HIFK jäädytti Kimmo Kuhdan pelinumeron tyylikkäässä seremoniassa – ”Tämä on mulle tosi tärkeää”

Kimmo Kuhtaa kunnioitettiin Helsingin jäähallissa perjantaina.

HIFK:n pelaajalegenda Kimmo Kuhta sai suuren kunnianosoituksen.

26.10.2018 19:07

Stig Wetzell (1), Heikki Riihiranta (5), Matti Murto (17), Matti Hagman (20), Simo Saarinen (7), Pertti Lehtonen (23), Sakari Lindfors (35) ja Mika Kortelainen (22).

Ja nyt myös Kimmo Kuhta, jonka pelinumeron 9 Helsingin IFK jäädytti yhdeksäntenä pelaajana seuran historiassa.

Kuhdan pelinumero hinattiin Helsingin jäähallin kattoon perjantaina ennen IFK:n ja Tapparan välistä kohtaamista.

Tasan 22 vuotta ensiesiintymisestä

Juhlaseremoniassa kuultiin puheet Mika Kortelaiselta, Turo Järviseltä ja Toni Söderholmilta. Videoyhtedellä kuultiin sveitsiläisen Lausannen päävalmentajaa Ville Peltosta.

Viimeisenä puhujanpöntölle ennen Kuhtaa meni IFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi, joka antoi lyhyessä ja ytimekkäässä puheessaan tilaa yleisölle. Everi aloitti, yleisö toisti:

– En gång, alltid. Kimmo Kuhta.

Kuhta kertoi puheessaan, että pelasi ensimmäisen kotiottelunsa HIFK:n paidassa Helsingin jäähallissa tasan 22 vuotta sitten, 26. lokakuuta 1996.

Seremoniat alkoivat kello 18, puoli tuntia ennen ottelun alkua. Pienenä, suomalaiskansalliseen tyyliin tyypillisenä, kauneusvirheenä loppuunmyydyssä jäähallissa oli seremonian alussa vielä runsaasti tyhjiä paikkoja.

Kuhta kertoi IS:lle noin tunti ennen seremonioita, että hänen päällimmäinen tunnetilansa oli helpottunut.

– Viime 3–4 päivän ajan on ollut vähän stressin tynkää, kun olen miettinyt tätä päivää. Kun heräsin aamulla, oli jo aika hyvä fiilis. Tästä pitää nauttia eikä tehdä itselleen liian jännää. Tämä on suurin kunnia, jonka voi omalta seuraltaan saada.

Jääkiekkolegendat Simo Saarinen ja Heikki Riihiranta nostivat Kimmo Kuhdan pelinumeron (9) kattoon Helsingin jäähallissa 26. lokakuuta 2018.

Kuhta sai tietää numeronsa jäädytyksestä elokuun alussa.

– Aika paljon nousi tunteita pintaan. Siitä asti tämä on pyörinyt ainakin viikoittain mielessä, ja viime kuukauden päivittäin. Tämä on mulle tosi tärkeää.

Miten korkealle arvostat tämän?

– Jääkiekkoilijana koen tämän suurimpana mahdollisena saavutuksena. Olen pikkupojasta käynyt tässä hallissa ja pitänyt IFK:ta suurena jenginä. Tuntuu uskomattomalta, että tämä tapahtuu oikeasti. Että he oikeasti jäädyttävät pelinumeroni.

Lapsesta asti ifklainen

Kuhta, 43, toimii nykyään IFK:n B-nuorten päävalmentajana. Kuhta pelasi SM-liigassa 731 ottelua, joissa syntyi 479 pistettä (248+231) ja 81 pudotuspeliottelua (20+20=40).

Pelaajakasvatuksensa hän sai Karhu-Kissoissa ja pelasi kaksi ensimmäistä SM-liigaotteluaan Kiekko-Espoon paidassa ennen siirtoaan HIFK:hon.

Sveitsin Bernissä Kuhta kävi 2005–06 ja Saksan Hamburg Freezersissä 2009–10. Muuten hän pelasi koko uransa IFK:ssa, seurassa, jonka oli kokenut erityiseksi jo lapsena.

– Ensimmäisinä vuosina faija osti kausarin aina rappusten viereen. Rappusilla oli hallin paras paikka, koska se oli ilmainen. Mä tsittasin aina rappusilla. Sieltä tämä IFK:n fiilistelyni on lähtenyt. Faija näytti aina pelaajia ja kertoi, ketä kannattaa seurata.

Mieleen jäivät Matti Hagmanin ja Tony Ariman kaltaiset legendat.

Yleisö muisti seuralegendaa kannustuslakanoilla.

Kuhdan pelaajaura IFK:ssa huipentui SM-kultaan 2011. Pitkä odotus päättyi, ja Kuhta pääsi nostamaan Kanada-maljan yhdessä kapteeni Ville Peltosen kanssa.

– Se on hetki, jota varten tätä koko ajan tehtiin. Ehkä vielä tunteikkaampaa oli kuitenkin kokea viimeiset viisi minuuttia puolivälieräsarjan seiskapelissä Jokereita vastaan. Peli oli siinä vaiheessa jo ratkennut. Pystyin vain nauttimaan. Halli oli täynnä jengiä, eikä sellaista fiilistä ole ikinä ollut.

– Jokerit on se ykkösvihollinen. Mikään muu jengi ei saa tunteita samalla tavalla pintaan, ei faneissa eikä meissä pelaajissa. Onneksi senkin sai kokea.

Nyt Kuhta pääsi kokemaan uransa suurimman kunnianosoituksen.

Kuhdan juhlaan osallistui lähipiiriä ja ystäviä, joita hän arvioi olevan jäällä noin 20 ja yhteensä noin 120–150.

Ilta jatkui seremonian jälkeen – ja seremoniamestari Kuhdan juhlaillan jatkosta tuskin puuttuu väriä.

– Tämä jatkuu niin pitkään, kunnes nukahdan, Kuhta virnisti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?