Isän äkillinen kuolema varjostaa Kärppien 21-vuotiaan tähtivahdin mestaruusjahtia: ”On ottanut koville” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Isän äkillinen kuolema varjostaa Kärppien 21-vuotiaan tähtivahdin mestaruusjahtia: ”On ottanut koville”

Veini Vehviläinen seurasi SM-liigafinaalin neljännen osaottelun loppuhetket vaihtoaitiosta, kun Kärpät yritti kiriä Tapparan 2–0-johtoa kiinni kuudella kenttäpelaajalla.

Julkaistu: 24.4.2018 13:38

Kärppien maalivahti Veini Vehviläinen kohtasi kovan tragedian juuri ennen pudotuspelien alkua.

SM-liigan kiekkokevään suurin sensaatio on ollut Kärppien 21-vuotias maalivahti Veini Vehviläinen.

Hän on noussut pudotuspelien kuluessa yhdeksi koko sarjan parhaista pelaajista tavalla, joka ei ole jättänyt mitään epäselväksi.

Hän on ollut maaginen.

Alun perin Vehviläisen piti pelata tämä kausi Kärppien kakkosvahtina SM-liigan viime kauden ykköstorjujan Jussi Rynnäksen varjossa.

Jyvässeudun Kiekon ja JYPin kasvatti oli kuitenkin tehnyt kesän aikana niin laadukkaasti hommia, että hän oli jo heti syksyllä valmis haastamaan Rynnäksen.

– Kärpissä olen oppinut huippu-urheilijaksi. Kun sain fysiikan kesän aikana selvästi aiempaa parempaan kuosiin, itseluottamukseni alkoi nousta automaattisesti. Rutiinitason kehittymisen jälkeen minun ei ole tarvinnut omia torjuntahommiani juuri miettiä, Vehviläinen kertoi IS:lle ennen kolmatta finaalia.

Syksyllä Vehviläisen esiinmarssia vauhditti Rynnäksen loukkaantuminen, koska se tiesi hänelle automaattisesti lisää peliminuutteja.

Pudotuspelien ensimmäisessä pelissä Rynnäs oli niin ikään Kärppien ykköstorjuja, mutta joutui luovuttamaan paikkansa Vehviläiselle jo toisessa puolivälieräpelissä.

Sen jälkeen Vehviläinen on pelannut Kärppien kaikki pelit. Hän oli erinomainen nimenomaan silloin, kun joukkue hänen panostaan eniten kaipasi.

Veini Vehviläinen on pelannut sensaatiomaisen hyvät pudotuspelit. Kuvassa myös Tapparan Tomas Zaborsky.

Nuorukaisesta kasvoi voittaja.

– Olen nauttinut suunnattomasti joka hetkestä, viime keväänä Kärppiin siirtynyt Vehviläinen sanoo.

”Paljon lämpimiä muistoja”

Kevään aikana koko suomalainen kiekkokansa on vakuuttunut Vehviläisen varmaeleisistä, paikoin häikäisevistä torjunnoista.

Harvat tietävät, että kaikki tämä tapahtui äärimmäisen haastavissa olosuhteissa – suuren tragedian varjossa.

Runkosarjan lopussa Vehviläisen maailma järkkyi pahemman kerran, kun hänen isänsä menehtyi yllättäen. Vehviläisen nuoruusvuosien suuri innoittaja ja rakas esikuva nukkui pois äkillisen sairaskohtauksen seurauksena.

– Isän menetys on ottanut koville. Koen kuitenkin, että jollain tavalla olen saanut myös uutta voimaa surusta, Vehviläinen kertoo.

– Jotenkin alitajuisesti olen varmasti halunnut pelata rakkaan isäni muistolle. Isä oli kuitenkin se, joka minut aikanaan sai kiinnostumaan jääkiekosta ja yleensäkin urheilusta.

Kun Veini Vehviläinen oli yhdeksän, hänen vanhempansa erosivat, mutta napanuora isään säilyi vankkana loppuun asti.

– Isästä jäi todella paljon hyviä ja lämpimiä muistoja. En esimerkiksi koskaan unohda nuoruusvuosien pihapelejä, joissa isä tykkäsi tosi paljon olla mukana, Vehviläinen sanoo.

– Jokainen poika varmasti toivoo, että oma isä tuntisi ylpeyttä. Minulla on tunne, että sieltä jostain pilven reunalta isäni katselee ylpeänä pelejäni. Se tunne on ollut vapauttava.

Mestaruus on katkolla Kärpille tänään tiistaina Oulussa kello 18.30 alkavassa ottelussa.

Laaja henkilökuva Veini Vehviläisestä tämän viikon Urheilulehdessä, joka ilmestyy digitaalisena keskiviikkona ja paperiversio tilaajille torstaina.