SM-liiga

Ensimmäinen pyyhe lensi jo kehään SM-liigassa – KooKoon luovutusta odotetaan muualla vesi kielellä

Julkaistu:

SM-liiga
Tyhjennysmyynnit ovat varma merkki lähestyvästä runkosarjan huipennuksesta.
SM-liigan runkosarjaa on takana jo kaksi kolmasosaa. Kärppien runkosarjavoitto on näyttänyt lähes varmalta jo pitkään, mutta myös tyvipään sijoitukset alkavat hiljalleen hahmottua.

Tukevasti jumbopaikalle sementoitunut Ässät luovutti odotetusti ensimmäisenä. Se lainasi jo viime viikolla ykköstähtensä Sakari Salmisen Helsingin IFK:hon.

Puolustaja Niko Peltola lähti tällä viikolla Ilvekseen, ja Jarno Kärjen seuraava osoite lienee vain ajan kysymys.

Urheilullisesti jokavuotiset tyhjennysmyynnit ovat ikäviä mutta taloudellisessa mielessä ymmärrettäviä ja järkeviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kun tilanne on kerran tämä, että on suljettu sarja, niin totta kai tällainen homma houkuttaa. Sehän on ihan selvä, Ilta-Sanomien ja Telian jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen sanoo.

– Seurajohdot kuitenkin joskus unohtavat, että maksavan asiakkaan menettää vain kerran. Sen houkutteleminen takaisin on kaksin verroin vaikeampaa.

KooKoossa valinnanvaraa

Sarjataulukkoa vilkaisemalla käy selväksi, että myös KooKoon ja Jukurien pudotuspelihaaveet alkavat käydä jo erittäin ohuiksi.

KooKoon kirpputorin avautumista odotetaan vesi kielellä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Joukkueen kirkkaimman ykköstähden Malte Strömwallin lisäksi sen pelaajista SM-liigan pistepörssin kärkikymmenikössä majailevat Anrei Hakulinen ja Miikka Pitkänen.

Myös kouvolalaisten ulkomaalaispuolustajat ja esimerkiksi kokenut maalipyssy Juha-Pekka Haataja herättävät varmasti kiinnostusta.

KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa vakuuttelee kuitenkin vielä kirkkain silmin, ettei kirvestä ole heitetty kaivoon.

– Ei ole ollut mitään puhetta. Tarvitsemme kaikkia pelaajia pudotuspeleissä, Välimaa vastasi ykskantaan tiistai-iltana kysymykseen mahdollisista pelaajakaupoista.

On kuitenkin selvää, että laskutoimituksia on harrastettu viime aikoina tyvipään seurojen toimistoilla kuumeisesti.

Jokainen jukurien, kookoon tai ässien seurapomo ymmärtää, ettei alavireisesti sujuneen kauden huipennukseksi ole realistista odottaa samanlaista pistetahtia kuin millä esimerkiksi Kärpät on porskuttanut sarjakärjessä.

KooKoon ero pudotuspelipaikkaan on tällä hetkellä 12 pistettä. Ennen sen seuraavaa ottelua ero saattaa olla jo 15 pinnaa.

Joukkue antoi viime viikolla kenkää päävalmentajalleen Tuomas Tuokkolalle. Hänen tilalleen loppukaudeksi astui 33-vuotias apuvalmentaja Mikko Heiskanen.


Pelaajakauppoihin on aikaa vielä kuukauden päivät, sillä siirtoraja on helmikuun 15. päivä. Mitä aiemmin pelaajat saa lyötyä lihoiksi, sitä isompi säästö.

Pudotuspelimahdollisuutensa menettäneen seuran on suorastaan tyhmää olla myymättä tai lainaamatta pelaajiaan.

– Näistä joukkueista löytyy sellaisia kaloja, jotka kiinnostavat varmasti. Täytyy muistaa, että esimerkiksi Ruotsissa ja Keski-Euroopassa pelataan karsintoja sekä ylös- että alaspäin, ja taistelu on tosi tiukkaa, Lehkonen sanoo.

– Sellaiset jätkät kiinnostavat aina, jotka ovat pystyneet pelaamaan hyvässä sarjassa hyvää jääkiekkoa. Niitä hankitaan jopa ikään kuin varuiksi.

Siirtosummat tässä vaiheessa kautta eivät ole tähtitieteellisiä, mutta suurin säästö kertyy palkkakuluista, jotka tähtikategorian pelaajilla ovat yleensä varsin merkittävät.

Tyvipään ohella siirtorajan lähestyminen aiheuttaa liikehdintää myös kärkijoukkueissa.

– Ennen puhuttiin, että joukkue rakennetaan kesällä ja marinoidaan mestaruuskuntoon syksyllä. Nyt homman nimi on se, että mestarijoukkue syntyy vasta siirtorajalla.

Historia osoittaa Lehkosen sanat todeksi. Viiden edellisen kauden mestarit Kärpät ja Tappara ovat joka kerta vahvistaneet joukkuettaan kärkiketjujen profiilipelaajilla vielä runkosarjan lopussa.


Poikkeus sääntöön oli kevään 2013 sensaatiomestari Ässät, joka päinvastoin myi tuolloin ulkomaalaistähtensä tammikuun lopussa.

Suoraan kultakypäräksi

Tyhjennysmyyntien toistaiseksi isoin vonkale Sakari Salminen pelasi tiistaina kolmannen ottelunsa HIFK:n paidassa.

Kolmosketjussa KalPaa vastaan pelannut Salminen ei ole yltynyt vielä HIFK:ssa huippu iskuun, ja vastuukin on pysynyt maltillisena.

Joukkueen surkeista tuloksista huolimatta Salminen, 30, mätti Ässissä sen verran kovat tehot, että hän sai uudessa seurassaan heti kultakypärän päähänsä.

– Onhan se nyt kieltämättä vähän outoa, Salminen hymähti pelin jälkeen.


Toistaiseksi hanat ovat kuitenkin olleet HIFK:ssa tukossa. Salminen on kerännyt kolmessa pelissä yhteensä vain yhden syöttöpisteen.

Kasvattajaseuran uppoavasta laivasta kesken kauden lainalle lähteminen ei ollut Salmiselle ihannetilanne.

– Ymmärsin kuitenkin, että myös Ässät hyötyi tästä. Siinä mielessä tämä ei tunnu niin pahalta.

– Niin kauan on tyhjennysmyyntejä kuin on suljettu sarja. Kaikkihan haluavat parantaa taloutta.

Salminen kertoo, että hänellä oli myös muita vaihtoehtoja loppukauden seuraukseen, eikä häntä suinkaan vain käsketty HIFK:n paitaan.

– Sain itse tehdä päätöksen, mihin menen. HIFK oli aktiivinen, ja asiat tapahtuivat aika nopeasti.

Helsinki on porilaiselle Salmiselle ennestään tuttu kaupunki, sillä hän pelasi toissa kauden Jokereissa.

Viime vuosien mestarien runkosarjan lopun hankinnat

2018 Kärpät: Kristian Vesalainen

2017 Tappara: Kristian Kuusela, Blake Parlett

2016 Tappara: Tuukka Mäntylä, Juhani Jasu, Aleksi Salonen

2015 Kärpät: Lukas Kaspar, Ben Maxwell

2014 Kärpät: Esa Pirnes, Adam Masuhr

2013 Ässät:

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt