SM-liiga

SM-liigatuomari sai aikoinaan pannaa kovista puheistaan – uransa päättävä Tom Laaksonen korjaa nyt yhden asian ronskista heitostaan

Julkaistu:

sm-liiga
Liigatuomarina lopettava Tom Laaksonen muistelee 15 vuotta kestänyttä uraansa oikeudenjakajana.
Jääkiekkotuomari ja entinen SM-liigapelaaja Tom Laaksonen on jakanut mielipiteitä kaukaloissa yli kaksi vuosikymmentä.

Laaksonen tunnettiin vuonna 2000 päättyneellä pelaajaurallaan kovaotteisena hyökkääjänä. Rangaistusminuutteja kertyi 179 pääsarjaottelussa lähes 20-kertaisesti pisteisiin nähden. Bluesin ja HIFK:n paidoissa pelannut Laaksonen istui jäähyllä 332 minuuttia. Pisteitä syntyi kuuden kauden aikana yhteensä 9+8=17.

Palkintokaapissa komeilevat HIFK:n kanssa voitetut SM-kulta vuodelta 1998 ja vuotta myöhemmin saavutettu SM-hopea.

Paremmin Laaksonen, 50, muistettaneen kuitenkin erotuomarina. Helsinkiläiselle on kertynyt kokemusta niin kotimaisilta kuin kansainvälisiltä kentiltä. Tuomarinhommat alkoivat lähes heti peliuran päätyttyä vuonna 2001.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Enää liigakaukalot eivät Laaksosta kutsu. Pari vuotta sitten leikattu lonkka ei ole kuntoutunut riittävään terään. SM-liiga ilmoitti tiistaina sivuillaan, ettei Laaksonen ole mukana alkavan kauden tuomariringissä.

– Aluksi ajattelin, että lähden mukaan pariksi kolmeksi vuodeksi, enintään viideksi. Lopulta nimi oli listoilla 15 vuotta, Laaksonen kertoo.

Laaksosen tuomariura on kunnioitettava. 400 liigapeliä tuli täyteen alkukaudesta 2015. Viimeiseksi peliksi SM-liigassa jäi 11. huhtikuuta 2016 pelattu välieräottelu Tapparan ja Kärppien välillä.


Huutoa halleissa

Laaksonen muistelee vihellyshommia lämmöllä.

– Joskus sai hallin huutamaan rytmikkäästi ”nuijaa”. Siitä ei voinut kuin ottaa kunnian itselleen. Mitä enemmän meteliä, sitä parempi siellä on olla. Olenkin sanonut: huutakaa vaikka tuomarille, kunhan huudatte, Laaksonen heittää.

Laaksonen vannoo, ettei ihmisten huutelut ole menneet tuomarilla ihon alle. Ei edes vuonna 2013 ottelussa, joka jää yhdeksi tuomariuran ikimuistoisimmista.

Jyväskylässä tammikuussa 2013 pelatussa pelissä Ilves vei ottelun jatkoajalle kyseenalaisella maalilla. Kiekko kävi päätyverkossa ennen kuin Niko Peltola tasoitti ottelun 2–2:een tamperelaisten pelattua ilman maalivahtia. JYPin pelaajat lopettivat tilanteessa pelaamisen ja jäivät levittelemään käsiään. Protestointi oli luonnollisesti kovaa.

Maaliin johtanutta virhettä suuremmaksi puheenaiheeksi nousivat kuitenkin Laaksosen kommentit pelin jälkeen. Laaksonen kyllästyi tuomarien saamaan kritiikkiin ja latasi tiskiin suoraa puhetta.

– 99,9 prosenttia ihmisistä paskoisi housuunsa, jos heidät laitettaisiin tuonne kaukaloon pilli suussa pyörimään, Laaksonen heitti tuolloin.


Sanomalehti Keskisuomalainen kirjoitti aiheesta kipakan artikkelin.

– Toimittaja Jyväskylästä oli vähän herkällä päällä. Hän ei uskonut, kun sanottiin, että mitään ei voitu tehdä kun ei tilannetta nähty.

Laaksonen muistelee viiden ja puolen vuoden takaisia tapahtumia naureskelleen. Hän korjaa yhden virheen, joka Keskisuomalaisen juttuun päätyi.

– Siinä meni prosenttiluvut väärin. Sanoin oikeasti, että 99,99 prosenttia ihmisistä paskoisi housuunsa, Laaksonen tarkentaa huvittuneena.

Kahden ottelun panna

Kommenttien seurauksena SM-liiga lätkäisi Laaksoselle kahden ottelun pannan. Hän itse muistaa hyvin, että seuraava peli olisi ollut Lahden hornankattilassa.

– Siellä olivat jo lahtelaiset fanit valmistautuneet huutelemaan minulle.

Vihellyskieltoakin Laaksonen muistelee vuosien jälkeen huumorilla.

– Sanoin vain asiat niin kuin ne ovat. Kyllä siellä jäällä aikamoinen nahka pitää olla.

Samana vuonna nettiin ilmestyi adressi, jossa kerättiin nimiä vaatimukseen sulkea Laaksonen ulos liigan tuomaritoiminnasta. Nettiadressissa muistutettiin myös kommenteista Jyväskylässä.

Edelleen verkosta löytyvässä adressissa on seitsemän allekirjoitusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt