SM-liiga

SM-liigatuomarina lopettanut Tom Laaksonen käytti äärimmäisiä keinoja ennen isoa peliä – ”Vietin yön höyryävässä ammeessa”

Julkaistu:

SM-liiga
Tom Laaksonen muistelee erotuomariuransa isoimpia pelejä.
Pitkän uran erotuomarina tehneen entisen kiekkoilijan Tom Laaksosen ura SM-liigassa on paketissa.

Laaksosen, 50, pari vuotta sitten leikattu lonkka ei ole kuntoutunut riittävällä tavalla. SM-liiga ilmoitti tiistaina sivuillaan, ettei Laaksonen ole mukana alkavan kauden tuomariringissä.
Kun Tom Laaksoselta kysyy hänen tuomariuransa parhaista peleistä, mainitsee hän Kanadassa vuonna 2010 pelatun alle 20-vuotiaiden MM-finaalin, jossa isäntämaa kohtasi verivihollisensa USA:n. Yli 15-tuhatpäinen yleisö pettyi, kun jenkit voittivat jatkoajan jälkeen 6–5.

Finaalikokemusta Laaksoselta löytyy myös Mestarien liigasta. Laaksonen toimi silloisen CHL:n ensimmäisellä kaudella 2008–09 toisen ja ratkaisevan loppuottelun erotuomarina yhdessä Jyri Rönnin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olin hirveässä flunssassa. Vietin yön höyryävässä ammeessa, että kurkku pysyisi auki. Kaamea tahto oli viheltää se peli. Heti kun pääsi takaisin Suomeen niin nousi 40 astetta kuumetta ja tuli keuhkoputkentulehdus, Laaksonen muistelee.

Se oli Laaksosen mukaan kuitenkin sen arvoista. Euroopan mestariksi kruunattiin Zürich Lions, joka voitti venäläisen Metallurg Magnitogorskin toisessa finaalissa kotiareenallaan 5–0. Sveitsiläisten maalilla nollapelin pelannut Ari Sulander kruunattiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

– Kun näytin ensimmäistä osumaa siinä maalin nurkalla, niin katsomosta lensi kaljaa päälle. Ihmettelin, että mitä täällä sataa ja näin vain, kun kalja lensi kaaressa päälle. Äkkiä vain pois alta, Laaksonen naureskelee.


Junnupelejä ja aladivaria

Tuomarin raitapaita menee Laaksosen päälle aika ajoin edelleen, mutta taso on pudonnut huippusarjoista junnupeleihin ja aladivareihin. Liigatasolle lonkan tekonivel ei enää taivu.

– Jalka ei ole semmoisessa kunnossa kuin haluaisin. Silloin on parempi pysyä poissa. En halua ottaa vastuuta siitä, että jyrään jonkun. Minun tapauksessani kun pelaajat ovat pienempiä kuin tuomari, 191-senttinen ja viimeisinä pelivuosinaan yli satakiloiseksi merkattu Laaksonen toteaa.

Junioripeleissä Laaksonen nauttii siitä, että valmentajia pääsee vähän ”kouluttamaan”.

– Monella junnuvalmentajalla lähtee vähän lapasesta. Luulevat olevansa maailmanomistajia.

Hinku viheltämään koviakin pelejä Laaksosella olisi edelleen valtava.

– Täytyy katsoa totuutta silmiin. Jos ei pysty täysillä hommaa tekemään, niin ei sinne kannata mennä, omaa rakennusfirmaa pyörittävä Laaksonen harmittelee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt