SM-liiga

Kommentti: Ässien kriisi syvenee – valmensiko Mikael Kotkaniemi syksyllä poikaansa NHL:ään vai Ässiä SM-liigaan?

Julkaistu:

Kommentti
Sarjataulukon pohjalle jämähtänyt Ässät on sortunut moneen ammattivirheeseen, kirjoittaa Juho Pekka Mikola.
”Taas palkattiin yksi saunakaveri”, sutkautti Ässien urheilutoimenjohtaja Jari Korpisalo esitellessään uuden apuvalmentajan Joni Petrellin keväällä.

Silmänisku osoitti, että Korpisalon kuulossa ei ole vikaa. Korviin olivat kantautuneet puheet, joissa pitkäaikaista ystävyyttä pataluotsi Mikael Kotkaniemen kanssa on pidetty problemaattisena ammattilaistason seuratoiminnassa.

Stadilaiset Kotkaniemi ja Korpisalo pelasivat aikoinaan Ässien petolintuketjussa yhdessä Petri Variksen kanssa, ja lentoreitit ovat ristenneet sen jälkeenkin.

Ässät on Korpisalon aikana antanut kahdesti kesken kauden kenkää päävalmentajilleen, ensin Pekka Rautakalliolle ja viime tammikuussa Jyrki Aholle. Molemmilla kerroilla loppukauden pätkäpestin on hoitanut juuri Kotkaniemi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja kun Mestiksen HCK:ta valmentanut Kotkaniemi joutui toimitsijakieltoon räyhättyään pressitilaisuudessa tammikuussa 2014, tuuraajaksi penkin taakse hyppäsi Karhu-Kissojen valmennuspäällikkönä työskennellyt Korpisalo. Kenenkäs muun kuin Petrellin aisapariksi.

Kuin kivi pohjamudassa

Viime kaudella säälipleijareihin tarvittiin 1,38 pisteen keskiarvo. Ässät kyntää 0,4 pisteen tahdissa, kun 60 ottelun runkosarjasta on takana jo kuudesosa.

Korpisalon palkkaaman Kotkaniemen komennossa Ässät on jämähtänyt SM-liigan sarjataulukon pohjalle kuin kivi Kokemäenjokeen.

Pisteitä on kasassa neljä, tilillä nolla kolmen pisteen voittoa, ja ero toiseksi viimeisenä majailevaan Tapparaan on jo kuusi pistettä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskiviikkona Ässät nöyrtyi kotikaukalossaan Pelicansille 2–5. Se oli synkkää jatkoa Kärpille lauantaina kontatulle 2–7-murskatappiolle.

Pudotuspelihaaveet ovat pohjamudissa jo lokakuun alussa, peli täysin sekaisin, erikoistilannepelaaminen SM-liigan surkeinta ja katastrofin anatomia ykköspuheenaihe Porissa.

Pelicansia vastaan Ässät lähti pelaamaan träppiä asetelmassa, jossa vastustaja Pelicans oli reilusti varamiehinen ja periporilaisella rytinällä horjutettavissa. Millainen taktinen valinta peruuttelu oli tuossa tilanteessa? Tylysti tappiollinen.

Samaa oli myös Ässien viime tilikausi.

Yli 450 000 euron miinus, toimitusjohtaja Eeva Perttulan potkut ja taustayhtiö HC Ässät Pori Oy:n 44 prosentin omistus remontoidusta Porin jäähallista luovat painetta. Taakkana on viiden miljoonan euron laina, jonka hoitokulut ovat vuodessa 430 248 euroa.

Ponnettomat peliesitykset näkyvät yleisömäärissä. Ässät on hävinnyt neljä kauden viidestä kotipelistään ja jäänyt 4 258 katsojan keskiarvollaan kauaksi 5 000 katsojan tavoitteestaan.

Kuka teki ammattivirheen?

Mistä umpisurkea sarjan startti sitten johtuu?

Kyse on kahden kaveruksen monien virhearvioiden summasta. Joukkue oli treenipeleissä käsittämättömän vahvasti Jesperi Kotkaniemen onnistumisten varassa.

Vasta 18-vuotias superjuniori pelasi ylivoimaa, tappoi alivoimat ja oli mukana yhtä vaille kaikissa Ässien maaleissa, jotka joukkue teki täysaikaisissa treenipeleissään. Nyt Kotkaniemi juniorin vire kantaa Montrealissa.

Urheilutoimenjohtaja Korpisalon olisi pitänyt – jo oman poikansa Joonaksen NHL-uraa seuranneena – ymmärtää, miten isot organisaatiot toimivat. Oli täysin selvä, että kroonisessa sentteripulassa kärvistelevä Canadiens haluaa ykkösvarauksensa Kotkaniemen Montrealiin heti.

Entä sitten isä Kotkaniemen osa tässä sopassa?

Sortuiko hän virheeseen peluuttamalla omaa poikaansa, vaikka tiesi tämän olevan sivussa syksyllä? Vai oliko kyse peräti strategisesta päätöksestä, jossa isä nimenomaan valmensi poikaansa NHL:n kivikovalle harjoitusleirille?

Niin tai näin, isoja palasia puuttuu nyt ihan liikaa, ja paine kalliiden omien ässäkasvattien niskassa kasvaa. Helppoa ei ole ulkopuolisillakaan. Ykkösketjuun hankittu Aleksi Rekonen ei ole napsinut edes kakkossyöttöä alkukauden sarjapeleissä.

Uhattuina ovat sekä päävalmentajan että urheilutoimenjohtajan jakkarat. Ja monen mielestä pitääkin olla.

Valmentajan erottaminen on kovin yksiulotteinen ratkaisu. Jos potkuihin päädytään, lähtemään pitää joutua myös sen, joka teki virheellisen valmentajarekrytoinnin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt