SM-liiga

Sarjan kuumin tähti vihaa SM-liigassa yhtä asiaa – ”En ole sen tärkeämpi”

Sarjan kuumin tähti vihaa SM-liigassa yhtä asiaa – ”En ole sen tärkeämpi”

Julkaistu:

SM-liiga
Kauden alkaessa kellään ei ollut hajua, kuka on Mathew Maione. Nyt hän on liigan kuumin pelaaja.
KalPan Mathew Maione, 27, on noussut Kuopiossa kulttipelaajaksi ja hänet valittiin yleisöäänestyksellä SM-liigan viihdyttävimmäksi pelaajaksi.

Pelkästä hupiveikosta ei kuitenkaan ole kyse.

Tämä italialaisen isän ja kreikkalaisen äidin kanadalaispoika nimittäin voitti SM-liigan puolustajien pistepörssin.

Näyttävästä pelityylistään huolimatta Maione ei tahdo olla huomion keskipisteenä. Hänen ajatusmaailmassaan joukkue on aina etusijalla.

– Vihaan sitä kultakypärää. Emme pelaa tennistä tai golfia. En tykkää siitä, että huomio on yhdessä pelaajassa, Maione täräyttää.

– Vaikka olen tehnyt paljon pisteitä, en ole sen tärkeämpi kuin esimerkiksi kaveri joka blokkaa paljon laukauksia tai tappaa alivoimaa.


Kaikkien kaveri

Haastattelutuokio kuopiolaisravintolassa keskeytyy vähän väliä. Heti alkuun Maione kiertää heittämässä ylävitoset kantapaikkansa henkilökunnan kanssa, ja haastattelun aikanakin hänellä on aikaa vastata satunnaistuttujen tervehdyksiin.

– Maio on joka päivä hymy huulilla ja välittää positiivisuutta myös ympärilleen. Hänen pelityylinsäkin kumpuaa varmasti siitä valtavasta positiivisen energian määrästä, KalPan kapteeni Tommi Jokinen kertoo.

– Monesti ulkomaalaiset viihtyvät enemmän keskenään, mutta hän juttelee aina kaikille ja on aidosti kiinnostunut kaikkien tekemisistä. Ei hän välttämättä ole kopissa eniten äänessä, mutta sellainen toisten huomioon ottaminen ruokkii joukkuehenkeä tosi paljon. Ei hänestä voi olla tykkäämättä, Jokinen jatkaa.

Puheet Maionen valloittavasta persoonasta on hänet tavattuaan helppo allekirjoittaa.

– Teemme paljon asioita yhdessä, ja joukkueemme on todella tiivis. Entisenä pelaajana Sami (Kapanen) tietää, kuinka tärkeitä ystävyyssuhteet ja luottamus joukkueen sisällä ovat. Ne näkyvät myös jäällä, Maione sanoo.


Takavasemmalta valokeilaan

Maionen urakäyrä on juuri nyt pystysuorassa nousussa. Vielä toissa kaudella hän kiekkoili farmisarja ECHL:ssä. Viime kaudeksi tie vei tuntemattomaan Slovakian liigaan.

Sekä ECHL:ssä että Slovakian liigassa hän ylsi samaan temppuun kuin tällä kaudella SM-liigassa: Voitti puolustajien pistepörssin.

– Voittaminen on Euroopassa asia numero yksi. Pohjois-Amerikan alemmissa sarjoissa oma ura on monille tärkeämpää kuin joukkueen menestys. Sain paljon yhteydenottoja myös AHL:stä, mutta päätin valita kannaltani paremman ratkaisun, Maione taustoittaa.

Slovakian liigan mestaruus sekä hirmutehot kiinnittivät KalPan huomion, ja tuleva päävalmentaja Sami Kapanen tapasi hänet kauden jälkeen Torontossa.

Kapanen oli saanut Maionesta positiivista viestiä myös entiseltä Philadelphia Flyersin joukkuekaveriltaan Michal Handzusilta. Kokenut slovakki pelasi viime kaudella Maionen kanssa Banska Bystrican joukkueessa.

– Ennen kuin tapasin Samin, etsin mahdollisimman paljon kaikenlaista tietoa Suomesta ja Kuopiosta. Halusin osoittaa olevani tosissani, Maione kertoo.

– Mitä enemmän juteltiin, sitä enemmän hänen persoonansa ja asenteensa tekivät minuun vaikutuksen. Hän harjoittelee kesällä (NHL-legenda) Gary Robertsin alaisuudessa. Se kertoi minulle paljon, että vasta itselleen nimeä luova Euroopassa pelannut kanadalainen satsaa omaa rahaa siihen, että pääsee Robertsin oppiin, Kapanen muistelee.

Hiljaa hyvä tulee

Rajusti uusiutuneen KalPan alkukausi oli vaikea. Pelitapaan totuttelu vei joukkueelta aikaa, ja Maione kiinnitti huomiota vain lähinnä virheidensä – ja ulkonäkönsä – vuoksi.

Ensimmäisissä 14 SM-liigaottelussaan Maione keräsi yhteensä vain kaksi syöttöpistettä.

– Muutokset ottavat aina aikaa. Sami painotti minulle puolustuspelin merkitystä, jota kautta myös hyökkäysmahdollisuuksia tulee. Hän tietää, mitä pelaajana oleminen tarkoittaa, ja pelaajat arvostavat häntä, Maione sanoo.

Kapanen näkee KalPan kauden käännekohtana marraskuun alun vierasvoiton JYPistä. Samoihin aikoihin joukkueen pukukoppi- ja penkkikieli vaihdettiin englanniksi.

Myös Maione alkoi saada juonen päästä kiinni ja lopullisesti hän roihahti liekkeihin, kun vierelle hankittiin maanmies Ryan Wilson, 31.

 

On aivan sama, kuka tekee pisteet. Haluan vain voittaa.

Yli 200 NHL-ottelun takuuvarma puolustaja ei ole paistatellut parrasvaloissa, mutta hänen merkityksensä joukkueelleen on kiistaton.

– Ryan tietää, että olen hyökkäävämpi kaveri ja tukee minua siinä loistavasti. Jokainen hyökkäävä puolustaja tarvitsee rinnalleen tällaisen kaverin. Wilsonilla on ollut valtava merkitys minun ja koko joukkueen onnistumiseen.

Lienee jo selvää, että Maionen pitäminen Kuopiossa myös ensi kaudella on lähes utopiaa. Sitä hän ei kuitenkaan halua nyt miettiä. Alkamassa on puolivälieräsarja kahden viime kauden mestaria Tapparaa vastaan.

– On ehkä kannaltani hyvä asia, etten tiedä paljoakaan viime kausista, Maione naurahtaa.


Runkosarjan viimeisellä kolmanneksella KalPa oli SM-liigan kuntopuntarin ykkönen. Maionen itseluottamuksella ei vaikuttanut olevan loppukaudella mitään rajaa.

– Koko joukkueella on hyvä itseluottamus juuri nyt. Luotan itseeni, mutta varsinkin pudotuspeleissä on tärkeää, että pystyy luottamaan myös jokaiseen joukkuekaveriinsa.

– On aivan sama, kuka tekee pisteet. Haluan vain voittaa.

Mathew Maione

Syntynyt 21.11.1990 Torontossa. Kanadan ja Italian kansalaisuudet, isä italialainen ja äiti kreikkalainen.

Pelasi Pohjois-Amerikassa OHL:ssä, Kanadan yliopistosarjassa ja ECHL:ssä ennen siirtymistään Eurooppaan.

Voittanut puolustajien pistepörssin kolmena peräkkäisenä kautena kolmessa eri liigassa (ECHL, Slovakia, SM-liiga).

Tällä kaudella KalPassa 60 ottelua 15+24=39, +17.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt