Sebastian Repo lähti riitaisasti NHL:ään – haastoi nyt Tapparan oikeuteen: ”Tässä ei ole kyse rahasta” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Sebastian Repo lähti riitaisasti NHL:ään – haastoi nyt Tapparan oikeuteen: ”Tässä ei ole kyse rahasta”

Tapparan ja Pohjois-Amerikassa kiekkoilevan Sebastian Revon välinen riita-asia on edennyt käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Sebastian Repo mittauttaa SM-liigan yleissopimuksen pitävyyden oikeudessa.

25.10.2018 14:20

NHL-seura Florida Panthersin organisaatioon kuuluva jääkiekkoilija Sebastian Repo on haastanut entisen työnantajansa Tapparan oikeuteen.

Repo, 22, edusti SM-liigassa pelaavaa Tapparaa kausina 2016–17 sekä 2017–18.

Pirkanmaan käräjäoikeuteen jätetyn haastehakemuksen mukaan riidassa on kyse lomakorvauksista.

Repo katsoo, että hänellä olisi sopimusten mukaan ollut oikeus saada Tamhockey Oy:ltä työsuhteiden päättyessä lomakorvausta pitämättä jääneistä vuosilomistaan.

Riita koskee kahta eri sopimusta.

Repo katsoo olevansa oikeutettu kummankin työsuhteen kohdalla 24 arkipäivän eli neljän viikon mittaiseen palkalliseen lomaan.

Revon mukaan hän ei pitänyt ainuttakaan vuosilomapäivää näinä kausina. Hänen pelaajasopimuksensa Tapparan kanssa sekä 2016–17 että 2017–18 ovat olleet voimassa niin, että kausi on ollut meneillään, jolloin loman pitäminen ei ole ollut mahdollista.

14 000 euron kanne

Repo hakee asianajajansa välityksellä Tapparalta maksamatta jääneistä lomakorvauksista yhteensä yli 14 000 euron korvausta. Hän myös velvoittaa vastaajan korvaamaan oikeudenkäynti- ja asianajajakulunsa.

Sebastian Repo kunnostautui maalintekijänä SM-liigan finaalisarjassa keväällä 2017.

– Tässä ei ole kyse rahasta, vaan pelaajan oikeuksista. Tämä on tavallaan ennakkotapaus, jossa haetaan ratkaisua siihen, onko pelaajalla oikeus lomakorvaukseen työsuhteen päättyessä pitämättä olleista vuosilomistaan, Revon asiainhoitaja, pelaaja-agentti Tomi Haula kertoo.

– Koska pelaajan työnantaja on kiistänyt tämän oikeuden ja kieltäytynyt maksamasta lomakorvausta pelaajalle, niin seuraavaksi asiaa selvitetään oikeusteitse.

Tappara: korvaus sisältyi palkkaan

Tappara perustelee haastehakemuksessa kantaansa siten, että lomakorvaus pitämättä jääneistä vuosilomista olisi sisältynyt pelaajalle maksettuun palkkaan.

Seuran mielestä pelaajalla ei näin ollen olisi oikeutta lomakorvaukseen pitämättä jääneistä vuosilomistaan, kun työsopimus on päättynyt.

Hakemuksen mukaan osapuolet ovat erimielisiä myös pelaajan rahallisten vaatimusten määrästä eli siitä, minkä pituisen vuosiloman nojalla lomakorvaus määräytyy.

– Näkemyksemme mukaan lomakorvaus pitämättä jääneistä vuosilomista on työsuhteen päättyessä sisältynyt pelaajalle maksettuun palkkaan, Tamhockey Oy:n toimitusjohtaja Mikko Leinonen vahvistaa.

– Yritimme ratkaista kiistan neuvottelemalla, mutta emme valitettavasti onnistuneet siinä.

SM-liiga seuraa

Leinosen mukaan liigaseurojen kattojärjestö SM-liiga Oy on Tapparan tukena kiistassa.

– Nyt tässä on mukana myös SM-liiga Oy, koska tämä oikeudenkäynti koskee tavallaan muitakin liigaseuroja, Leinonen sanoi.

Mikko Leinosen mukaan Tappara yritti ratkaista kiistan neuvottelemalla.

– Käsitykseni mukaan kaikilla seuroilla on käytössä sama yleissopimus pelaajien kanssa, ja juuri sen perusteella Tappara katsoi, ettei pelaajalle olisi tarvinnut maksaa erikseen lomakorvausta työsuhteen päätyttyä.

Tapparan ja yleisesti kaikkien liigaseurojen käsityksen mukaan pelaajan lomakorvaukset sisältyvät maksettuun palkkaan.

SM-liigan toimitusjohtajan Riku Kallioniemen mukaan tämä on hänen kokemuksensa mukaan ”ensimmäinen kerta, kun joku tekee asiasta toisenlaisen tulkinnan”.

– Julkisesti muun muassa pelaajayhdistyksen sivulta löytyvä pelaajasopimus on ollut käytössä hyvin pitkään, ja siitä on sovittu pelaajayhdistyksen ja liigan välillä. Koskaan aikaisemmin en ole törmännyt sellaiseen tulkintaan, jonka mukaan lomakorvaus ei sisältyisi palkkaan, Kallioniemi sanoi.

Pelaajayhdistyksen (SJRY) sivulta löytyvässä liigan ja pelaajayhdistyksen välisessä yleissopimuksessa sanotaan lomarahasta, että se määräytyy vuosilomalain mukaisesti, jolleivät työnantaja ja pelaaja ole sopineet loma-ajan palkasta pelaajasopimuksessa.

Lisäksi SM-liigan Pelaajasopimuksessa, jonka siis jokainen pelaaja joutuu allekirjoittamaan voidakseen pelata liigassa, määritellään palkanmaksusta kohdassa 5.1 (Palkan maksaminen), että työnantaja maksaa pelaajalle tämän sopimuksen liitteenä olevassa pelaajapalkkiosopimuksessa sovitun palkan, palkkiot ja muut korvaukset.

Yleissopimuksen rinnalla käytetään erillistä, ei julkista palkkaliitettä, johon kirjataan yksittäisen pelaajan palkka ja myös seuran ja pelaajan välinen sopimus lomakorvauksesta. Nämä tiedot eivät ole julkisia, mutta suurin osa seuroista ja pelaajista noudattaa yleisesti käytössä olevaa palkkaliitteen mallia.

Riku Kallioniemi on SM-liigan toimitusjohtaja.

Hyökkääjänä pelaava Repo voitti Suomen mestaruuden Tapparassa keväällä 2017.

Kuluvalla kaudella hän on toistaiseksi pelannut farmisarja AHL:ssä Springfieldin riveissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?