SM-liiga

Sokea Anni, 30, pääsi seuraamaan SM-liigan ottelua katsomossa – myös opaskoira Ropsu auttaa: ”Se kertoo, kun kiekko tulee lähemmäs”

rac

Julkaistu:

Jääkiekko
Näkövammaisten erityisryhmä sai nauttia harvinaisesta palvelusta SaiPan ja KooKoon välisessä ottelussa helmikuun alussa.
Iloinen puheensorina vaimenee, kun Juha Hanhimäki kopauttaa puhemiehen nuijalla ovenkarmiin Lappeenrannan keskustassa sijaitsevassa huoneistossa.

Nuijankopauksen merkitys on erityisen merkityksellinen huomion saamiseksi, kun koolla on Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n ja Pohjois-Kymenlaakson Näkövammaiset ry:n väkeä.

Helmikuun ensimmäinen lauantai-ilta on erityinen noin 30:n henkilön joukolle, johon kuuluvat näkövammaiset ja heidän avustajansa. He ovat lähdössä Lappeenrannan Kisapuiston A-katsomoon seuraamaan SM-liigan hegemoniaottelua SaiPa–KooKoo.

Kaulaliina heilahtaa kevyesti, kun Hanhimäki, 45, alkaa puhua pitsaa, kebabia ja erilaisia virvokkeita nauttivalle ryhmälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En tiedä, minkä värinen se on. Vaimoni sen laittoi. Ai keltamusta SaiPan värien mukaan? No, hyvä. Laitoin SaiPalle tulosvetoon 8, 7, 6 ja KooKoolle 3, 4, lappeenrantalainen naurahtaa.

Hanhimäen näkö alkoi heiketä kolmekymppisenä. Nykyään hän näkee heikosti. Kaukalosta hän erottaa katsomoon hahmoja. SaiPan ja KooKoon jännittävä ottelu aukeaa hänelle ja muullekin erikoisryhmälle pian poikkeuksellisen kiinnostavasti.

Homman nimi on kuvailutulkkaus.

Näkövammaiset saavat jäähallilla kuulokkeet, joista kuuluu katsomossa heidän vieressään istuvan radiojuontajan Juha-Pekka Taskisen ääni. Taskinen kertoo kuulijoilleen yksityiskohtia painottaen, mitä Kisapuiston kaukalossa, lehtereillä, vaihtoaitiossa tai käytävillä tapahtuu.
  • Kuuntele näyte kuvailutulkkauksesta artikkelin pääkuvana olevalta videolta
Taskinen on kolmannen kerran kuvailutulkkina SaiPan kotiottelussa. Koko Suomen urheilukatsomoissa harvinainen palvelu on toteutettu Lappeenrannassa kolmen viime talven aikana kerran kaudessa.

– Tavikset, jotka eivät ymmärrä jääkiekosta mitään, ovat kiinnostuneita luureista. Kuvailutulkkaus antaa heillekin tietoa pelin luonteesta ja asioista, joita kaikki näkevät eivät saa katseillaan selville, Hanhimäki summaa.

Poiminnat vaihtelevat laitaryminän jälkeisen mieskasan yksityiskohtaisesta ruotimisesta lähtien aina yllättäen lähettyville lehahtaneen lihapiirakan tuoksuun.

– Peli tuntuu jännälle, kun en näe ollenkaan, mitä siinä tapahtuu. Kaikki SaiPan maalit tuntuvat mukavilta, ruokolahtelainen Anni Väänänen, 30, hymyilee.

Kansa kohisee. SaiPa menee nopeasti 2–0-johtoon.

– Selostaja kertoo paitsi pelistä myös esimerkiksi, millaisia ilmeitä KooKoon faneilla oli maalien jälkeen: kuulemma naamat olivat vähän myrtsillään. On mukavaa kuulla, että he yrittävät tsempata ja kannustaa omia suosikkejaan.

Väänänen sokeutui 18-vuotiaana. Aiempien kokemustensa pohjalta hän tietää, minkä suuntaiselta kaukalossa näyttää vuonna 2019.

– Selostuksen avulla pääsen hyvin sisään peliin. Tuntuu, että olen tasavertainen muiden katsojien kanssa.


Näkövammaiset ovat erityisen keskittyneitä ottelun aikana. He tarjoavat toisilleen karamelleja, mutta ylimääräiseen rupatteluun ei mene liikaa aikaa. Heidän ilmeensä toki vaihtelevat äänimaailman tahdissa.

– Eihän sitä ehdi jutella, kun pitää keskittyä erityislaatuiseen selostukseen! Selostuksella peli on 10 kertaa parempi kuin normaalisti, Hanhimäki tiivistää.

– Yleensä nautin tunnelmasta ja räplään kännykälläni, kun olen ottelussa lasteni kanssa. Silloin on paljon aikaa tehdä muutakin kuin seurata peliä.

Ottelu päättyy KooKoon raivokkaasta loppukiristä huolimatta lappeenrantalaisten 2–1-voittoon. Väänänen on tuloksesta mielissään.

– Nyt ei tarvitse ilmoittaa SaiPan edustajien kautta pelaajille uhkausta, jota suunnittelin. Että näkövammaiset osaavat kuulon perusteella pelin paljon paremmin kuin he, Väänänen naureskelee.

Ruokolahtelaisen opaskoira Ropsu ei ollut reilun parituntisen aikana moksiskaan, vaikka mainokset ja musiikki pauhasivat vuorotellen Kisapuistossa pelikatkoilla kuin viimeistä päivää.

 

Selostuksen avulla pääsen hyvin sisään peliin. Tuntuu, että olen tasavertainen muiden katsojien kanssa.

Latviassa syntynyt koira majoittui tyynesti omistajansa viereen betonirappusille ja antoi rapsuttaa itseään. Kun kaukalosta tai katsomosta alkoi kuulua voimistuvia ääniä, Ropsun asento muuttui.

– Jääkiekkopelissä se kertoo minulle, kun kiekko tulee lähemmäs katsomonosaamme. Tai silloin, kun fanit innostuvat, se viestittää haluavansa mukaan, Väänänen kertoo.

Kun päätössummeri soi ja ihmiset osoittivat suosiotaan Saipalle, Ropsu heilutti leppoisasti häntäänsä. Väänänen silitti opaskoiraansa lempeästi.

Ropsu viihtyy urheilutapahtumissa mainiosti.

– Kun käymme SaiPan peleissä tai seuraamassa veljeni lasten lentopallo- tai salibandypelejä, se on aina tosi tarkkana.

Teatterinäytöksissä tahti on toinen.

– Siellä se nukkuu onnellisena.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt