SM-liigassa hioutuu todellinen timantti – Jarkko Ruutu NHL:ään lähtevästä ihmelapsesta: ”Ei ollut koskaan harjoitellut fysiikkaa”

Julkaistu:

SM-liiga
Ranskan jääkiekon ihmelapsi Alexandre Texier tuli SM-liigaan kehittymään NHL-pelaajaksi.
Maailman parhaassa kiekkoliigassa NHL:ssä on historian saatossa nähty yhdeksän ranskalaista kenttäpelaajaa.

Heistä tehokkain on ollut Vancouver Canucksia edustava romuluinen hyökkääjä Antoine Roussel. 15-vuotiaana Kanadaan lähtenyt Roussel on tehnyt 159 (68+91) pistettä 456 ottelussa.

Roussel parantaa vielä ennätyslukemiaan. Hänelle on kuitenkin tulossa Suomesta haastaja, toista kauttaan KalPassa pelaava 19-vuotias Alexandre Texier.

Jarmo Kekäläisen manageroiman Columbuksen kesällä 2017 varaama Texier oli historian ensimmäinen ranskalaiskiekkoilija, joka huudettiin NHL:ään suoraan Ranskan pääsarjasta.

Ranskan ihmelapsi

Kun Texier nousi synnyinkaupunkinsa Grenoblen miesten edustusjoukkueeseen, ketjukaveriksi aseteltiin suomalaishyökkääjä Camilo Miettinen. Oli syksy 2016, Texier oli täyttämässä 17 vuotta ja Miettinen puolestaan kolmekymppinen veteraani.

– Hän oli sellainen Ranskan seuraava ”ihmelapsi”. Koutsi istutti meidät samaan kenttään. Tiesin, millainen kaveri on kyseessä ja että hän oli aika lailla suurennuslasin alla, Miettinen muistelee.


Alku ei ollut helppo. Texier oli edellisellä kaudella takonut Ranskan alle 18-vuotiaiden pääsarjassa 17 ottelussa järisyttävät 70 tehopistettä (40+30).

– Siinä huomasi, että poika on tottunut nuorten sarjoissa tekemään käytännössä kaiken aika lailla yksin. Yritettiin saada pikku hiljaa siihen ymmärrystä. Minäkin sanoin, että hän on pelimies ja kovempi pelimies kuin minä, mutta jos kiekko lähtee välillä lavasta, sen saa kyllä takaisin, Miettinen muistelee.

Ketjukaverit tutustuivat vähitellen toisiinsa paremmin. Heistä tuli ystäviä, jotka ovat tasaisin väliajoin yhteyksissä. Miettinen on muun muassa pyrkinyt pääsemään paikalle, kun Texier pelaa pääkaupunkiseudulla.

Ranskalaishyökkääjä on vasta uransa alussa, mutta matka kahden vuoden takaisesta Grenoblesta Kuopioon on sekin ollut pitkä.

– Jos vertaan vaikka Rantasen Mikkoon, joka pelasi kanssani samanikäisenä Tepsissä, eroa oli kuin yöllä ja päivällä, kun mietitään puhtaasti ruumiinrakennetta, Miettinen sanoo.

– Ei siellä (Ranskassa) ihan hirveästi neuvota, mitä pitää syödä ja miten pitää elää, jos haluaa huippu-urheilijaksi. Enemmänkin on sellaista, että pelipäivänä otetaan lounaalla jälkkäriksi vähän tiramisua ja patonkia marmeladilla. Siitä lähdetään peliin.

Miettinen ja Texier olivat pelimatkoilla huonekavereita. Suomalainen auttoi kaukalon ulkopuolella muun muassa niin, ettei halunnut puhua Texierin kanssa ranskaa. Englannilla piti pärjätä, koska Texierin lähtö ulkomaille oli vain ajan kysymys.


NHL-varauksen jälkeen KalPaan

Texier varattiin NHL:ään ensimmäisen miesten kautensa jälkeen. Columbus poimi ranskalaisen toisella kierroksella.

Jos Texier olisi syntynyt kaksi päivää myöhemmin, hän olisi ollut varattavissa vasta viime kesänä.

NHL-varauksen jälkeen Texieristä oltiin kiinnostuneita myös Kanadan junioriliigoissa. Lopulta valinta osui Kuopioon.

– En tunne (KalPan päävalmentajaa) Kapasen Samia henkilökohtaisesti, mutta on vaikea kuvitella, että paljon parempaa vaihtoehtoa olisi ollut. Hän on itse nähnyt aika paljon ja elänyt huippu-urheilijan elämää. Lisäksi Suomen pelit ovat tasoltaan sellaisia, että ne kyllä kehittävät tuon ikäisiä jätkiä ja valmistavat tulevaan, Miettinen sanoo.

Viime kaudella Texier teki KalPassa 53 ottelussa 22 pistettä (13+9). Tuomo Ruutuunkin pelaajaprofiililtaan verrattu laitahyökkääjä on ottanut koko ajan askeleita kohti päämääräänsä NHL:ää.

– Olen fyysisesti vahvempi ja itseluottamukseni on noussut. Olen tosi onnellinen täällä. Pelaan hyvien pelaajien kanssa hyviä joukkueita vastaan. Se auttaa minua, Texier sanoo.

Tämä kausi alkoi loukkaantumisen varjostamana. Ensimmäiset 15 peliä tuottivat vain tehot 1+3.

Karjala-turnauksesta johtuneen maaottelutauon jälkeen Texier on tehnyt 20 pelissä 18 pistettä (5+13).

– Haluan olla kärkipelaaja. Tunnen olevani koko ajan parempi, mutta pikkujuttuja pitää koko ajan parantaa.

 

Ei Ranskassa ihan hirveästi neuvota, mitä pitää syödä ja miten pitää elää, jos haluaa huippu-urheilijaksi. Enemmänkin on sellaista, että pelipäivänä otetaan lounaalla jälkkäriksi vähän tiramisua ja patonkia marmeladilla.

Columbuksen Euroopassa pelaavia varauksia kouliva Jarkko Ruutu on iso apu jäällä ja sen ulkopuolella. Ruutu käy jatkuvasti katsomassa Texierin pelejä.

– Kuuntelen, mitä hän sanoo. On kiva, että minulla on joku, joka voi auttaa joka päivä, Texier sanoo.

Kun Ruudulta kysyy Texierin fysiikkaharjoittelusta ennen Suomeen tuloa, vastaus on nopea.

– Hän ei ollut ikinä harjoitellut fysiikkaa.

Ruutu näkee Texierin olevan muutenkin nyt huomattavasti parempi pelaaja kuin puolitoista vuotta sitten.

– Hän on mennyt isosti eteenpäin ihan kaikilla osa-alueilla. Voimaa on tullut lisää, minkä lisäksi hän pelaa aiempaa paremmin molempiin suuntiin. Texier pystyy kontrolloimaan kiekkoa ja luomaan paikkoja. Hänellä on erikoisavuja.

– Hän on hyvä ja jämäkkä jätkä, jolla on karismaa. Kehittymisen halu paistaa, minkä lisäksi pelissä on myös hyvää pientä ilkeyttä, Ruutu kuvailee.

Valloittava hymy

KalPa juhli vuodenvaihteessa perinteikkään Spengler Cupin voittoa Davosissa. Texier teki neljässä pelissä kolme pistettä. Loppuottelussa Kanadaa vastaan hän pääsi rankkarikisassa yrittämään peräti kolme kertaa. Ensimmäisellään hän onnistui.

Texierin suupielet venyvät lyhyen haastattelun aikana kahdesti hymyyn: ensin ystävästään Miettisestä, toiseksi Spengler Cupista.

– Spengler Cupin voittaminen oli fantastista. Kokemus oli upea ennen kaikkea joukkueelle mutta myös minulle. Oli hienoa pelata isoja joukkueita vastaan ja vielä voittaa, Texier sanoo.


Päävalmentaja Kapanen oli nuorukaisen otteista erityisen vaikuttunut juuri Spenglerissä.

– Siellä kaikki näkivät, millainen hänen potentiaalinsa on. Hän otti pelit haltuun ja nautti ilmapiiristä. Kiekollinen peli oli niin vahvaa, että totesin itsekin ”vau”.

Kapanen on Ruudun kanssa samoilla linjoilla hyökkääjän kokonaisvaltaisesta kehittymisestä.

– Kuopioon tullessaan hän pelasi aika pihalätkää. Keskustelujen kautta ymmärrys puolustusvelvollisuuksista on parantunut todella paljon. Nyt hän ymmärtää, että jos haluaa pelata myös pelin viimeisillä viidellä minuutilla, on osattava myös puolustaa.

Texier miellyttää Kapasta suuresti paitsi pelaajana myös ihmisenä.

– Hän on hyväntuulinen ja tykkää hymyillä. Aloitan lähes joka aamu joukkueen edessä palaverin toteamalla Sunshine, ja jos sieltä tulee hänen hymynsä, voimme jatkaa. Se tulee herkästi ja on aika valloittava, Kapanen sanoo.

Hän kehuu ranskalaista myös rohkeudesta. On iso hyppy tulla kuvankauniista Ranskan alppikaupungista Grenoblesta kylmään ja pimeään pohjolaan.

– Viime vuonna hänen äitinsä oli koko ajan Kuopiossa antamassa tukea ja turvaa. Nyt äiti ei ole enää koko aikaa ollut Suomessa. Alexandre halusi esimerkiksi olla ensimmäisen kuukauden yksin, että hän sopeutuu ja pääsee entistä vahvemmin joukkueeseen sisään.


Keväällä Pohjois-Amerikkaan

Texier solmi Blue Jacketsin kanssa NHL-sopimuksen viime kesänä. Hän lähtee Pohjois-Amerikkaan heti, kun kausi Suomessa on päättynyt.

– Toivottavasti hän voittaa mestaruuden ja jatkaa siitä sitten Pohjois-Amerikassa, Jarkko Ruutu linjaa.

Ranskalainen pelasi ensimmäisen miesten MM-turnauksensa viime keväänä (7 ottelua tehoin 0+3). Hänet valittiin kisakoneeseen jo vuotta aiemmin, mutta viime hetken loukkaantuminen pilasi kevään huipennuksen.

– Hän pelasi viime keväänä parhaat pelinsä ihan maailman huippuja vastaan. Ja sen jälkeen hän on vielä kehittynyt hyvin paljon. Uskon, että hänellä on hyvä tulevaisuus kun vain tekee hommia, Ruutu sanoo.

Alexandre Texier

Syntynyt: 13. syyskuuta 1999 Grenoblessa, Ranskassa

Pituus: 185 senttiä

Paino: 88 kiloa

Pelipaikka: Keskushyökkääjä/laitahyökkääjä

Kätisyys: Left

NHL-varaus: Columbus Blue Jackets, 2 kierros 2017 (45. pelaaja)

Ura: Grenoble –2017, KalPa 2017–

Saavutuksia: Ranskan alle 18-vuotiaiden mestari 2015, Ranskan cupin voitto 2017, alle 18-vuotiaiden 1A-divisioonan MM-kulta 2018, Spengler Cupin voitto 2019.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt