Ässät veti yllätyskortin hihasta valmentajamarkkinoilla – ”En ole ikinä valmentanut suomeksi”

Julkaistu:

SM-liiga
Jari Pasanen siirtyy Ässien päävalmentajaksi ensi kaudella.
Porin Ässien kahden seuraavan kauden päävalmentaja Jari Pasanen on asunut elämästään isomman osan Saksassa kuin Suomessa.

Siis kuka?

Noin myönsi vastanneensa HC Porin Ässät Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Juusela, kun hän kuuli ensimmäisen kerran Ässien tulevan päävalmentajan nimen.

Eikä hän todennäköisesti ole ainoa, joka reagoi tällä tavalla.

Porilaisseura veti perjantain tiedotustilaisuudessaan valmentajapakasta todellisen yllätyskortin, kun se valitsi kahden tulevan kauden valmentajakseen Jari Pasasen.

– Eihän minua Suomessa varmaan kovin moni tunne. Miksi edes tuntisi. Lähdin nuorena poikana opiskelemaan Saksaan, minne lopulta myös jäin, puhelimitse tavoitettu Pasanen naurahtaa suomeksi.

Saksa on 54-vuotiaalle Pasaselle tutumpi maa kuin Suomi.

Hän lähti Saksaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1987, vain 23-vuotiaana. Saksassa hän pelasi pääosin alasarjoissa, mutta valmentajana on ponnistanut korkeammalle. Takana on yli 15-vuotinen valmentajaura, mistä viisi viime vuotta hän työskenteli DEL-seura Iserlohn Roostersin päävalmentajana.

– Saksassa minulla ja perheelläni on ollut hyvä olla. Meillä on kaikilla myös Saksan kansalaisuudet. Olin kuitenkin päättynyt jo aiemmin, että kun lapset kasvavat ja lähtevät maailmalle, haluan nähdä myös muita kiekkokulttuureja, hän kertoi.

Sellainen löytyi kuluvaksi kaudeksi hieman pohjoisempaa, Tanskasta. Hän on tällä hetkellä Frederikshavn White Hawksin päävalmentaja. Seura on paikallisessa sarjassa tällä hetkellä sarjassa komeasti toisena, mutta se ei ole Pasasen mielestä kummoinen saavutus.

Tanska ei ole tehnyt vaikutusta kokeneeseen kiekkovalmentajaan.

– Olen kaivannut hieman suurempaa haastetta itselleni.

Haaste – jota ei ainakaan voi pieneksi sanoa – löytyikin hieman sattumalta.

Ässistä otettiin Pasaseen yhteyttä, minkä jälkeen asiat tapahtuivat nopeasti: hän kävi lyhyellä Porin-vierailulla ja yhteinen sävel löytyi seurajohdon kanssa nopeasti.

Pasanen on Ässien päävalmentajana kaudet 2019–2021. Sopimus on mallia 1+1 vuotta.

– Jokainen tietää, ettei Ässien tilanne ole helpoin mahdollinen, mutta on mahtavaa silti päästä patapaitoihin, SM-liigaan ja Suomeen. Kausi Tanskassa on vielä pahasti kesken, mutta odotan tulevaa jo innolla.

Intoa kaivataan, sillä haasteita riittää. Niitä aiheuttaa takuulla seuran sekasortoinen tilanne, mutta ehkä myös kieli.

– En ole ikinä valmentanut suomeksi, joten se ottanee aikansa. Porin murre voi tehdä sen vielä vaikeammaksi, mutta eiköhän siihenkin ajan kanssa totu.

Ässät kertoi tiedotustilaisuudessa odotetusti myös sen, että Mikael Kotkaniemi saa potkut ja tämän kauden loppuun asti joukkuetta valmentaa Pasi Kaukoranta.

Tämän lisäksi Ässät yllätti taas ja paljasti, että myös Pasasen seuraaja kausille 2021–2023 on valittu. Hänen nimensä on määrä julkistaa vasta keväällä 2021.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt