Sensaatiokiekkoilija Kaapo Kakon, 17, ihmetemput hämmästyttävät – asiantuntija: ”Hype on kova NHL:ssäkin” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Sensaatiokiekkoilija Kaapo Kakon, 17, ihmetemput hämmästyttävät – asiantuntija: ”Hype on kova NHL:ssäkin”

Julkaistu: 12.10.2018 12:21

TPS:n 17-vuotiaasta Kaapo Kakosta povataan jopa kärkinimeä NHL:n varaustilaisuudessa ensi kesänä.

Superlupaus. Potentiaalinen ykkösvaraus. Sensaatio. Muun muassa näillä ylisanoilla on kuvattu TPS:n raakatimanttia, 17-vuotiasta Kaapo Kakkoa.

Ilta-Sanomien ja Telian jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen on seurannut kotikaupunkinsa junioria jo parin vuoden ajan.

– Tehopisteet eivät oikeastaan yllätä. Hän saa pelata ykkösylivoimaa, ja hänellä on tosi hyvät pelimiehet ympärillä, Lehkonen arvioi.

Yksi asia Kakon pelaamisessa on kuitenkin yllättänyt myös kokeneen Lehkosen.

– Hän pelaa noin nuoreksi kaveriksi todella vahvasti kiekon kanssa. Vaikka hän pelaa miehiä vastaan, hän ei jää fyysisesti kakkoseksi monessa tilanteessa. Suosittelisin vastapuolta vakavoitumaan häntä vastaan. Kyseessä ei ole ihan tyypillinen juniori.

Lehkosen mukaan Kakossa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla lahjakkuus, vimma voittamiseen ja rakkaus kaikenlaiseen pelaamiseen.

Ilta-Sanomien ja Telian jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen hämmästelee Kaapo Kakon kypsää pelaamista.

– Hän on urheilufriikki, joka on harrastanut monipuolisesti muun muassa futista ja sählyä. Taitotaso, fysiikka ja pelisilmä eivät ole tulleet ilmaiseksi. Ne ovat monen päivittäisen tunnin takana. Lisäksi hän on poikkeusyksilö.

Lehkonen näkee Kakon etuna ensi vuoden varaustilaisuudessa sen, että hän pelaa miesten pelejä.

– Nuorten peleistä tulevien kohdalla on aina arvuuttelua, siirtyykö taso miesten peleihin. Kaapon kohdalla ei tarvitse arvailla. Draftissa on kovia kilpakumppaneita, mutta vaikka mitä tapahtuisi, hän alkaa olla top 3 -osastoa.

– Etu on se, että moni voi hahmottaa hänet myös sentterinä. Sentterit ja pakit menevät vähän jopa maaleja tekevien laitureiden edelle varauksissa.

Lehkonen on hyvin perillä, mitä rapakon takana puhutaan. Kaapo Kakon nimi pyörii useiden seurojen keskusteluissa.

– Jos hype on kova täällä, se on sielläkin. Toivottavasti hän ei ota siitä liikaa stressiä.

Paljon muutakin

11 liigapelissä 3+6=9 pistettä nakuttanut laituri on kuitenkin paljon muutakin.

Kakko on kypsästi puhuva, ystävällinen nuori mies, joka on miettinyt vaihtoehtoja, jos lätkäura ei olisikaan menestyksekäs. Hän on myös ulkojäitä ja pihapelejä rakastava lätkän luonnonlapsi, jonka luovuus ulottuu myös kaukaloon.

– Ei ole vielä tullut sanomista. Vähän ehkä naurua joukkuekavereilta, Kakko sanoo viitaten muun muassa pariin ovelasti päädystä vastustajan maalin yli vipattuun syöttöön.

– Olen katsonut highlight-videoita ja kokeillut juttuja vapaa-ajalla. On niitä joskus hauska kokeilla peleissäkin.

Kaapo Kakko ja Oula Palve ovat saaneet juhlia maaleja tällä kaudella.

Liigadebyytti 16-vuotiaana

Kakko on aina rakastanut urheilua, tapahtui se missä tahansa. Hänet vietiin alle kouluikäisenä Maarian Pallon futistreeneihin ja 7-vuotiaana TPS:n junioreihin. Muutaman vuoden kuluttua oli tehtävä ratkaisu kahden lajin välillä.

– Kyllä sen näki jo pienenä, että lätkä voisi olla minun juttuni. Kävin katsomassa jääkiekkoa enemmän kuin futista, hän kertoo.

Kakko pelasi 14-vuotiaana C-junioreissa ja seuraavalla kaudella kolme vuotta vanhempien kanssa B-junioreissa. Hän haisteli pelejä 10 ottelun verran myös A-junioreissa, jossa viime kaudella syntyivät tehot 25+30. Liigadebyytti tapahtui vain 16-vuotiaana. Tie tähtiin oli avattu.

– Aloin ehkä kaksi vuotta sitten miettiä, että tästä voisi tulla ura. Kun pääsee A-junnuihin, seuraava askel on liiga.

– Pelasin viime vuonna kuusi liigamatsia, joten tiesin jo, millainen vauhti on. Ehkä se on vähän yllättänyt, kuinka paljon pisteitä ja paikkoja on nyt tullut.

Kaapo Kakko on yksi alkaneen liigakauden sensaatiopelaajista.

Kova vertailu Mikko Rantaseen

Ismo Lehkonen löytää paljon yhtäläisyyksiä Kakon ja toisen turkulaisen pelaajan, Coloradossa kovaa jälkeä tekevän Mikko Rantasen välillä. Lehkosen mukaan Kakko on fyysisiltä ominaisuuksiltaan jopa pari vuotta edellä sitä, millainen Rantanen oli 17-vuotiaana.

Runkosarjassa 29+55=84 pistettä tehnyt Rantanen oli viime kaudella suomalaisten paras pistemies NHL:ssä.

– Olen ollut pari kesää Hannu Rautalan treeneissä. Viime kesänä pääsin vanhempien porukkaan, jossa oli äijiä NHL:stä, KHL:stä ja liigasta, Kakko kertoo.

– Näin Rantasen tekevän treenejä isoilla painoilla. Sain siitä mallia tekemiseen. Oltiin myös muutamalla jäällä samaan aikaan.

Edellisenä kesänä Kakon voimaharjoittelu keskittyi tekniikkaan, mutta viime kesänä piti raudankin jo nousta.

Kakko tietää, että hänen on parannettava voimatasojaan nykyisestä pärjätäkseen NHL:ssä.

– Vanhempien pelaajien fyysinen kovuus on tietysti paremmalla tasolla. En häviä heille kestävyydessä, mutta voiman kanssa pitää tehdä hommia, hän miettii.

Kakko tekeekin tällä hetkellä monia joukkuekavereita enemmän fysiikkatreeniä.

– Olen tehnyt aika paljon ekstraa. Kun muut ovat pitäneet kunnon vapaapäivän, olen mennyt salille.

Ulkojäiden kasvatti

Kakko on aina ollut valmis ottamaan mailan käteen lajista riippumatta. Talvessa ei ole monta päivää, etteikö hän olisi ulkojäillä.

– Välillä siellä saattaa olla joku porukka pelaamassa, tai sitten itse vain vetelen. Kunhan pääsen vähän jäälle, se on se, mistä tykkään. Sählyäkin käyn silloin tällöin pelaamassa. Tällä kaudella täytyy mennä lätkän ehdoilla, kun pelejä ja vauhtia on niin paljon, hän kertoo.

Kikoista ja hienoista syötöistä elävä kiekkolupaus on löytänyt kauniisti soivan sävelen ykkösketjussa Ilari Filppulan kanssa. Kolmantena lenkkinä ovat vuorotelleet Petteri Wirtanen ja Zack Budish.

– Olen katsellut Filppulan pelaamista aika monta vuotta. Hän antaa aina upeita syöttöjä, joihin pitää olla valmiina. Nyt olen itsekin päässyt antamaan hänelle muutaman hyvän syötön.

Kaapo Kakon ja Ilari Filppulan yhteispeli sujuu.

– Olemme samantyyppisiä pelaajia, jotka ehkä tykkäävät enemmän syötellä kuin laukoa ja tehdä pientä kikkaa, Kakko avaa yhteistyön salaisuutta.

Varaus ei jännitä

Kykyjenetsijät ovat olleet vakiovieraita TPS:n otteluissa. NHL:n varausennustuksissa Kakko löytyy useimmiten sijalta kaksi. Haastattelupyyntöjä sataa.

Kakko on itse tehnyt päätöksen olla lukematta, mitä hänestä kirjoitetaan.

– Kun pelit kulkevat, tulee totta kai hypetystä. Koetan keskittyä vain pelaamiseen. Silloin kulkee, kun ei mieti liikaa.

Myös NHL-hehkutuksen suhteen hän on varovainen, vaikka myöntääkin taalaliigan olevan unelma ja tavoite.

– En mieti sitä yhtään tässä vaiheessa. On niin monta peliä jäljellä vielä tällä kaudella, ja kaikkea voi sattua. Olisi aika tyhmää miettiä sitä vielä.

Etenipä kausi tehojen valossa miten tahansa, yksi asia Kakon tekemisessä tuskin muuttuu.

– Samalla lailla tulen edelleen tuonne koppiin kuin joskus ihan junnuna. Aina sinne on kiva tulla, ja hauskaa on edelleen.

Liigajoukkueen nuorimpana pelaajana Kaapo Kakko kerää kiekot harjoitusten jälkeen.

Syntynyt: 13.2.2001

Mitat: 187 cm/82 kg

Kotoisin: Turun Maariasta, asuu nyt yksin Mälikkälässä

Perhe: Isä, äiti, pikkuveli

Pelipaikka: Laitahyökkääjä, pystyy pelaamaan myös sentterinä

Opiskelee: Turun kauppaoppilaitoksessa, menossa oppisopimuksella töihin TPS:n toimistolle

Ura: TPS:n kasvatti. Viime vuonna A-junioreissa 38 ottelussa tehot 25+30 ja valinta vuoden tulokkaaksi. Liigadebyytti viime kaudella. Pelannut eri ikäkausimaajoukkueissa. Oli voittamassa Alle 18-vuotiaiden MM-kultaa huhtikuussa

Esikuvat: Patrick Kane ja Auston Matthews

Muuta: Povataan ensi vuoden NHL:n varaustilaisuuden kärkijoukkoon ja ensimmäiseksi eurooppalaisvaraukseksi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?