SM-liigan kärki tyhjeni taas – tilalle muutama nimekäs paluumuuttaja ja nuori lupaus - SM-liiga - Ilta-Sanomat

SM-liigan kärki tyhjeni taas – tilalle muutama nimekäs paluumuuttaja ja nuori lupaus

Kärpät juhli Suomen mestaruutta viime keväänä. Kuvassa etualalla hyökkääjä Charles Bertrand, joka siirtyi KHL:ään.

Julkaistu: 12.9.2018 3:00

Mestari Kärpät on valmis kestämään Tapparan, HIFK:n, TPS:n ja JYPin iskun.

Jääkiekon Liigan runkosarja käynnistyy perjantaina tutuin asetelmin. Viime kauden mestari Oulun Kärpät ja kolmonen HIFK luisteluttavat kaukaloon sarjan kalleimmat pelaajaniput. Tässä kauaksi ei jää kuusi peräkkäistä finaalipaikkaa rohmunnut Tappara.

Siirtomarkkinoilla pelaajavirrat olivat viime vuosilta tutut. Maksukykyisemmät sarjat itäliiga KHL:n johdolla veivät osan parhaassa peli-iässä olevista kiekkoilijoista, ja muutama lähti NHL-unelman perään.

Suomeen palasi yli 30-vuotiaita ulkomaankaukalot kokeneita pelureita, jotka yrittävät täyttää lähtijöiden jättämää aukkoa nuorten lupausten kanssa.

Kärpät kärsi raskaimmat menetykset. Se menetti viisi kuudesta parhaasta pistemiehestään: Julius Junttilan, Charles Bertrandin, Mikael Ruohomaan, Saku Mäenalasen ja Miika Koiviston.

– Pakisto pysyi hyvin kasassa, ja Ohtamaan Atte tuli Koiviston tilalle. Maalivahdit ovat samat, joten alakerta on hyvin kasassa. Hyökkäyksessä lähtijöitä on korvattu enemmän nuorilla tulevaisuuden pelaajilla, ruoti Kärppien päävalmentaja Mikko Manner STT:lle.

Nuoriin tulevaisuuden pelaajiin luottaa moni muukin Liiga-seura. Sarjan kirkkaimpana nuorisotähtenä loistaa Porin Ässien Jesperi Kotkaniemi, jos hän palaa NHL:n harjoitusleiriltä Suomeen.

Lue lisää: Jesperi Kotkaniemi keräsi kehuja Pohjois-Amerikassa: ”Hänessä on loistetta”

Potentiaalisiin nuorisotähtiin kuuluvat myös Pelicansin Jesse Ylönen, Lukon Linus Nyman, HIFK:n Niklas Nordgren, SaiPan Emil Oksanen ja JYPin Anttoni Honka.

Pistepörssin kärjessä tilaa

Liigan viime kauden kymmenestä parhaasta pistemiehestä vain kolme jatkaa sarjassa. Jatkajista JYPin Jani Tuppurainen ja Jarkko Immonen kuuluvat sarjan konkariosastoon, jota jyväskyläläisillä riittää muutenkin Eric Perrinin, Juha-Pekka Hytösen ja Ossi Louhivaaran johdolla.

Lue lisää: SM-liigan palkkakuninkaat saavat yli 300 000 euroa – tämä viisikko tienaa eniten

Pistepörssin voittaja Antti Suomela jätti JYPin kauden jälkeen, mutta tie vei HIFK:n sijasta NHL:ään. HIFK hankki kesällä esimerkiksi yli kymmenen vuoden ulkomaan kierroksen tehneen Tommi Santalan ja NHL-veteraani Kyle Quinceyn.

Pistepörssin kakkonen TPS:n Tomi Kallio lopetti, mutta turkulaiset saivat kelpo korvaajan 32-vuotiaasta Lauri Korpikoskesta. Myös Topi Jaakola tuo kokemusta TPS:n alakertaan.

– Laurilla on siihen riittävästi kokemusta maailmalta niin NHL:stä kuin nyt viimeksi Sveitsistä. Hän on näyttänyt olevansa vahva liideri niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Joukkueen uusiutuminen on myös iso mahdollisuus, TPS-luotsi Kalle Kaskinen tuumi.

Lue lisää: TPS:n Lauri Korpikoski toistaiseksi sivussa – epäillään vakavaa sairautta

Peli kuntoon kevääksi

TPS menetti esimerkiksi Patrik Virran KHL:ään, Perrinin ja Jasper Lindstenin Kärppiin. Oululaisten päävalmentaja Manner nostaa Atte Ohtamaan lisäksi esiin toisenkin paluumuuttajan.

– (Mika) Pyörälä tuli takaisin ja on kokeneena pelaajana tärkeä myös nuorillemme. (Aleksi) Heponiemi ja Lindsten ovat uusia pelaajia, joiden odotan ottavan askeleita eteenpäin. Myös Rasmus Kupari on tavallaan uusi pelaaja, koska nyt hän saa roolia viime kautta enemmän, Manner mainitsee 18-vuotiaan NHL:n ykköskierroksen varauksen.

Tapparan konkarihyökkääjä Kristian Kuusela luottaa joukkueensa iskukykyyn, vaikka ulkomaat veivät esimerkiksi Henrik Haapalan ja Jukka Peltolan.

– Potentiaalia on korkealle. Sitä lähdemme jatkamaan, mitä Tappara on tehnyt organisaationa viime vuodet. Tärkeintä on, että pystyisimme kehittämään peliä. Ei sen tarvitse olla valmista vielä joulunakaan. Keväällä pitäisi olla parhaimmillaan, Kuusela sanoi.

Mestiksen kärjestä on pitkä matka SM-liigan keskikastiin

Jääkiekon Liigaan tällä vuosikymmenellä Mestiksestä kelpuutetut Vaasan Sport, Kouvolan KooKoo ja Mikkelin Jukurit eivät Liigassa ole hämmentäneet kärjen järjestystä. Sport on yltänyt kerran pudotuspeleihin, mutta viime kauden päätteeksi kolmikko miehitti kolmea viimeistä sijaa.

– Ei kannata osallistua, jos ei tavoittele pudotuspelipaikkaa, tiivistää KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa kauden tavoitteen.

Kaukalossa kompuroinnista huolimatta KooKoo palasi taloudelliselle kasvu-uralle ja teki voitollisen tuloksen. KooKoo ja Jukurit kasvattivat pelaajabudjettejaan alkavalle kaudelle, mutta Sport pienensi hiukan viime kauden alun luvuista.

– Pelaajabudjetti elää kauden aikana. Pitää katsoa, miten katsojat löytävät hallille, ja miten kausi etenee. Pystymme vahvistamaan joukkuetta tarvittaessa, tuumii Sportin toimitusjohtaja Tomas Kurtén.

Sportin tavoin Jukurit operoi 1,5 miljoonan euron pelaajabudjetilla. KooKoon pelaajabudjetti 1,7 miljoonaa on samaa kokoluokkaa Pelicansin ja HPK:n kanssa. Alle kahdella miljoonalla pelaavat myös KalPa ja Ässät.

Lue lisää: Vaasan Sportille yli sadan tuhannen euron tappio viime kaudesta

Pelaajabudjettien suhteen Liiga on jakautunut isoihin ja pieniin, kun useat kärkiseurat pelaavat noin kolmella miljoonalla eurolla.

Mestiksestä nousseilla on aiemminkin ollut kasvukipunsa. Vuonna 2005 Liigaan palannut KalPa rypi sarjan pohjalla kolme kautta ennen kuin se nousi Sami Kapasen johdolla mitalitaisteluun.

Kuinka kauan yleisö jaksaa seurata joukkuetta, joka ei enää Mestis-vuosien tavoin taistele kärkisijoista?

– Se skenaario on olemassa, mutta viime kauden pahojen pettymystenkin jälkeen yleisö löysi hallille viimeisiin peleihin, Kurtén kertoo.

Mikkelissäkin uskotaan yleisön kiinnostuksen riittävän.

– Rakennamme luottamusta, että asiakas saa sen mitä on luvattu. Organisaatio on laittanut palvelut kuntoon, ja odotamme samankokoisia yleisömääriä kuin viime vuonna, sanoo Jukurien toimitusjohtaja Tuomas Muotka ja mainitsee 3100 katsojan ottelukohtaisen yleisötavoitteen.

Jukurit teki viime kaudella lähes 400 000 euron tappiot ja pyrkii tulevalla kaudella 200 000 euron voittoon. Nousu Mestiksestä Liigaan pakotti seurat kasvattamaan organisaatioitaan, ja kuluja riittää esimerkiksi Liiga-lisenssin maksamisessa.

– Olemme kasvaneet kolmessa vuodessa 1,8 miljoonan euron seurasta 5 miljoonan euron seuraksi, KooKoon Välimaa muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?