Onko Kärppien ”salainen ase” uusi suomalainen menestyssovellus? NFL-seuratkin osoittaneet kiinnostusta - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Onko Kärppien ”salainen ase” uusi suomalainen menestyssovellus? NFL-seuratkin osoittaneet kiinnostusta

Anri Kivimäen (vas.) mukaan sovelluksen tarkoituksena ei ole korvata valmentajia, vaan toimia heidän apunaan. Kuvassa oikealla sovelluksen kehittäjä, tutkijatohtori Sami Huttunen.

Julkaistu: 6.5.2018 19:00

Kärppien käyttämä analytiikkatyökalu on herättänyt kiinnostusta myös maailmalla.

Oulun Kärpät pääsi juhlimaan seurahistoriansa kahdeksatta jääkiekon Suomen mestaruutta, kun se kaatoi tämän kevään SM-liigan finaalisarjassa Tapparan.

Kunnia voitosta kuuluu tietysti ennen kaikkea pelaajille ja valmentajille, mutta pientä apua mestaruusmatkalla tarjosi Kärppien ”salainen ase”, tekoälysovellus AISpotter.

Oulun yliopiston konenäön ja signaalianalyysin tutkimusyksikössä kehitetty urheiluanalytiikkatyökalu tuki kauden ajan Kärppien valmentajien työtä. Se poimii ottelutallenteista kulloinkin tarvittavaa dataa ja analysoi pelistä vaikkapa ylivoima- tai alivoimatilanteita.

Oulun Kärpät piti tiistaina mestaruusjuhlat Oulun torilla.

Kärpät on toiminut AISpotterin ”koekaniinina”; joukkueen valmentajat ovat kertoneet sovelluksen kehittäjille, tutkijatohtori Sami Huttuselle ja projektitutkija Anri Kivimäelle, minkälaista dataa analytiikkasovellukselta vaaditaan valmentajan näkökulmasta.

Kivimäen mukaan sovelluksen vahvuutena on valmentajien ajan ja hermojen säästäminen.

– Me vähennämme valmentajien pelin jälkeistä tuskaa. Pystymme analysoimaan ottelun tapahtumat huomattavasti nopeammin hyödyntämällä erilaista dataa ja tekoälyä, Kivimäki kertoo.

Anri Kivimäki ja Sami Huttunen esittelevät AISpotter-sovellustaan.

– Käytännössä sovellus siis tekee koneellisesti sen, mitä valmentajat tekevät usein edelleen manuaalisesti. Sovellus antaa erityisesti videovalmentajille enemmän nukkumatunteja, kun heidän ei tarvitse jäädä pelien jälkeen tekemään videoanalyysiä.

Kärppien apuvalmentaja Lauri Mikkola vahvistaa Ilta-Sanomille, että aikaa tosiaan säästyy, kun videoita ei tarvitse selata niin paljon manuaalisena työnä. Videoanalyysiin tarvittavat klipit saa sovelluksen kautta yhdessä tiedostossa, hän kertoo.

– Se säästää ihan älyttömästi aikaa. Kun pelasimme puolivälieräsarjan ja siirryimme sen jälkeen välierävaiheeseen, saimme välierävastustajasta esimerkiksi kaikki niiden ylivoimalla tehdyt maalit erillisinä videotiedostoina. Kaikki tarvittavat asiat saa yhteen könttiin. Siinä säästää sellaiset 3–4 tuntia työaikaa per asia, Mikkola sanoo.

Mikkola arvelee, että Kärpät käyttää sovellusta myös seuraavalla kaudella. Kaikkea valmentajan manuaalista työtä se ei korvaa, mutta aikaa säästyy.

Näyte AISpotterista. –Kun analyysi tehdään koneella, siitä tulee tarkka. Sovelluksella on myös mahdollista analysoida useampi peli kerrallaan, Kivimäki kertoo.

Sovellusta on kehitetty nyt puolitoista vuotta. Mikäli kehittäjät onnistuvat tavoitteessaan, jatkossa sitä käyttää Kärppien ohella moni muukin urheiluseura niin Suomessa kuin ulkomailla.

Kivimäen mukaan AISpotterista on tullut kiinnostuneita kyselyitä urheiluanalytiikan mahtimaasta Yhdysvalloistakin.

Kansainvälistä näkyvyyttä suomalaissovellus sai viime joulun alla, kun se pääsi arvostetussa startup-tapahtuma TechCrunchissa esittäytymään päälavalle.

– Ulkomailta on tullut kyselyitä, Kivimäki kertoo.

Yksityiskohdista Kivimäki joutuu vielä olemaan vaitonainen, mutta kiinnostuneiden joukossa on hänen mukaansa ollut amerikkalaisen jalkapallon NFL-joukkueitakin.

– Ne hakevat koko ajan uutta teknologiaa käyttöön ja hyödyntävät sitä pelianalyysissä. Yhdysvalloissa analyysissä ollaan tosi paljon edellä, ja siihen käytetään paljon rahaa, Kivimäki sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?