SM-liiga

Näkövammainen urheilukatsoja Hannu, 69, antaa tv-selostajille pyyhkeitä

Julkaistu:

Jääkiekko
Hannu Koverola kertoo, mikä häntä harmittaa nykyajan selostajissa.
SaiPan ja KooKoon välistä SM-liigan ottelua kuvailutulkkauksen avulla seurannut Hannu Koverola, 69, sokeutui kolme vuotta sitten.

Ennen sitä hän kävi toisinaan katsomassa jääkiekko-otteluita. Lauantaina hän koki lätkämatsin kuvailutulkkauksella ensimmäisen kerran.

– Jos selostaja ja hänen vieruskaverinsa (asiantuntija) ovat ainoat ajan tasalla ottelusta pysyvät, se ei oikein riitä. Tältä tuntui kerran, kun kuuntelin Kouvolan Kouvojen koripallo-ottelua. Oikea ja vasen sekä eteen ja taakse ovat ihan perusasioita, Koverola huomauttaa.

Pohjoiskymenlaaksolainen on tyytyväinen radiojuontaja Juha-Pekka Taskisen luomaan tunnelmaan ja kertomiin yksityiskohtiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tuskin pystyn sen tarkemmin eritellä vaikkapa teknis-taktisia asioita, mutta kyllä sieltä varmasti ihan asiajuttuja tuli, KooKoon maalintekovaikeuksia hieman harmitellut Koverola heitti.

– Näkövammaisena mielikuvat syntyvät vanhojen muistojen perusteella. Kun peli selostetaan tarpeeksi tarkasti, mielikuvat voivat syntyä.

Koverola huomauttaa, että sekä normaalinäköiset että näkövammaiset saavat mielikuvia lukemalla tai vaikkapa äänikirjoja kuuntelemalla.

Hän nostaa esiin takavuosien radioselostajista Raimo Häyrisen, Paavo Noposen ja Pekka Tiilikaisen, jotka nostaa mestarillisiksi mielikuvien luojiksi.

– Joskus heitä syytettiin sellaisten mielikuvien luomisesta, jotka eivät välttämättä pitäneet aivan paikkansa. Nämä miehet loivat ainakin tunnelmaa ja selostivat kaikkien kannalta mieleenpainuvasti.

– Nykyiset tv-selostajat tyytyvät liian usein perusfaktojen toteamiseen. Kaikkein harmillisinta on, kun selostaja selostaa ottelua kuin itselleen ja päivittelee, että älä pelaaja mene sinne, vaan mene tuonne. Silloin hän ei kerro, mitä todellisuudessa tapahtuu. Välillä unohtuu kertoa jopa se, että paljon tilanne on.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.