SM-liigajoukkueiden taustoilta löytyy jopa miljardöörejä – katso IS:n laaja selvitys seurojen omistajista

Julkaistu:

SM-liiga
SM-liigaseurojen taustalta löytyy muiden muassa lukuisia liike-elämän menestyjiä ja ex-kiekkoilijoita.
Jääkiekon SM-liigaseurojen omistajina on upporikkaita ihmisiä.

Ilta-Sanomien selvityksestä käy ilmi, että kotimaisten kiekkoseurojen taustalla vaikuttaa bisneksissään jopa miljardööritasolle kivunneita henkilöitä.

Esimerkiksi TPS:n pääomistajat ovat peliyhtiö Supercellin perustajat, toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja luova johtaja Mikko Kodisoja.

Paanasen verotettavat ansiotulot olivat 2016 yli 46 miljoonaa euroa. Kodisojan verotettavat ansiotulot olivat yli 40 miljoonaa euroa.

Kaksikolla on hallussaan yli 80 prosenttia TPS:n äänivallasta. HC TPS Oy on pannut liikkeelle kaksi eri osakesarjaa, joilla on erilaiset äänivallat.

Supercell-miehiä huomattavasti pienemmillä osuuksilla TPS:aa omistavat Saku ja Mikko Koivu. Myös NHL:n entisellä tähtimaalivahdilla Miikka Kiprusoffilla on yhtiönsä kautta oma pieni siivunsa kasvattajaseurastaan, samoin kuin entisellä NHL-puolustajalla Sami Salolla.

Kiekkoilijoiden hallussa on yhteensäkin vain alle prosentti TPS:n äänivallasta. NHL-pelaajia suuremmat siivut omistavat nykyinen toimitusjohtaja Santtu Jokinen sekä edellinen toimitusjohtaja Mika Eskola.
  • Katso yhteenveto kaikkien SM-liigaseurojen pääomistajista alla olevasta grafiikasta
Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Tampereen Tapparankin omistajaportaasta löytyy äärimmäisen äveriäs taho.

Tapparan taustayhtiön Tamhockey Oy:n osakasluettelon kärkeen on reilun 20 prosentin osuudella merkitty The Zabludovicz Trust. Sen taustalla on Helsingissä syntynyt Chaim ”Poju” Zabludowicz .

Britanniassa asuvan Zabludowiczin on raportoitu kuuluvan Euroopan sadan rikkaimman henkilön joukkoon. Vuonna 2012 The Sunday Times -lehti arvioi hänen omaisuutensa peräti 1,7 miljardin euron arvoiseksi.

Tamhockey Oy:n omistajiin kuuluu neljän prosentin osuudella myös seuran entinen maalivahti, NHL:ssäkin torjunut Markus Mattsson. Lisäksi seuran toimitusjohtajalla, entisellä NHL-pelurilla Mikko Leinosella on pieni osuus Tapparan osakkeista.


KalPan suuromistaja on entinen NHL-hyökkääjä Sami Kapanen, joka työskentelee nykyisin myös kuopiolaisseuran päävalmentajana.

Kapasella on Kuopion ylpeydestä KalPasta 33,3 prosentin omistusosuus ja 54,8 prosenttia äänivallasta, kun entisellä Leijona- ja NHL-puolustajalla Kimmo Timosella on puolestaan 4,6 prosentin osuus omistuksesta ja reilut viisi prosenttia äänivallasta.

KalPan omistajina vaikuttaa myös Vidgrenin sukua. Metsäkoneyhtiö Ponssen hallituksen puheenjohtajan ja suurimman omistajan Juha Vidgrenin osuus KalPasta on 15,7 prosenttia ja äänivallasta 9,5 prosenttia.

KalPan osakasluettelosta löytyy pienemmillä siivuilla muitakin Vidgrenin suvun jäseniä.

Rauman Lukossa on vuosien varrella tunnetusti riittänyt pelimerkkejä nimekkäiden kiekkoilijoiden haalimiseksi. Menestys kaukalossa on tosin jäänyt panostuksiin verrattuna laihanpuoleiseksi.

Rauman Lukko Oy:n omistaa Contineo Oy, jonka pääomistaja on 66 prosentin osuudella Raumalaiskiekkoilun Tuki Ry.

Contineo Oy:n konserniyhtiöön kuuluu kiinteistönhoidon alalla toimiva ja muun muassa siivoukseen erikoistunut RTK-Palvelu Oy, joka on vuosien varrella usein mainittu Lukon taloudellisena selkänojana. Nerokas järjestely on aikanaan luotu nimenomaan Lukon jääkiekkotoiminnan tukemiseksi, ja ilman sitä Raumalla tuskin pelattaisiin enää SM-liigakiekkoa.

TPS:n ja KalPan lisäksi myös muiden seurojen omistajista löytyy entisiä ja nykyisiä huippupelaajia. Tapparalla on jo aiemmin mainittu Mattsson, mutta osataan sitä naapuriseurassakin.

Ilveksen omistajiin kuuluvat seuran toimitusjohtaja, entinen tehohyökkääjä Risto Jalo sekä vuosikaudet NHL:ää tahkonnut entinen Ilveksen ja Leijonien puolustaja Jyrki Lumme. Ja on seuralegenda Raimo Helmiselläkin siivunsa.

Kolmanneksi suurin osuus Ilveksestä on Boston Bruinsin luottomaalivahdilla Tuukka Raskilla. Hänen omistajuutensa on kirjattu perinteikkään tamperelaisseuran osakasluetteloon Tura Holding Oy:n kautta.

Ilveksessä tehtiin vuonna 2017 isoja osakejärjestelyjä, joiden yhteydessä Vincent Manngard luopui omistuksestaan. Nykyisin Ilveksen suurin omistaja on emoseura Ilves ry.


Kärppien menestyksen takana säätiö

Puolustavalla Suomen mestarilla Oulun Kärpillä on kulkenut kovaa myös taloudellisesti.

Kärpät-konserni tiedotti elokuun lopulla tehneensä 30. huhtikuuta päättyneellä tilikaudella 1,2 miljoonan euron liiketuloksen, josta emoyhtiö Oulun Kärpät Oy:n osuus oli noin 840 000 euroa.

Oulun Kärpät Oy:n pääomistaja on Kärppä-Säätiö 77 prosentin osuudella. Kärppien tuloksen on sanottu syntyvän tiukalla omistajaohjauksella.

– Mallimme on koettu toimivaksi. Osakeyhtiö hoitaa operatiivisen bisneksen, ja säätiö on isona omistajana. Säätiö on tietynlainen tasapainottava tekijä, ja omistamisessa ja toiminnassa on pitkäjänteisyyttä, sanoo Kärppä-Säätiön puheenjohtaja Harri Martinmäki.


Martinmäen mukaan säätiö tuo työrauhaa Kärppiin.

Missä asioissa tämä työrauha näkyy?

– Hirveitä yllätyksiä ei tule. Ei ole esimerkiksi vuosikokousta, joka vaihtaisi toimivan johdon yhtäkkiä. Säätiö on maltillinen omistaja. Homma ei ole sillä tavalla tuulella käyvää, Martinmäki kuvailee.

Miten aktiivinen säätiö on omistajana esimerkiksi hallitusvalintojen suhteen?

– Yhtiökokoushan niistä päättää, ja valtaa käytetään tarvittaessa. Hallituksen valinnoissa on ollut ajatuksena se, että kaikilla jäsenillä on oma tietty roolinsa ammatilliseen taustaan liittyen. Ainakaan Kärpissä hallituspaikat eivät ole mandaatti- tai palkintopaikkoja. Hommia tehdään kädet savessa, Martinmäki sanoo.

Miksi Porin kaupunki omistaa Ässiä?

HC Ässät Pori Oy:n suurin omistaja on Porin Ässät ry 74 prosentin osuudella. Ässien taustayhtiön toiseksi suurin omistaja on puolestaan Porin kaupunki 2,24 prosentin osuudella.

Miksi kaupunki on liigaseuran osakkaana, Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen?

– Sanotaan näin, että se on ollut tällainen elinvoimapoliittinen panostus tai kädenojennus kaupungilta. Kaupunki on aikoinaan vuoden 2000 osakeannin yhteydessä halunnut lähteä mukaan eikä ole sittemmin irtautunut. Sillä ei oikeastaan olisi taloudellista merkitystä, jos osakepotista olisi luovuttu, Luukkonen sanoo.

HPK:n toiseksi suurin omistaja on 8,8 prosentin osuudella Etelä-Hämeen Osuuspankki.

Miksi pankki haluaa olla liigaseuran osakkaana? Antaa Etelä-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtajan Mika Helinin vastata.

– HPK:n takana oli ennen HPK:n kiekkoilun tuki ry, ja omistuksemme juontaa noihin aikoihin. Olemme toki yhä mukana alueemme urheilu-, kulttuuri-, koulutus- ja elinvoima-asioissa, Helin selvittää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt