SM-liiga

Kärppien voimanpesä harjoitteli itsensä SM-liigan huippupuolustajaksi – yksi testitulos kertoo kaiken oleellisen

Julkaistu:

SM-liiga
Liigan kärkinimiin noussut Kärppien Jani Hakanpää on dominoinut HIFK:ta vastaan. Keittiössä hän operoi herkemmällä otteella kuin kaukalossa.
Onko Jani Hakanpää pudonnut hiljattain taikajuomapataan?

Hän heittelee HIFK:n Lennart Petrellin kaltaisia mörssäreitä seinille kuin tiskirättejä ja hallitsee Kärppien puolustusta muutenkin isännän ottein. Kaiken kukkuraksi Hakanpää rynnistää energiaa kuluttavien pystypainien ja atleettisten taklausten jälkeen hyökkäysten kärkeen.

– Ei ole taikajuomapataa vielä löytynyt, hän naurahtaa.

– Takana on paljon laadukasta fysiikkatreeniä. Pitkän työn tulokset alkavat näkyä ja realisoitua jäällä. Jaksan pelata ja kropassa on muutakin kuin pelkkää pituutta, satakiloinen ja 195-senttinen Hakanpää jatkaa.


Kärppäpakki on elämänsä kunnossa. Jotain tästä kertoo hänen testituloksensa joukkueen voimatesteissä kesällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tein yhden jalan kyykyssä kuusi toistoa 170 kilolla. Liike tehdään sellaista steppilautaa tukena käyttäen noin 90 asteen kulmaan, Hakanpää kertoo.

– Useimmille kuntoilijoille tutumman takakyykyn maksimitulosta en oikeastaan edes tiedä, koska harjoittelen pääasiassa näillä yhden jalan liikkeillä, Hakanpää jatkaa.

Huima parannus tehoihin

Hakanpää, 26, on aiemmin urallaan profiloitunut puolustavana puolustajana. Tällä kaudella suunta muuttui.

Hän nakutteli runkosarjassa 6+18=24 tehopistettä, ja plusmiinus-saldo oli peräti lukemassa +28.

Ero on huima, sillä viime kaudella hänelle kirjattiin runkosarjassa vain viisi tehopistettä. Maalit jäivät kokonaan tekemättä ja plusmiinus-tilasto oli pakkasen puolella.

– Yksi syy kehitykseeni on joukkueen pelitavan muutos. Pakeille on annettu vihreää valoa hyökkäyspään pelaamiseen. Rohkeutta on tullut lisää ja sen myötä myös tulosta.

Yllättyi HIFK:n vaatimuksesta

Polttopisteeseen Hakanpää joutui neljännen välieräottelun jälkeen. HIFK teki tutkintapyynnön tilanteesta, jossa puolustaja oli kontaktissa Juha-Pekka Haatajan kanssa. Hakanpäälle tuomittiin estämisjäähy, mutta HIFK:n näkemyksen mukaan kyseessä oli päähän kohdistunut taklaus.

Tutkintapyyntö ei tuonut lisärangaistuksia.

– Kyllä se yllätti, että tapaus meni jatkokäsittelyyn. Mutta eipä siinä ollut ihmeempää, kun sain nopeasti tietää, että saan pelata normaalisti.

Fyysinen harjoittelu on ollut Hakanpään taipaleella merkittävässä osassa. Tärkeää on ollut myös henkinen hyvinvointi.

– Olen viime vuosina keskittynyt palautumiseen ja siihen, että saan ajatukset kokonaan irti jääkiekosta hallilta lähdettyäni. Tällä on valtava merkitys kokonaiskuvassa.

Bravuurina karitsa

Mikä sitten on pelaajan paras rentoutumiskeino?

– Tykkään kokkailla. Ideoin ruuat, käyn kaupassa ja ryhdyn toimeen. Ei siinä kiekko sitten enää pyöri mielessä, Hakanpää maiskuttelee.

Hän kertoo luovansa keittiössä herkkuja laidasta laitaan. Bravuurina hänellä on karitsan kareet.

– Jos on aikaa, niin karitsa laitetaan viimeisen päälle, Hakanpää innostuu.

Hän loihtii eri ruokalajeja myös ystävänsä kanssa.

– Kaverini on vielä parempi kokki kuin minä. Häneltä saa aina uutta inspiraatiota.

Eli olette valmiita pystyttämään kesällä pop up -ravintolan?

– No miksipä ei. Voisihan sitä pienen kojun pystyyn pistää.

Hakanpään harrastus hyödyttää urheilijaa muutenkin kuin pelkästään henkisen hyvinvoinnin kannalta. Tieto ravinnosta kasvaa, ja sillä on vaikutusta suorituskykyyn.

– Olen yrittänyt löytää juttuja, joilla pystyisi optimoimaan ravintoa ja edesauttamaan suoritusta kaukalossa. Olen tarkka syömisistä, mutta en uskalla itseäni miksikään ravintoekspertiksi julistaa.

Kärpät kohtaa lauantaina kotonaan HIFK:n joukkueiden välisessä seitsemännessä ja ratkaisevassa välieräottelussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt