SM-liiga

Ässät ja Lukko aloittivat nokittelun – porilaisten valmentajalta piikikäs kommentti raumalaisten törsäämisestä

Julkaistu: , Päivitetty:

SM-liiga
Ässät ja Lukko kohtaavat toisensa pitkän tauon jälkeen pudotuspeleissä.
Satakunnassa päästään pitkästä aikaa nauttimaan paikallishuumasta SM-liigan pudotuspeleissä, kun Ässät ja Lukko iskevät yhteen.

Joukkueet kohtasivat pudotuspelisarjassa viimeksi keväällä 1992, jolloin porilaiset etenivät jatkoon puolivälieristä.

Nyt lyhyt, 1. kierroksen paras kolmesta -sarja, jossa taistellaan puolivälieräpaikasta, alkaa tiistai-iltana Porissa.

Ässien päävalmentaja Mikael Kotkaniemi on asetelmasta innoissaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen aika hyvilläni ennen kaikkea katsojien ja Satakunnan puolesta. Ajatellaan vaikka viime vuoden Tappara–Ilvestäkin, joka oli pidempi playoff-sarja. Siinä nähtiin, miten paljon tuollainen paikallisasetelma saa ihmisissä aikaan liikehdintää, Kotkaniemi linjaa.

– Nämä ovat aina hienoja tapahtumia. Urheilullisestikin ajateltuna pelaajista lähtee varmasti enemmän irti, kun katsomot täyttyvät. Tämä palvelee sitäkin puolta tosi paljon.

Lukon päävalmentaja Pekka Virta on sysännyt paineet Ässille. Virta sanoi Kiekkoareena-verkkosivustolla, että porilaiset ovat suosikkeja ja että Ässillä on enemmän hävittävää.

Kotkaniemi naurahtaa Virran puheille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ihan hyvin minäkin voisin sanoa, että heillä on paljon enemmän hävittävää. Nämä ovat hömpänpömppä-juttuja. He ovat lyöneet jengiinsä kiinni kolme miljoonaa euroa, me kaksi miljoonaa. Siinä voi jokainen miettiä, kenellä on enemmän hävittävää tai voitettavaa. En lähde tuollaiseen juttuun, se on ihan lapsellista.


Nousujohteinen loppukausi

Runkosarjan loppu oli Ässiltä plusmerkkinen, sillä se voitti kymmenestä viime ottelustaan seitsemän.

Kotkaniemi otti vetovastuun tammikuun puolivälissä. Jo aiemmin ensi kaudesta päävalmentajasopimuksen tehnyt kakkoskoutsi korvasi pääkäskijänä Jyrki Ahon, joka sai potkut.

– Aloimme pikkuhiljaa tekemään pelillistä muutosta. Oli paljon hyviä elementtejä, jotka alkoivat näkymään nopeasti, mutta tulosta se ei heti tuonut. Nyt olemme saaneet arkea alle ja loukkaantuneita pelaajia takaisin, minkä ansiosta olemme pystyneet muodostamaan toimivia ketjuja ja parivaljakoita. Kun olemme saaneet kokemusta, on tuloksen tekeminen ollut mahdollista, Kotkaniemi linjaa.

Onko joukkue nyt siinä jamassa, jossa ajattelit sen olevan runkosarjan lopussa?

– Tiesin, että se vie aikaa. Joukkue on normaalisti kesästä asti yhdessä ja asioita ruvetaan vähitellen viemään eteenpäin. Nämä ovat aina prosesseja. Meillä on nyt ollut 38 harjoitusta. Liigassa pelataan hyvin kiivaalla tahdilla, joten välipäivien treeneissä on hyvin haastavaa viedä pelillisiä asioita eteenpäin, Kotkaniemi sanoo.

Jääharjoittelun rinnalla Kotkaniemi valmennustiimeineen on luottanut paljon videovalmentamiseen. Apuvalmentaja Petteri Niittynen on tehnyt paljon töitä videoiden koostamiseksi ja niiden tuomiseksi pelaajien nähtäville.

– Olemme panostaneet paljon videoiden katsomiseen ja syöttäneet pelaajille tavaraa sitä kautta. Se on ollut tietoinen valinta, koska kahta tuntia päivässä ei voi olla jäällä, jos pitää pelata joka toinen päivä. Sekin (videot) alkaa toki käymään raskaaksi, jos niitä tulee ihan hirveä määrä. Muutosprosessissa sitä on vain tehtävä ja sillä siisti.


Ässien runkosarja päättyi lauantaina 4–1-kotivoittoon HIFK:sta. Runkosarjan viimeisellä viikolla pelasi myös vieraissa KooKoota (voitto tiistaina) ja JYPiä (tappio torstaina) vastaan.

– Meillä oli kova viikko, olimme neljä päivää rundilla. Hyvä homma, että IFK-pelissä oli panosta, niistä peleistä tykkään. Ettei tarvitse vetää sellaisia läpsyttelypelejä, mitä KooKootakin vastaan pelattiin. Tapahtumakaan ei oikein tehnyt kunniaa SM-liigalle, jos ihan suoraan sanotaan, Kotkaniemi tylyttää.

Pelaajiaan pois myynyt, sarjassa 14:nneksi jäänyt KooKoo pelasi viimeisissä peleissään vain 14 kenttäpelaajalla.

Kohti pudotuspeliavausta

Sunnuntaina patapakka palautteli, ja maanantaina joukkue kokoontui yhteen. 45-minuuttinen jääharjoitus vedettiin läpi rauhallisesti.

– Kävimme pyörähtämässä jäällä ja koitimme availla paikkoja kohti tiistain peliä. Viesti oli, ettei kannata hirveästi vielä pingottaa. Antaa henkisen puolen olla vielä rauhassa. Lataaminen on kuitenkin niin raskasta hommaa, kun itsensä pitää ladata täyteen tikkiin, Kotkaniemi sanoo.

Juuri henkinen puoli ja sen lataaminen pudotuspeleissä täyteen on yksi pelaajien vaativimmista tehtävistä. Ulkopuoliset eivät aina edes tajua, kuinka paljon se vaatii työtä.

– Kyllä, se on itse asiassa kaikista kovin juttu. Täytyy tyhjentää, ladata ja saada itsestään paras irti. Tapahtumassa on 21 pelaajaa mukana, ja jos joku alkaa mentaalipuolelta sakkaamaan, yhtenäistä suoritusta ei saa aikaan. Jos on 15 pelaajaa mukana ja kuusi nukkuu, se näkyy aika nopeasti tulostaululla.

Pitkä tauko


Keväällä 1995 satakuntalaiset pelasivat pronssimitaleista. Ässät voitti 3–0. Kotkaniemi, silloin 25, oli mukana joukkueessa. Pelistä hänellä ei ole juurikaan muistikuvia, mutta saavutusta hän arvostaa yhä.

– En silloin pääkaupunkiseudulta tulleena oikein käsittänytkään, miten isosta saavutuksesta oli kyse. Tällaisessa organisaatiossa ei mitalin saaminen ole jokapäiväistä. Hieno fiilis siitä tietenkin jäi, sain itsekin siinä ensimmäisen aikuisten mitalini, Kotkaniemi muistelee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt