SM-liiga

Nuorten Leijonien maailmanmestarin perhe pääsi halvalla – jääkiekko maksoi 300 euroa kaudessa: ”Poikkeuksellista koko Suomessa”

Julkaistu:

Jääkiekko
Teemu Engbergin kasvattajaseurassa LJK:ssa kausimaksu on vain 100 euroa.
Suomen jääkiekkohistoria tuntee ainakin yhden alle 20-vuotiaiden maailmanmestarin, jolle lätkä oli pikkujunnuna erittäin edullinen harrastus.

Vuodenvaihteessa Kanadassa kultaa huuhtonut Teemu Engberg on loviisalaisen LJK:n kasvatti. Hänen perheensä rahapussi keventyi pelaajan F- ja D-junioriaikoina vain noin 300 eurolla kaudessa, kun mukaan lasketaan harrastukseen uponneet pakolliset kulut.

– Noin edullinen maksu on kieltämättä poikkeuksellinen koko Suomessa. Joka tapauksessa olemme maksaneet lajista aina sen mukaan, mitä on pitänyt. En ole laskenut, miten paljon jääkiekkoon on mennyt rahaa. Mutta paljon siihen on uponnut, hänen isänsä Tom Engberg.

Loviisan Jääkiekkoklubin juniorien kelpaa edelleen nauttia vastaavasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

LJK:n riveissä Jääkiekkoliiton sarjoihin osallistuvien pelaajien kausimaksu on ainoastaan 100 euroa kaudella 2018–19. Tasasumman päälle tulee ikäluokkakohtaisia euromenoja esimerkiksi turnausmaksuista, joita on toki mahdollisuus keventää tuottavilla talkootempauksilla tai myyjäisillä.


LJK:n kausimaksu on edullinen. Monessa muussa kaupungissa pelkästään yksi jääharjoitus maksaa koko joukkueelle pitkälti yli sata euroa.

Loviisan kaupunki ei peri alle 18-vuotiailta vuokraa jäähallista tai sisäliikuntapaikoista, kun lasten ja nuorten toiminta on niissä ohjattua.

– Kaupunki tukee urheiluharrastuksia huomattavalla summalla vuosittain. Toivottavasti se tuo myöhemmin säästöjä esimerkiksi terveydenhuoltomenoissa. Ja onhan halvalla harrastamisen mahdollisuus kilpailuvaltti lapsiperheiden houkuttelemiseksi Loviisaan, kaupungin vapaa-aikatoimen päällikkö Leif Eriksson sanoo.

Erikssonin mukaan poliittinen päätös kaupungin kädenojennuksesta lasten ja nuorten urheiluharrastuksille on ikivanha.

– Näin on toimittu Loviisassa ns. aina. Ja asiasta ollaan edelleen varsin yksimielisiä, hän taustoittaa.

Katto pään päälle

HIFK:n liigajoukkueessa pelaavan Engbergin isä oli polkaisemassa pystyyn LJK:n vuonna 1999 syntyneiden ikäluokkaa 2000-luvun puolivälissä. Hän toimi paitsi porukan valmentajana myös jokapaikanhöylänä.

Kun hänen poikansa oli esikouluikäinen, joukkue aloitti harjoituksensa ulkojäillä 2005. Sittemmin LJK on pelannut rättikattohallissa, jonka sisällä pakkanen tuntui pitkään purevan ankarammin kuin ulkona.

Hallin ilme kohentui selvästi viime kesänä tehdyn tehtiin 400 000 euron perusparannuksen siivittämänä.

– Muutamassa ensimmäisessä harjoituksessa ulkona satoi vettä niskaan. Olihan se mukavaa, kun saimme katon päämme päälle eli tänne rakennettiin jäähalli. Pidän todella tärkeänä innostuneisuutta lajia kohtaan, olivatpa maksut ja olosuhteet mitkä tahansa, Tom Engberg summaa.


Suomen ja HIFK:n hyökkääjälupaus ei kylmyyttä säikähtänyt, kun hän oli vielä viikari-iässä.

– Kylmyys ei minua haitannut junnuna, kun en silloin paremmastakaan tiennyt. Nykyään varpaat jäätyvät, jos treenaan hallissa pari tuntia putkeen, Teemu Engberg virnistää.

Hurjasti jääaikaa

Loviisan juniorijoukkueiden ryhmäkoot ovat pieniä. Joinakin vuosina LJK ei ole pystynyt osallistumaan sarjatoimintaan pelkästään paikallisin voimin vaan sen on täytynyt rakentaa yhteisjoukkue lähiseudun kilpailijan kanssa. Myöskään kahden loviisalaisen ikäluokan lyöminen yhdeksi joukkueeksi on kaukana harvinaisuudesta.

Engbergin kaltaiset pelaajat ovat saaneet jääaikaa niin paljon kuin ovat halunneet, kun pelaajamäärät ovat olleet niukkoja. Hänestä on tullut energinen luistelija tuhansien toistojen myötä.

– Pelasin omassa ikäluokassani, vuotta vanhemmissa ja aika paljon myös kaksi vuotta vanhemmissa. Silloin jaksoin helposti pelata samana päivänä pari ottelua. Ja pääsin jäälle harjoittelemaan oikeastaan aina, kun halusin, Teemu Engberg riemuitsee.

– Sen vuoksi Loviisa oli hieno paikka kasvaa. Kaupunki ei ole mikään pelaajatuotannon kultakaivos, ainakin kaikki pelata ja harjoitella haluavat todellakin saavat mahdollisuuden harrastaa – vieläpä halvalla.

Engbergit tekivät suuren päätöksen, kun Teemu oli 13-vuotias. Hänen lahjakkuutensa oli jo aiemmin pantu merkille isommissa ympyröissä.

Hyökkääjä meni 13-vuotiaana HIFK:n testiin ja pääsi pian pelaamaan ikäluokkansa vaativimpia otteluja, joita Loviisassa ei ollut enää tarjolla. Samalla kausimaksut nousivat moninkertaisiksi verrattuna aikaan LJK:n pikkuvipeltäjissä.

Maantie tutuksi

Yrittäjäisä ja hänen poikansa ajoivat Loviisan ja Helsingin väliä – noin 90 kilometriä per siivu – keskimäärin viitenä päivänä viikossa neljän kauden ajan.

Kun poika pelasi tai harjoitteli, isä toimi joukkueen huoltajana. Kahviossa istuskelu olisi ollut puuduttavampi vaihtoehto.

– Kilometrejä en ole tarkasti laskenut, mutta kyllä bensaan on palanut rahaa ihan jonkin verran. Heräsin töihin puoli kuudelta aamulla. Tulimme kotiin illalla kymmeneltä, joten päiviä voi luonnehtia pitkiksi. Ja sama ralli alkoi seuraavana päivänä uudestaan, isä-Tom huokaa.

– Päivääkään en vaihtaisi pois. Omalla isälläni ei ollut aikoinaan mahdollisuutta kuljettaa minua samalla tavalla. Kun Teemu osoittautui lahjakkaaksi, halusin tarjota hänelle mahdollisuuden. Olen nauttinut suunnattomasti kaikista isän ja pojan välisistä keskusteluista automatkojemme aikana.

Teemu Engberg muistelee, miten hänen piti ottaa menomatkalla päiväunia koulupäivien ja eväiden syömisen jälkeen, jotta jaksoi harjoitella mahdollisimman terävästi.

– Jaksoin kuitenkin hyvin, kun kaikki oli uutta ja pirun nättiä. Pelit menivät hyvin, pääsin aina seuraavalle tasolle ja nälkä kasvoi syödessä. Isälleni jatkuva ajaminen Loviisan ja Helsingin välillä ei ollut varmasti mikään unelmien täyttymys.

”Paljon ovat myös saaneet”

Engberg on esiintynyt HIFK:n edustusmiehistössä kahtena viime kautena taskussaan keväällä 2018 allekirjoitettu kahden vuoden sopimus.

Lukioikäisenä pelaaja muutti omaan asuntoonsa Helsinkiin yhden kesän harkinta-ajan jälkeen.

– Sekin oli aika iso kakku, että kämppä hommattiin vanhempieni rahoilla. Käytin vielä vuoden päivät hyväkseni sitä, että äitini teki pakastimeen ruokaa. Sen jälkeen oli jo korkea aika opetella tekemään ruokaa itse, hän hymähtää.

– Vanhempani eivät antaneet minulle tätä mahdollisuutta siksi, että minusta tulisi maailmanmestari tai liigapelaaja. Heille on ollut tärkeintä, että olen saanut harrastaa sitä, mistä pidän eniten. Aika paljon he ovat tähän hommaan laittaneet, mutta paljon he ovat myös saaneet.

Onko sinulla vaikeuksia kustantaa lastesi urheiluharrastusta? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen, urheilu@is.fi, 040 141 6671

Teemu Engberg

Syntynyt: 9.6. 1999.

Pelipaikka: Laitahyökkääjä.

SM-liigassa: HIFK:ssa 52 ottelussa 4+3=7. 1 SM-pronssi (2018).

Juniorimaajoukkueissa: Alle 20-vuotiaiden maailmanmestari (2019). Alle 18-vuotiaiden MM-hopea (2017). Kuulunut ikäluokkamaajoukkueisiin 16-vuotiaasta lähtien.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt