SM-liiga

Kommentti: HIFK:n rämpimiselle yksi selkeä syy: urheilupomo Tobias Salmelaisen suorittama lokakuun vallankumous

Julkaistu:

Kommentti
Tobias Salmelaisen ensimmäinen painava oma puumerkki HIFK:hon saattoi tuhota kaksi kautta kerralla, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.
13 ottelua, kahdeksan voittoa ja vain kaksi tappiota varsinaisen peliajan puitteissa.

Helsingin IFK:n uudeksi urheilupomoksi viime syksynä nimetyn Tobias Salmelaisen ensimmäisen täysi sesonki suuren ja kauniin vallankahvassa alkoi tyydyttävästi.

Kaikki kuitenkin ymmärsivät, ettei vielä ole aika arvioida Salmelaisen, 33, onnistumista maan puhutuimman seuraurheilubrändin operatiivisena johtajana, sillä tämän kauden joukkue ei vielä ole hänen.

Siinä on mukana lihavia jämiä edeltäjä Tom Nybondaksen työstä, kuten päävalmentaja Ari-Pekka Selin ja merkittävä osa joukkueen rungosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

23.10. Salmelainen päätti tehdä HIFK:sta oman joukkueensa. Hän nimitti uudeksi päävalmentajaksi kakkosvalmentaja Jarno Pikkaraisen ja teki toista kauttaan HIFK:n kivirekeä vetävästä Selinistä työttömän työnhakijan ensi keväästä lähtien.

Hän syrjäytti aktiivisen päävalmentajan, joka olisi halunnut jatkaa tehtävässään, ja nosti Selinin monivuotisen apupojan mestarin ohi. Hän teki kolmantena osapuolena raa’an isänmurhan ja oletti, että ammattilaiset tekevät työnsä loppukauden ajan niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Eihän se niin mene, missään työyhteisössä saati jääkiekossa, jossa valmennustiimin sisäinen luottamus ja kristallinkirkas arvojärjestys ovat ratkaisevan tärkeitä, mutta harvinaisen helppo rikkoa.


Pieleen meni

Saldo nimitysuutisen jälkeen: 15 ottelua, kolme voittoa ja 12 tappiota.

Yksi harvoista ”Salmelaisen joukkueen” voitoista tuli heti nimitysuutisen jälkeen huippuottelussa Tapparaa vastaan 26. lokakuuta, jolloin seuralegenda Kimmo Kuhdan pelinumero yhdeksän nostettiin Nordenskiöldinkadun jäähallin kattoon.

Upea ilta onkin ainoa ysin arvoinen suoritus 23.10. jälkeen.

Voi olla, ettei Salmelaisella ollut muuta mahdollisuutta. Hän ei halunnut jatkaa Selinin sopimusta. Hän halusi entisen Mestis-valmentajansa ykköseksi. Nykyjääkiekossa valmentajaratkaisut täytyy aina tehdä syksyn puolella, niin typerää kuin se onkin.

Ehkä Salmelainen oli naiivi, ehkä hän halusi olla umpisuora ja rehellinen, mutta nyt viimeistään hän tietää, ettei tällainen ratkaisu mene koskaan kivutta missään. Joukkue ei tiedä, kuka johtaa eivätkä pelaajat tiedä, kummalle valmentajalle heidän kuuluu pelata.

Hänen olisi pitänyt siirtää Selin sivuun kertalaakista ja kokonaan, jotta edes Pikkaraisella olisi ollut joku mahdollisuus.

Skitsofreenisen asetelman luominen osoittaa, ettei ratkaisun tekijällä ole joko täyttä ymmärrystä tai ainakaan kunnioitusta joukkueen ja valmennustiimin hierarkian äärimmäisestä herkkyydestä.

Selinin auktoriteetti on tuhottu ja niin kauan kuin hän vielä edes nimenä seisoo otteluohjelmassa, ei joukkue ole Pikkaraisenkaan, joka puolestaan hyvää vauhtia tuhoaa uppoavassa laivassa mahdollisuutensa uskottavaan valmentamiseen ensi tai peräti seuraavallekin kaudelle.

Tällä hetkellä HIFK:ssa pettävät pahiten pelikuri ja työmoraali, mikä on vääjäämätöntä seurausta valmennuksen sekavasta valtasuhteesta. Yksi viralta pantu ja yksi puolivirallinen eivät yhdessä tee puolikastakaan johtajaa, joka laumalta nyt puuttuu.

Vahva joukkue?

Tilanne voisi vielä korjaantua säälliseksi, jos joukkueen avainpelaajat olisivat kansainvälisen luokan johtajatyyppejä. Josta päästäänkin joukkueeseen, josta Salmelainen on koonnut vasta pienen osan.

HIFK:n ydinrunko on keskipaksua puuta sekä käsistään, jaloistaan että päistään, joten Salmelaisella tosiaan riittää korjattavaa.

Landella tämä kokoonpano maksaisi miljoona euroa vähemmän.

HIFK:n kokoonpano on SM-liigan kallein, mutta sen pelaajaprofiili nykykiekon kannalta tärkeimmillä pelipaikoilla on luvattoman kevyt.

Puolustuksen ja keskushyökkääjien keskimääräinen luistelu- ja muu taito ei riitä lähellekään vertailussa esim. Kärppiin tai TPS:aan. Joukkue ei voita luistelemalla eikä varsinkaan taidolla ja kun Salmelainen tuhosi valmennusduon neitseellisen valtasuhteen, ei siitä löydy enää edes perusasioita, kuten moraalia tai kurinalaisuutta.

Salmelaisen ensimmäinen ns. oma luomus on lähes joka tavalla laho, joten hän on reilun vuoden virassa oltuaan ottanut nolla askelta eteen ja kaksi taakse.

Kuuntele lisää: Näin Ilta-Sanomien ja Radio Rockin kiekko-ohjelma Total Hockey Forever käsitteli HIFK:n valmentajauutisen tuoreeltaan 24.10: Miksi HIFK valitsi päävalmentajakseen Jarno Pikkaraisen? Lisäksi käsitellään ”liigahistorian pahin kriisi”

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt