Porin Ässien mestarikapteeni muistaa Olli Lindholmin kirosanojen täyteiset tsemppipuhelut – ”Vaimo välillä ihmetteli”

Edesmennyt laulaja Olli Lindholm eli erityisen kiihkeästi mukana Ässien mestaruuskauden 2012–13.

Ville Uusitalo sai toistuvasti puheluja Olli Lindholmilta Ässien mestaruuteen päättyneen SM-liigakauden aikana.

12.2.2019 15:17

Porin Ässien SM-liigajoukkueen syksy oli 2012 karmea.

Joukkue kynti sarjan tyvipäässä, ja pelaaminen oli karmealla tasolla.

Joukkueen ehkä kuuluisin fani, 54-vuotiaana sairauskohtaukseen tiistaiyönä menehtynyt muusikko Olli Lindholm eli kiihkeästi mukana suosikkijoukkueensa taipaleella.

Syitä oli kaksi. Lindholm oli ryhtynyt jo 1970-luvulla Ässien intohimoiseksi kannattajaksi. Toinen syy oli se, että Ässien päävalmentajana toimi kaudella 2012–13 Karri Kivi, Lindholmin läheinen ystävä vuosien takaa.

Kivi ei tiistaina halunnut kommentoida Lindholmin poismenoa IS:lle.

Tampereelle muuttanut Lindholm kävi katsomassa Ässien ottelut aina kuin pystyi ja eli muutenkin lähellä joukkuetta. Toki näin oli ollut aina, mutta kaudella 2012–13 pelissä tuntui olevan vieläkin enemmän.

Pelaajien tuttu

Suurin osa pelaajista tunsi hänet hyvin. Niin myös kapteeni Ville Uusitalo, 39, joka lopetti pelaajauransa Ässissä keväällä 2016. Uusitalo otti uutisen tiistaina vastaan raskain mielin. Hän muistaa yhä Lindholmin tsemppipuhelut.

Tai tsemppipuheluina hän ne otti, vaikka ulkopuolinen olisi voinut löytää suorapuheisesta kritiikistä muitakin kuin kannustamisen sävyjä.

– Olli saattoi soittaa joka viikko ja kertoa mielipiteensä pelistämme. Koska olin kapteeni, hän saattoi paasata pitkäänkin, että koeta nyt saada jotain siellä aikaan, kun sulla on ne merkit rinnassakin. Laita nyt v*ttu se homma kuntoon, Uusitalo muisteli Lindholmin paasanneen.

– Mehän pelasimme syyskauden ihan päin helvettiä, ja Olli kyllä kertoi sen. Hänhän oli sellainen mies, joka sanoi asiat suoraan. Kaikin puolin suora ja rehti mies.

Lindholm kantoi huolta

Uusitalo korosti, että puhelut eivät olleet rasite eikä hän ollut niistä ollenkaan pahoillaan. Hän kuuli puhelimessa kannattajan, joka oli syvästi huolissaan joukkueen pelin tasosta.

– Ei niitä voinut pahalla ottaa, koska hän välitti niin paljon. Hän yritti varmasti myös auttaa kaikin tavoin, Uusitalo kertoi.

– Puhelut saattoivat kestää kauankin. Vaimo välillä ihmetteli, että kelle oikein vaahtoan takaisin, että kyllä tässä yritetään ja kaikkemme tehdään, Uusitalo kertoi.

– Mullahan oli kaikki pelissä koko ajan ja yritin juosta kuin aropupu välillä valmentajan toimistoon tai seuran toimistoon, että saisimme homman kääntymään. Ei Ollin puheluista ainakaan haittaa ollut.

Uusitalon mukaan Lindholmia eivät niinkään edes kiinnostaneet tulokset, vaan pelaamisen ilme. Jos pelistä välillä paistoi suoranainen välinpitämättömyys, Lindholm ei sitä hyväksynyt.

Kevätkaudella Ässät löysi tekemisen meiningin ja alkoi voittaa otteluita. Vuonna 2006 liigafinaalin hävinnyt Ässät eteni keväällä 2013 uudestaan finaaliin, tällä kertaa Tapparaa vastaan, ja voitti kaikkien hämmästykseksi ensimmäisen mestaruutensa sitten vuoden 1978.

Lindholm loisti juhlissa

Karri Kiven Ässät oli kevätkaudella 2013 SM-liigan paras joukkue, jonka tähtinä loistivat mm. maalivahti Antti Raanta, hyökkääjät Mika Niemi, Veli-Matti Savinainen, Stephen Dixon, Joel Armia ja Aki Uusikartano sekä Uusitalon lisäksi puolustajat Tommi Taimi, Shaun Heshka ja Jyri Marttinen.

Kun Ässien kurssi alkoi tammikuussa kääntyä, Lindholmin puheluiden sävy muuttui.

– Olli tykkäsi aina, että kaikessa tekemisessä on tekemisen meininki. Sitä hän aina halusi, Uusitalo muisteli.

Kun Porin torilla juhlittiin Ässien mestaruutta, joidenkin arvioiden mukaan jopa 20 000 kannattajan läsnä ollessa 27.4.2013, oli itseoikeutettu pääesiintyjä Olli Lindholm, joka loisti yhtä kirkkaana kuin 35 vuoden tauon jälkeen Poriin palannut SM-liigan mestaruuspokaali Kanada-malja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?