Kommentti: Seurajohdon näköalattomuus upotti Ässät: ”Miten kaukana ammattilaisuudesta Porissa ollaan”

Julkaistu:

kommentti
SM-liigan jumboseura palasi erikoisten ratkaisujensa myötä kivikaudelle, kirjoittaa Marko Lempinen.
Perinteikäs Porin Ässät on taapertanut suossa läpi kuluvan SM-liigakauden. Se ei yllätä.

Ässien seurajohto otti kesken viime kauden riskin, joka realisoituu nyt.

Ässät nosti poispotkitun päävalmentajan Jyrki Ahon tilalle apuvalmentaja Mikael Kotkaniemen – miehen, jonka kaikki tiesivät toimivan porilaisten päävalmentajana kaudella 2018–2019. Tätä kautta koskeva sopimus oli tehty jo aikapäiviä ennen Ahon potkuja.

Riski epäonnistui pahasti.

Päävalmentajan erottaminen kesken kauden on monesti perusteltu ratkaisu, ja niin muun muassa Ahon tapauksessa. Apuvalmentajan nostaminen siinä vaiheessa ykköseksi ei kuitenkaan yleensä toimi, koska koko valmennustiimin uskottavuus on jo rapistunut.

Vielä riskialttiimpaa on nostaa kesken kauden ykköseksi apuvalmentaja, jolla on saman seuran kanssa päävalmentajasopimus tulevasta kaudesta.

Siinä ei kerta kaikkiaan ole mitään järkeä. Siinä tulee hyvin usein tuhonneeksi jo valmiiksi myös päävalmentajan seuraavan kauden uskottavuuden. Näin tapahtui esimerkiksi Tapparassa kuluvan vuosikymmenen alussa, Sami Hirvosen kohdalla.

Porissa tehtiin molemmat kyseenalaiset ratkaisut samaan aikaan. Eikä tämä edes ollut ensimmäinen kerta, kun Kotkaniemi nousee kesken kauden kakkosesta ykköseksi, vaan edellisen kerran niin tapahtui kaudella 2015–2016.

Ässät mokasi nyt itse päävalmentajansa.

Kun valmennuksen auktoriteetti huojuu, se väistämättä heijastuu pelaajien asenteeseen. Ollaan pistävinään itseään likoon, muttei kuitenkaan laiteta – ja silloin on jo myöhäistä.

Henkisen vajeen vuoksi Ässät on joutunut lähes ottelussa kuin ottelussa pyörteeseen ja ajautunut lopulta vikisten rannalle. Ässät on ollut kuin kala kuivalla maalla.

Silkkaa hulluutta

Ylipäätään Ässien seurajohdolla on viime aikoina ollut enemmän yritystä kuin osaamista. On toki hienoa, että Ässät seisoo loppuun asti Kotkaniemen, suuren uskottunsa, tukena, mutta urheilujohtajan viran lakkauttaminen oli jo silkkaa hulluutta.

Ei sillä, että Jari Korpisalo olisi onnistunut Ässien urheilupomona. Ei todellakaan onnistunut. Kuitenkin pestin lakkauttamisella seurajohto osoitti, miten uskomattoman kaukana ammattilaisuudesta Porissa ollaan.

Ruotsin pääsarjakiekkoilussa urheilujohtaja on pitänyt löytyä joka seurasta jo noin parinkymmenen vuoden ajan. NHL-joukkueissa GM on tärkeämpi kuin päävalmentaja, koska juuri hän palkkaa ja erottaa valmentajat.

Ja Suomessakin on hiljalleen alettu ymmärtää, että urheilujohtajat ovat koko urheilutoiminnan sydän, ja että tulevaisuudessa heitä varten pitäisi järjestää alan erityistä johtajakoulutusta.

Tuoreella ratkaisullaan Ässät yritti olla ovela ja juosta karkuun uskottavuusongelmiaan. Todellisuudessa seura kuitenkin palasi suoraan kivikaudelle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt