Valitukset voivat viivästyttää 700 miljoonan Helsinki Gardenia – valmistuuko monitoimiareena MM-jääkiekkoon?

Julkaistu:

SM-liiga
Helsinki Garden -areenan rakennustyöt pitäisi aloittaa ensi vuonna, jotta hallissa voisi pelata jääkiekon MM-kisoja 2022.
Helsinkiläisseura IFK:n taustayhtiön Oy HIFK-Hockey Ab:n käynnistämä monitoimiareenahanke on askeleen lähempänä toteutumistaan.

Projektin vahva taustavaikuttaja, HIFK:n ja Projekti GH:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi kertoi perjantaina median edustajille, että Helsinki Garden -hankkeen kaavaprosessi on käynnissä. Lisäksi kerrottiin, että rakennusyhtiö YIT ryhtyy jättihankkeen rakentajaksi ja kehittäjäksi.

Suunnitelmissa on rakentaa Helsingin vanhan jäähallin viereen muun muassa monitoimiareena, uudet hallit jääurheilulle, hotelli, asuntoja ja kauppoja. Monitoimiareenan on määrä nousta Nordenskiöldinkadun varrelle Helsingin Töölöön.

Everi arvioi yksityisrahoitteisen projektin kokonaiskustannuksiksi noin 700 miljoonaa euroa. Hän ei halunnut kertoa vielä hankkeen päärahoittajia.

Helsingin Sanomien mukaan YIT on valmistautunut olemaan yksi hankkeen rahoittajista, jos Helsingin poliitikot hyväksyvät monitoimiareenalle suunnitellun asemakaavan.

Everi ei lähtenyt arvioimaan massiivisen projektin valmistumisaikataulua.

– Jättämämme asemakaava-aineisto menee seuraavaksi kaupunkiympäristölautakuntaan. Kun lautakunta on käsitellyt sen, aineisto siirtyy kaupunginhallitukselle, minkä jälkeen kaupunginvaltuusto tekee lopullisen asemakaavapäätöksen. Tähän väliin sisältyy ihmisten mahdollisuus valittaa. Aika harva tämän kaltaisessa projektissa kuvittelee, ettei kellään olisi intoa valittaa.

Asemakaava vahvistetaan mahdollisten valitusten käsittelyn jälkeen, jolloin rakennusluvan hakeminen on mahdollista. Everin mukaan rakennustöihin menee noin kolme vuotta.

Vanha halli remontoidaan

Iso osa projektista sijoittuu maan alle. Urheilupuitteet, kuten uusi monitoimiareena ja harjoitushallit rakennetaan maan alle. Maan päälle rakennetaan pääasiassa toimi- ja majoitustiloja ja asuntoja.

Vanha Nordenskiöldin jäähalli modernisoidaan ja peruskorjataan tulevaisuutta varten. Hallista tulee palloilu- ja konserttiareena. Jääurheilulle rakennetaan kokonaan uudet puitteet.


Kiekkopiireissä on pohdittu, pelataanko Suomen jääkiekon MM-kisat 2022 uusissa puitteissa Helsingissä. Everin mukaan se vaatisi, että Helsinki Gardenia aletaan rakentaa vuonna 2019.

– Jääkiekkoliiton pitäisi tehdä ensin ratkaisu, että he haluavat tulla tänne, mutta se on heidän prosessinsa. Lähtökohta on, että rakennustöiden aloittaminen ensi vuonna on välttämätöntä. Se on tavoitteemme, mutta kuten sanottua, emme ole siinä ratkaisevassa roolissa.

Minne HIFK menee evakkoon?

Monitoimiareena on useampien urheiluseurojen kuten HIFK:n ja koripallojoukkue Seagullsin käytössä. Everi korostaa, että pääasiallinen rahavirta tulee kuitenkin muualta.

– Tämän kaltaiset areenakokonaisuudet elävät muusta kuin urheilusta. Jos puhutaan stadilaisesta urheilusta, HIFK ja Seagulls ovat merkittävimmät toimijat, mutta tällaisen areenakokonaisuuden tuottoa ei voi tietenkään rakentaa näiden seurojen harteille. Konsertit, perhetapahtumat ja muut ovat pääasiallinen tulonlähde.


Tapahtumia on aikanaan luvassa runsaasti.

– Hartwall-areenassa on toistasataa tapahtumaa vuodessa, mikä on erinomainen saavutus yhdelle areenalle. Meillä on neljä areenaa, kun mukaan lasketaan kaksi harjoitusareenaa. Tapahtumien määrä on huomattavasti isompi, mutta niiden kokoluokka vaihtelee, Everi sanoo.

Rakennustöiden alkaminen tietää aikanaan sitä, että perinteikäs kiekkoseura HIFK joutuu lähtemään evakkoon kotihallistaan. Väliaikaiseksi kotiluolaksi on spekuloitu Espoossa sijaitsevaa Metro-areenaa tai väliaikaista väistötilaa, mikä tarkoittaisi vähintään noin 6 000 katsojaa vetävää lämmitettyä teräsrunkohallia.

Everin mukaan päätöstä HIFK:n kotiottelujen pelipaikasta ei ole vielä tehty.

– Kerromme sen kaikille toivottavasti hyvissä ajoin. Se on meille iso kysymys.

– Se on kiinni esimerkiksi aikatauluista. Emme halua muuttaa täältä hirveän aikaisin pois, mutta emme halua myöskään jäädä tänne pitkittämään tekemistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt