SM-liigan 19-vuotias suurlupaus kertoo valtavasta erosta kotimaahansa – ”Tuntui aika hirveältä” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

SM-liigan 19-vuotias suurlupaus kertoo valtavasta erosta kotimaahansa – ”Tuntui aika hirveältä”

Jakub Skarek on haastanut Jussi Olkinuoran kovaan taisteluun Pelicansin ykkösmaalivahdin paikasta.

Julkaistu: 8.12.2018 13:48

Tshekin alle 20-vuotiaiden maajoukkueveskari Jakub Skarek kohtasi Suomessa kovan harjoituskulttuurin.

Kun maalivahti Jakub Skarek tuli keväällä Suomeen ja Lahteen, ensimmäiset harjoitukset Pelicansin mukana olivat pysäyttäviä.

Syksyllä 19 vuotta täyttänyt veskari sanoo suoraan, että suomalaisessa harjoittelukulttuurissa ollaan huomattavasti edellä Tshekkiä.

– Ensimmäiset pari viikkoa olivat tosi vaikeita. Harjoitukset olivat paljon kovempia ja täysin erilaisia. Se oli rankkaa, mutta totuin siihen, Skarek sanoo IS:lle.

Vaikka Tshekin jääkiekko on tällä vuosikymmenellä ottanut askeleita oikeaan suuntaan, ja maan pelaajatuotanto on elpynyt, ennen kaikkea fysiikkaharjoittelussa ollaan selvästi perässä Suomea ja SM-liigaa.

– Suurin osa saliharjoituksista oli uusia minulle. Se oli pieni shokki. Tuntui aika hirveältä, kun muut pelaajat tekivät liikkeitä painoilla, ja minä tein niitä pelkällä tangolla tai kepillä, että saan ensiksi hyvän tekniikan. En ollut Tshekissä koskaan tehnyt vastaavia harjoituksia, Skarek kertoo.

Ja juuri siksi hän tuli Suomeen.

Parempi liiga

Skarek tuntee hyvin Tapparan ex-mestarivahti Dominik Hrachovinan. Myös Tampereelta Pelicansiin siirtynyt maalivahtivalmentaja Arttu Lipsanen oli etukäteen tuttu mies maalivahtileireiltä.

– Haluan olla maailman paras maalivahti. Siksi tulin tänne, Skarek sanoo määrätietoisesti.

SM-liigaa hän pitää selvästi tasokkaampana kuin Tshekin pääsarjaa. Skarek edusti kotimaassaan kasvattajaseuraansa Dukla Jihlavaa, jota hän oli toissa kaudella nostamassa Extraligaan. Viime keväänä Jihlava putosi takaisin maan kakkostasolle.

– Pelaajat ovat SM-liigassa parempia laukomaan ja syöttämään. Kaikki tapahtuu paljon nopeammin kuin Tshekissä, ja maalivahdin pitää osata lukea peliä paremmin.

Uusi ja kovempi sarja sekä toimintaympäristö tuottivat ensin vaikeuksia, mutta syksyn tulokset puhuvat puolestaan. 15 ottelua pelannut Skarek on ollut yksi SM-liigan parhaista maalivahdeista ja päästänyt taakseen vain 1,90 kiekkoa per peli. Torjuntaprosentti on 92,6.

Jakub Skarek on pelannut erinomaisen alkukauden.

Erilaiset junnupelit

Viime keväänä NHL:ään ja New York Islandersiin varaustilaisuuden 3. kierroksella huudettu Skarek on yksi Euroopan lupaavimmista maalivahdeista.

191-senttinen ja 89-kiloinen tshekki on edustanut maataan jo kaksissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa ja on taas mukana vuodenvaihteessa Vancouverissa.

Skarek nousi kotikaupungissaan Jihlavassa jo 14-vuotiaana edustusjoukkueen harjoituksiin. 15-vuotiaana hän pelasi ensimmäisen miesten pelinsä. Debyyttikauden saldo Tshekin kakkostasolla oli 20 ottelua, torjuntaprosentti 93,1 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,26.

Seurauksena on ollut myös pienimuotoinen ongelma alle 20-vuotiaiden maajoukkuepeleihin, joissa on välillä enemmän vauhtia kuin järkeä. Tilastollisesti hän ei ole vakuuttanut nuorten maajoukkueessa.

– En ole oikeastaan koskaan pelannut junnupelejä, sanoo Skarek, jolla on vyöllään vain 11 peliä Tshekin alle 20-vuotiaiden pääsarjasta.

– Siksi niihin on hankalaa siirtyä. Lätkä on täysin erilaista ja usein maalivahdeille vaikeaa, kun paikkoja ja maaleja tulee niin paljon.

Jakub Skarek kuvattuna Isku-areenan uumenissa.

Mitalipeleihin

Skarek näkee, että Tshekin tavoitteena MM-kisoissa on edetä mitalipeleihin. Edellisestä mitalista on kulunut pian 14 vuotta.

Viime keväänä Tshekki pudotti Suomen rankkarivoitollaan puolivälierässä mutta hävisi kaksi viimeistä peliään.

– Rankkarit ovat aina lottoa. Suomikin olisi voinut voittaa. Tasomme on noussut, mutta jos vertaa Suomeen, Ruotsiin, Kanadaan tai Yhdysvaltoihin, niin olemme kaukana heidän tasostaan.

– Meidän täytyy ottaa paljon oppia siitä, miten jään ulkopuolella valmistaudutaan ja valmennuksesta ylipäätään.

Englantia sujuvasti puhuva Skarek on omien lukio-opintojensa kanssa loppusuoralla. Hän mainitsee perehtyneensä myös muuhun kuin suomalaiseen jääkiekkokasvatukseen.

– Tykkään paljon siitä, miten täällä harjoitellaan jo nuoresta asti. Lisäksi olen lukenut juttuja siitä, miten lapsista pidetään huolta koulusta lähtien. Tshekissäkin voitaisiin tehdä samoin, mutta tie on pitkä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?