SM-liiga

SM-liigan varmimpana pidetty työpaikka meni – johtiko Risto Dufvan yksi rehellinen lausunto yllätyspotkuihin?

Julkaistu:

SM-liiga
Kiekkokauden yllättävimmät valmentajapotkut yllättivät ehkä sittenkin eniten potkujen kohteen Risto Dufvan.
Se oli enemmän kuin yllättävää.

Emeritusvalmentaja Risto Dufva, 54, kun on yhtä kuin Mikkelin Jukurit. Tunnetuimmat kasvot.

Ja heti kauden jälkeen, kun Dufvalle oli joululahjaksi tehty kaksivuotinen jatkosopimus, heimotarinan tärkein henkilö sai potkut.

Mitä ihmettä tapahtui?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyllä, Dufvan tyyli voi olla raskas. Kyllä, hän haalii kaiken vallan ja päätökset itselleen eikä luota kehenkään. Kyllä, hän on joskus paikalla, mutta ei aina läsnä. Aina hän ei ole edes paikalla.

Kyllä, vastaava episodi on nähty aiemminkin, kun Dufva hankki itselleen potkut JYPistä sen jälkeen, kun välit seurajohtoon olivat tulehtuneet.

Omapäinen diktaattori, Mikkelin Kekkonen. Nyt ei vaan tehty poikkeuslakia korvaamattoman johtajan jatkamiseksi vaan poikkeuksellinen päätös, joka tahrasi kuninkaan viitan.

Ja kuten Dufva seuran tiedotteessa sanoi ”valmentajan tehtävä vaatii valtavasti voimavaroja”, on Jukurien johdolla varmaan ollut syytä myös epäillä Dufvan voimavarojen riittämistä tilanteessa, jossa lajin realiteetit tunteva mestarivalmentaja tietää kristallinkirkkaasti, ettei Jukurit ole vielä pitkään aikaan edes matkalla isoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varsinaista kahnausta pestin aikana ei ole ollut, mutta jollakin lailla Jukurien tarina alkoi sakata – tai illuusio murentua – kun Dufva kertoi Iltalehdessä rehellisen mielipiteensä pienen budjetin seuran asemasta SM-liigassa.

– Realismia on se, että neljä tai viisi joukkuetta voi voittaa Suomen mestaruuden. Ja loput ei voi voittaa, moiskahti Dufvan kuoleman suudelma Iltalehdessä marraskuun alussa.

Lausunnosta Jukurien pomot saattoivat päätellä, ettei Dufva, herranjestas sentään, ole Mikkelissä voittamassa mestaruutta.

Eikä ollutkaan. Eikä ole seuraavakaan päävalmentaja, ainakaan hyvin pitkään aikaan.

Faktaa on kuitenkin myös se, että tarkkaa kulukuria pitänyt Dufva onnistui liigan pienimmällä pelaajabudjetilla vähintään kohtuulliseen tulostasoon. Eikä Dufva, toisin kuin monet kollegansa liigassa, ole myöskään kovistellut seurajohtoa satsaamaan lisää vaan pyrkinyt toimimaan talousalueelta revittävissä olevilla senteillä.

Vaikka Jukurit kaikesta huolimatta tekee tasaisesti vain tappiota, on ymmärrettävää, että seurajohto haluaa enemmän. Dufvalla kun riittää energiaa muihinkin projekteihin kuin Jukureihin. Hän oli reilut kaksi viikkoa olympialaisissa Slovenian apuvalmentajana. Slovenia pelasi maan resursseihin nähden sensaatiomaisen hyvin voittaen mm. USA:n ja Slovakian.

Dufvan poissaoloaikana Jukurit voitti kerran ja hävisi kuusi liigapeliä. Kun Dufva palasi penkin taakse, Jukurit saalisti seitsemän pistettä neljästä viimeisestä ottelustaan ja sai jotenkin ryhdikkään lopun kauteen.

Dufva tekee Jukureissa tulosta, vaikka moni joskus ihmetteleekin hänen metodejaan. Ja lausuntojaan. Onhan se nyt omalaatuista, että kilpasarjaan osallistuvan seuran päävalmentaja kertoo, ettei hänen seurallaan ole palaakaan pelata mestaruudesta.

Vaikka se totta olisikin. Tällä kaudella, ensi kaudella ja ylipäätään hyvin pitkään aikaan. SM-liigan kärki- ja häntäjoukkueiden resurssierot ovat revenneet todella suuriksi, kun liigan joukkuemäärää on kasvatettu nopeassa tahdissa. Juuri häntäpään seurat oireilevat pahasti, kun myös Sportin ja Tomek Valtosen tiet erosivat kauden päätteeksi.

Viime vuosien kabinettinousijat ovat olleet otsikoissa enimmäkseen kyseenalaisissa merkeissä.

Eihän tästä ole viikkoakaan, kun Jukurien puheenjohtajaomistaja Jukka Toivakka innostui riemuitsemaan runkosarjan loppusijoitusta 13 nimeämällä sen ”Mestiksen mestaruudeksi”.

Hieman, hmm... kiusallinen freudilainen lipsahdus paljasti kuitenkin sen, että Jukurit pelasi päättyneellä kaudella liigassa lähinnä muita kabinettinousijoita eli Sportia ja KooKoota vastaan. Pahnan pohjimmaisten voittaminen riitti puheenjohtajalle, mutta jos päävalmentaja sanoo saman toisella tapaa, se ei kerro riittävästä kunnianhimosta.

Dufvan ura Mikkelissä ei katkennut yhteen lausuntoon vaan monen asian summaan, mutta ei käy kateeksi Jukurien seuraavaa päävalmentajaa, oli hän sitten kuka tahansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt