SM-liiga

Leijonien ja Kärppien kapteeni on ottanut iskuja kaukalossa liki 20 vuotta: ”On erinäköisiä arpia ympäri kehoa”

Leijonien ja Kärppien kapteeni on ottanut iskuja kaukalossa liki 20 vuotta: ”On erinäköisiä arpia ympäri kehoa”

Julkaistu:

SM-liiga
Lasse Kukkonen, 36, jahtaa Kärpissä nyt SM-kultaa.
Kärppien puolustaja katsoo intensiivisesti kameraan. Yhteen kuvaan tiivistyy juuri nyt koko uskomaton tarina.

Hän on syönyt kiekkoja enemmän kuin kukaan aktiivipelaaja SM-liigassa. Antanut osumia ja pelannut kovaa mutta myös ottanut satoja iskuja vastaan. Kaiken sen hän on tehnyt joukkueen edun puolesta.

Taistelun ruumiillistuma. Sielupelaaja. Ei kitise turhista. Kapteeni, joka on aina valmis ottamaan luodin, tai tässä tapauksessa kiekon, joukkuekaverin puolesta.

Oli sitten kyse Oulun Kärpistä tai sinivalkoisesta Leijona-paidasta. Se ei voi olla tuntumatta Kukkosen kropassa.

– Kyllä se näkyy – kaikenlaista on sattunut ja tapahtunut. On siellä erinäköisiä arpia ympäri kehoa. Ehkä jonain päivänä tulee tarkasteltua, millaisen kokoelman niistä saa aikaiseksi, Kukkonen sanoo nyt.

Samalla puolustaja koputtaa puista pöydän pintaa kolmesti, sillä hän on selvinnyt kuin ihmeen kaupalla kaikki nämä vuodet ilman vakavampia loukkaantumisia.


Kukkonen, 36, on sarjan viimeisiä mohikaaneja – todellinen vanhan liiton mies. Pelaajapolvi, joka on valmis sietämään vuodesta toiseen jopa fyysistä kipua joukkueen edun nimissä, on vähitellen kuolemassa sukupuuttoon.

– Ehkä se halu on vain niin iso. Olen kokenut tämän pikkupojasta asti aika etuoikeutettuna hommana.

Rooli on ollut vuosien aikana raskas, johtuen varmasti myös Kukkosen luonteesta. Hän ei helpolla hyväksy sinne päin -tekemistä. Ei itseltään, eikä muilta. Se on syönyt valtavasti etenkin henkistä energiaa.

– Vuosiin mahtuu aikoja, jolloin on ollut hankala motivoitua. Silloin jääkiekko ei ole ollut edes toiseksi isoimpana asiana mielessä. Mutta samalla täytyy sanoa, ettei ilo ole koskaan kadonnut, Kukkonen toteaa.


Puolustajan ura on upea. Hän on voittanut paljon, mutta matka on myös vaatinut täydellisen sitoutumisen. Tuhansia kilometrejä, pitkiä lentomatkoja ja satoja öitä hotelli­elämää.

Siihen vielä tapa, jolla Kukkonen antaa itsestään kaiken kaukalossa. Joukkueen eturivissä kantaen huolta jokaisen hyvinvoinnista.

– On se kuluttavaa. Kauden jälkeen tekee aika hyvää vain saada olla. Se on enemmän henkistä kuin fyysistä väsymystä, Kukkonen sanoo.

– Pelaajaminä ja siviiliminä ovat onneksi eri asioita. Jos tämä olisi kotonakin tällaista, niin se olisi aivan mahdoton yhtälö.

Päästäänkin siihen siviilielämään. Kukkosen ura ei olisi ollut mahdollista ilman vaimo Piritan ja kolmen lapsen sopeutumista.

– Isoimmat uhraukset ovat tulleet perheen puolelta. Sillä tapaa olen ollut jopa itsekäs.

– Arki rytmittyy vahvasti minun työarkeni mukaan. He ovat joutuneet joustamaan paljon.


Tänään keskiviikkoiltana Kukkosen on aika virittää oma kroppa ja laajemmassa kuvassa koko joukkue äärimmilleen. Edessä on taas uusi taistelu.

Monikertainen arvokisamitalisti on sinut myös sen tosiasian kanssa, että vuosia ei ole enää montaa tahkottavaksi.

– Ei sitä pysty ajattelemaan niin kuin parikymppisenä, että tuleehan näitä mahdollisuuksia. Sillä tavalla sen iän huomaa, Kukkonen tiivistää.

– Juuri siksi on niin mahtavaa tavoitella unelmaa ja nauttia tästä matkasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt