SM-liigan nuori tähti koki tylyn kohtalon MM-kisoissa – ”Laskin päiviä, että pääsen takaisin Suomeen” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

SM-liigan nuori tähti koki tylyn kohtalon MM-kisoissa – ”Laskin päiviä, että pääsen takaisin Suomeen”

Jakub Skarek kuvattuna Pelicansin maalilla 29. syyskuuta ottelussa TPS–Pelicans.

Julkaistu: 11.1.2019 16:24

Pelicansin maalilla säkenöinyt Jakub Skarek, 19, joutui pettymään raskaasti nuorten MM-kisoissa.

SM-liigassa 16 ottelua, 2,02 päästettyä maalia per peli ja torjuntaprosentti 92,07.

Tshekkimaalivahti Jakub Skarekin, 19, syyskausi oli erinomainen. Moni odotti, että jo kolmannen kerran nuorten MM-turnaukseen valittu Skarek on Tshekin selkeä ykkösveskari Vancouverin maailmanmestaruusjäillä.

Toisin kävi. Skarek istui katsomossa ja vaihtoaitiossa. Kanadaa vastaan hän korvasi neljä maalia päästäneen Jiri Pateran ottelun päätöserässä. Vakuuttavasti torjunut Skarek yllätettiin kertaalleen ylivoimalla, kun Morgan Frost iski Nick Suzukin poikittaissyötöstä.

Yhdeksän torjuntaa ja yksi päästetty maali Kanadaa vastaan. Uutta tilaisuutta ei tullut.

– Ollakseni rehellinen olin vähän pettynyt. Nämä olivat kolmannet MM-kisani, joten halusin auttaa joukkuetta ykkösmaalivahtina, Skarek myönsi IS:lle perjantaina Pelicansin kotiareenassa.

– Laskin päiviä, että pääsen maajoukkueesta takaisin Suomeen. Halusin nähdä meidän jätkät, harjoitella ja pelata.

Skarek tunsi ennen MM-kisoja, että hänen lähtökohtansa olivat selvästi paremmat kuin viime tai toissa vuodenvaihteessa, jolloin hän pelasi yhteensä kahdeksan MM-matsia.

– Tunsin, että olin tällä kertaa selvästi parhaassa fyysisessä kunnossa näinä vuosina. Itseluottamukseni oli korkealla, olemme tehneet loistotyötä maalivahtivalmentajan (Arttu Lipsanen) kanssa. Siksi oli pettymys, etten voinut näyttää sitä.

– Olen tosi kiitollinen siitä, millaisen mahdollisuuden Pelicans antoi minulle pelata paljon pelejä ennen kisoja. Aikaisempina vuosina menin kisoihin niin, etten ollut pelannut kuukauteen pelejä.

Jakub Skarek kuvattuna marraskuussa Lahdessa.

Tshekin ykkösveskari kisoissa oli Anaheim Ducksin varaama, Skarekia vuoden nuorempi Lukas Dostal. Tshekin divarissa torjuva Dostal pelasi vahvat kisat (95,7% ja 1,25 neljässä pelissä).

On silti aiheellista kysyä, vaikuttiko Skarekin kohtaloon lähtökohtaisena kolmosmolarina se, että hän lähti hakemaan kiekko-oppeja muualta Euroopasta.

Skarekin ystävä, viisi vuotta vanhempi Dominik Hrachovina, pelasi vuosien ajan Suomessa ja ehti jo luovuttaa toivonsa, kun kutsua maajoukkueeseen ei tippunut huippuotteista huolimatta.

Lopulta Hrachovina pääsi viime keväänä, KHL-siirron kynnyksellä, kolmosveskariksi Tshekin miesten MM-joukkueeseen.

Skarekin kohdalla puhutaan vielä suuremmasta lahjakkuudesta, jota on jo kysytty miesten maajoukkueeseen. Mahdolliselta näyttänyt edustus Karjala-turnauksessa kaatui, kun hän lähti U20-joukkueen matkaan harjoituspeleihin.

– En halua puuttua asioihin, joista en tiedä niin paljon... ymmärrän, että valmentajat eivät ehkä pidä siitä, että lähdin Tshekistä. En kuitenkaan halua sanoa mitään väärää. Minulle oli iso askel tulla tänne Suomeen enkä kadu mitään, Skarek sanoi.

Hän on joka tapauksessa kiitollinen MM-kokemuksesta, jonka asettaa samalle viivalle ensimmäisten kisojensa kanssa.

– Oli kiva olla kaikkien jätkien kanssa. Tämä oli varmaan viimeinen mahdollisuus olla koossa saman ryhmän kanssa. Toivon kaikille hyvää omissa seuroissaan ja omilla urillaan.

Jakub Skarek pelaa hyvää kautta Pelicansissa.

Kulta Suomeen

Suomesta vauhtia kohti NHL:ään hakenut huippulupaus oli hyvillään, kun Tshekin pettymyksen jälkeen MM-kulta meni Nuorille Leijonille.

– Olen tosi iloinen Suomen ja etenkin Jessen (Ylönen) puolesta. Toivoin Suomen menestystä. Heillä oli tosi hyvä joukkue jopa ilman jätkiä kuten (Jesperi) Kotkaniemi, (Kristian) Vesalainen ja (Miro) Heiskanen. Se on aika upeaa.

– Se osoittaa, että suomalainen juniorityö on todella, todella hyvällä tasolla. Ehkä jopa paremmalla kuin Kanadassa ja Yhdysvalloissa tällä hetkellä.

Loppukausi

Pelicans taistelee SM-liigassa tiukasti kotiedusta pudotuspeleihin. Perjantaina KalPaa vastaan torjuntavuoron sai Jussi Olkinuora.

Tshekkimolari vakuuttaa, että hän on jo päässyt yli MM-pettymyksestä.

– Jätin sen Vancouveriin. Se on nyt suljettu luku. Täällä minulla on loistava maalivahtivalmentaja ja hieno joukkue. Ei ole syytä olla enää surullinen.

– Kun pelaamme ja teemme töitä samalla tavalla kuin olemme tehneet, voimme päästä hyviin asemiin pudotuspeleissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?