SM-liiga

Tapparan SM-hopealle valmentaneen Jukka Rautakorven loppupuheenvuoro: ”Jääkiekossa eivät ennakkoarviot toimi koskaan”

Julkaistu:

sm-liiga
Jukka Rautakorpi myönsi, että 3–0 oli kerta kaikkiaan liian iso vuori kiivettäväksi. Jopa Tapparalle.
Miten summaat tämän viimeisen finaaliottelun?

– Peli on peliä. Kyllä meillä oli paikat tehdä maalikin. Kaikki lyötiin likoon. Tässä pelissä oli paljon taktisuutta, mutta hyvin paljon myös taistelua. Pienestä kiinni. Mutta ei tässä hirveästi kannata peliä enää analysoida. Totta kai sitä on pettynyt, kun häviät etkä voita mestaruutta. Kuitenkin se oli meidän ulottuvilla, vaikka välillä käytiinkin vähän kaukana. Mutta koko ajan tultiin lähemmäs ja lähemmäs.

– Tarpeeksi lähelle emme päässeet.

Voiko sarjan tiivistää siten, että 3-0-tilanne oli teille yksinkertaisesti liikaa?

– No varmaan joo, jos jälkiviisaana ajattelee. Mutta kyllä tämä joukkue siitä nolla–kolmesta syttyi ja löi kaiken likoon. Paikoista on kuitenkin tehtävä maalit. Tämä on niin raadollinen laji. Mutta tämä kaikki on kuitenkin pelkkää jossittelua. Ei auta enää. Olen ylpeä tästä joukkueesta.

– Jääkiekossa eivät ennakkoarviot toimi koskaan, vaan kasvu on se juttu. Nämä molemmat finaalijoukkueet kasvoivat kauden aikana, Kärpät jo aikaisessa vaiheessa, me vähän myöhemmin. Tulimme joulukuusta eteenpäin paremmin ja paremmin koko ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Te jäitte vajaaksi tavoitteesta, mutta saitteko tällä kaudella joukkueesta irti sen, mitä siitä piti saada?

– Meillä oli kovaa kiipeämistä syksyllä, mutta joulusta eteenpäin pelasimme hyvin. Ei sen jälkeen ollut kuin joitain yksittäisiä otteluita, jotka eivät menneet hyvin. Tietysti ulkopuolelta luodaan meille odotuksia, mutta eihän se urheilussa niin mene. Tämä on kovaa hommaa, ja jokainen kausi on kovempi kuin edellinen. Laji ei mene koskaan alaspäin, vaan eteenpäin. Ihan samalla jutulla et pysty menestystä toistamaan.

– Tänäkin vuonna tuotiin paljon uusia asioita – ja ne toimivat kyllä itse asiassa aika hyvin. Finaaleissa tarvittiin lopulta juuri niitä asioita. Meillä ei olisi ollut mitään jakoa Kärppiä vastaan, jos meillä ei olisi ollut tällaista kasvua takana.

Riittikö teidän pelinne Kärppiä vastaan? Oliko teillä se, mitä olisi tarvittu?

– No kyllä se... Sanotaan nyt näin, että mä ymmärrän, kun puhutaan pelistä, mutta kun ne näkökulmat eivät ole irrallisia. Nää pelaajat ovat ihmisiä, ja kyllä siellä Kärpilläkin on erittäin kova kärki, olympiapelaajia ja –

Mutta kyllähän teidän materiaalinne kestää minkä tahansa vertailun.

– Kyllä kyllä, ilman muuta. On kuitenkin turha lähteä miettimään liikaa tuon näkökulman kautta. Vaan nimenomaan sen kokonaisvaltaisuuden kautta. Meilläkin on tuossa ihmisiä, jotka koko ajan kehittyvät, itseluottamukset kehittyvät, paljon nuoria pelaajia. Ja sitten se urheilullisuus ylipäätään.

Eivätkö nuo asiat ole ulkokehällä, jos ajatellaan voittamista?

– Voitto on matkan määränpää. Voittaminen ei ole sitä perustyötä, vaan määränpää. Ja sitä tietenkin tavoitellaan.


Kuinka paljon tämä tappio henkilökohtaisesti kirpaisee?

– Totta kai harmittaa. Ehdottomasti. Ei ole hääviä hävitä. Ja vielä kun näkee, että jengi löi todella kaikkensa likoon.

Kaksi mestaruutta taustalla. Koetko, että se oli jonkinlainen painolasti tälle joukkueelle?

– Se on selvää, että elokuussa luodaan aina kaikenlaisia juttuja. Me keskustelimme siitä pelaajien kanssa, ja meitä arvosteltiin ulkopuolelta aika paljon matkan varrella. Mutta onneksi ulkopuolelta ei nähty meidän kasvua. Sitä kautta pystyimme tulemaan näihin pudotuspeleihin vahvasti mukaan.

– Aina mietin tätä hehkutusta... Kun se TPS-sarjan jälkeen alkoi, historian kirjat ja kaikki mitä siellä pyöriteltiin... Mutta kaikki asiat ovat vain tekosyitä loppupeleissä.

Kriteerit Tapparalle ovat kovat juuri sen takia, että te olette kuusi kertaa putkeen olleet finaaleissa.

– Me tiedämme sen. Ja nimenomaan siksi yritämme kehittyä ja olla joka vuosi parempia. Ulkopuolelta vaaditaan ja arvostellaan, ja me myös vaadimme itseltämme. Mutta me emme arvostele sisäisesti. Me vain vaadimme. Se on se juttu.

– Meillä oli vastassa samanlainen organisaatio, jolla ovat nämä asiat vahvoina mukana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt