SM-liigafinaali kuumenee Kärppien ja Tapparan välillä – mutta kumpi voittaisi seurahistorian unelmakokoonpanolla? - SM-liiga - Ilta-Sanomat

SM-liigafinaali kuumenee Kärppien ja Tapparan välillä – mutta kumpi voittaisi seurahistorian unelmakokoonpanolla?

Leikitään vähän. Kumpi voittaisi, jos vastakkain pelaisivat Kärppien ja Tapparan kaikkien aikojen parhaista pelaajista kootut joukkueet?

Kari Jalonen riemuitsi Kärppien mestaruuden varmistuttua 22. maaliskuuta 1981. Vasemmalla kaikkien aikojen Tappara.

21.4.2018 7:30

Kaksi maalivahtia, kuusi puolustajaa ja neljä ketjua per joukkue.

Yhteensä 40 nimeä.

  • Katso kokoonpanot artikkelin lopusta ja osallistu nyt äänestykseen niiden alapuolella! Kumpi tähtisikermä voittaisi: Tappara vai Kärpät?

Pitäisi olla helppoa, mutta ei ollut, koska hyviä vaihtoehtoja on niin paljon: Kojo, Mara, Ekku, Piku – huhhuh, sekä Tapparan että Kärppien historia on täynnä Suomen Hall of Fame -tason pelaajia.

Tapparan nykyinen toimitusjohtaja Mikko Leinonen nosti Kanada-maljan kohti Hakametsän kattoa Kärppien riveissä 1981.

Kärpät ja Tappara pelaavat SM-liigan finaalissa kolmatta kertaa keväästä 2014. Kahdesti Kärpät on ollut parempi ja johtaa nytkin ottelusarjaa voiton 2–0.

Ottelusarjan kolmas ottelu pelataan lauantaina Oulussa.

Tappara ja Kärpät ovat SM-liigan parhaat seurat 2000-luvulla. Kaksi viime mestaruutta voittanut Tappara pelaa ennätyksellisesti kuudetta kertaa finaalissa peräkkäin.

Kärpät voitti sitä ennen kaksi mestaruutta putkeen ja on voittanut jo kuusi Kanada-maljaa tällä vuosituhannella.

Tapparan edellinen mestaruus ennen uunituoretta tuplaa on keväältä 2003, mutta historiallisesti se on jättiläinen verrattuna Kärppiin, joka tippui ykkösdivisioonaan 1989 – karsinnassa Kärppien tilalle nousi Jokerit – ja haki konkurssin kautta vauhtia II-divisioonasta asti.

Janne Ojasen riemua, kun Tappara kellisti Kärpät finaalisarjassa 7. huhtikuuta 2003.

Tappara ja sen edeltäjä TBK ovat voittaneet 17 Suomen mestaruutta, eniten historiassa. Kärppien ainoa mestaruus ennen 2000-lukua on vuodelta 1981 – jolloin hopeaa sai Tappara.

Kärpät nousi liigaan uudestaan vasta kaudeksi 2000–01.

Ilta-Sanomat valitsi kummastakin seurasta parhaan mahdollisen joukkueen aikakaudesta riippumatta.

Tappara on dominoinut SM-sarjassa ja -liigassa 50-, 70- ja 80-luvuilla sekä taas uudestaan, joten sen niin sanottu kautta aikojen pelaajakatras on laajempi kuin Kärppien.

Valinnoissa painavin kriteeri oli kyseisen pelaajan merkitys omalle seuralleen. Sitten katsottiin menestystä seuran paidassa ja kansainvälistä menestystä.

Pelaajien asettaminen absoluuttiseen paremmuusjärjestykseen on mahdotonta, koska 60-luvun pelaajia ei voi verrata 2010-luvun pelaajiin.

Listan tekeminen osoittautui ongelmalliseksi. Mihin asemoituu esimerkiksi Tapparan Aleksander Barkov, joka lienee Suomen tämän hetken paras jääkiekkoilija? Tai NHL:n parhaaksi maalivahdiksi kehuttu Pekka Rinne, joka ei Kärpissä pelannut ykkösvahtina koskaan?

Pitäisikö NHL:ssä pelaavan Markus Nutivaaran ohittaa 1980-luvun legenda Juha Huikari? Petri Kontiola vai Martti Jarkko?

Haimme näkemystä Kärppien ja Tapparan seurahistorian hyvin tuntevilta kiekkotietäjiltä. Kärppien joukkuetta olivat valitsemassa entinen mestarivalmentaja Pentti Matikainen, nykyinen urheilutoimenjohtaja Harri Aho sekä legendaarinen oululainen jääkiekkotoimittaja Jouko Vuorjoki.

Tapparan 1980-luvun mahdin luoja Rauno Korpi antoi vahvat pohjat Tapparan kokoonpanolle, mutta lopulliset valinnat teki toimitus, mahdollisimman hienovaraista mielivaltaa käyttäen.

Annetaan mielikuvituksen lentää ja leikitään, miten Jarkon Maran kiemurat purisivat Sebastian Ahoa vastaan?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?