SM-liiga

HIFK potkaisi NHL:stä palanneen pelaajaomistajansa katsomoon – ”Jos se oli tässä, niin paska maku jää”

Julkaistu:

SM-LIIGA
Entinen NHL:n huippuvahti Niklas Bäckström ei saa enää edes harjoitella HIFK:n joukkueen mukana.
Tilanne on aika absurdi.

Kun NHL:ssä upean uran luonut maalivahti Niklas Bäckström palasi syksyllä 2016 HIFK:hon, oli asetelma selvä: kaksinkertainen olympiamitalisti, kahdesti SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi ja pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi valittu kymmenen NHL-kauden veteraani palaa lopettamaan uransa tyylikkäästi kasvattajaseurassaan, joka puolestaan nousee resurssiensa edellyttämällä tasolle Suomen huipulle.

Asetelmassa oli kaikki tuhkimotarinan ainekset.

Mutta kun vuosi 2018 alkoi arkisen työn merkeissä, rimpuilee HIFK taas yhden sekavan kauden jälkeen uuden valmennuksen alaisuudessa jotakuinkin pudotuspeliviivan päällä – ja seuran osaomistaja Bäckström on pudotettu pois joukkueen harjoitteluvahvuudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bäckström, 39, ei saa päävalmentaja Ari-Pekka Selinin päätöksellä harjoitella joukkueen mukana, joten hän harjoittelee kahdestaan maalivahtivalmentaja Jan Lundellin kanssa.

– Joo, Lundellin kanssa harjoitellaan – ja eletään unelmaa, Bäckström, 39, sanoo IS:lle.

Monen mieleen nousee kysymys: Miten ihmeessä tällaiseen tilanteeseen on voitu päätyä?

– Helvetin huonoa urheilujohtamista. Ihan saatanan huonoa urheilujohtamista, Bäckström vastaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämä tilanne ei palvele ketään. Ei yhtäkään maalivahdeista, ei joukkuetta ja kaikkein vähiten se palvelee Lundellia, joka joutuu tekemään kaksinkertaisen määrän töitä.

Liian monta maalivahtia

Absurdi tilanne on seurausta HIFK:n harjoittamasta maalivahtiosaston massavarustelusta. Kesällä HIFK:n suunnitelma oli, että torjuntavastuun kantavat tällä kaudella Bäckström ja huippulupaus Kevin Lankinen. Lankisen, 22, oli tarkoitus nousta kaiken nähneen veteraanivahdin tuella ykkösvahdiksi tällä kaudella.

Mutta Lankinen loukkaantui vakavasti kauden ensimmäisissä jääharjoituksissa 1. elokuuta. Hänen tiedettiin joutuvan olemaan sivussa vähintäänkin useita kuukausia polven sivusidevamman vuoksi.

Niinpä HIFK:n oli pakko hankkia Lankiselle tuuraaja. Silloinen urheilujohtaja Tom Nybondas kiinnittikin kovan nimen, KHL:ssäkin torjuneen ja SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi 2010 valitun Atte Engrenin, 29.

Silloin Bäckström jäi palaverissa Nybondaksen kanssa ymmärrykseen, että Engren tuuraa Lankista syksyn ajan ja keväällä palataan alkuperäiseen tandemiin Bäckström–Lankinen.

– Nybondas kutsui minut toimistoonsa ja kertoi tilanteen. Minä olin, että ok, varmaan ihan viisasta.

– Mutta nopeasti selvisi, että Atelle oli tehty samana päivänä koko kauden mittainen sopimus. Sen olisi voinut rehellisesti kertoa silloin, Bäckström tuhahtaa.

– Minulle kolmosvahdin roolikin on ihan fine, jos se rehellisesti ilmoitetaan. Tai kymmenen pelin jälkeen todetaan, ettei nyt vaan riitä.

Nybondas ei osaa sanoa, miksi Bäckströmille jäi kuva, että HIFK olisi suunnitellut palaavansa kauden mittaan tandemiin Lankinen–Bäckström.

– Mitään sellaista ei ole luvattu.

On selvää, ettei Engrenin tasoista maalivahtia voi hankkia muutaman kuukauden keikkapestiin. Nopeasti Engren myös osoitti olevansa liigan eliittivahti, joten HIFK ei halunnut enää luopua hänestä mistään hinnasta. Päinvastoin hänelle tehtiin ensi kaudenkin kattava jatkosopimus. Sopimus julkaistiin joulukuussa.

Lankinen puolestaan aloitti kautensa vakuuttavalla nollapelillä 30. joulukuuta KooKoota vastaan ja pyyhki epäilyt pelikunnostaan.

HIFK:n valmennus joutui kipeän päätöksen eteen. SM-liigajoukkueet eivät käytä harjoituksissa kolmea maalivahtia. Harjoittelun kannalta kaksi maalivahtia on optimaalinen määrä, joten Selin joutui päättämään kuka huippuvahdeista jää ilman tuolia.

Hänen valintansa osui Bäckströmiin, jolla on upeampi ura kuin kummallakaan toisella vahdilla, mutta Bäckströmillä se on enimmäkseen takana ja kahdella muulla – vaikka urasta ei koskaan tulisikaan yhtä kirkas – se on edessä.

Selinin kova ratkaisu oli haisevan märkä rätti kokeneen vahdin naamaan. Bäckström sai syyskaudella pelata kuusi ottelua, joista hän voitti neljä ja hävisi varsinaisella peliajalla vain yhden.

HIFK, joka maksaa palkkaa sekä kahdelle päävalmentajalle (potkut saaneelle Antti Törmäselle ja Selinille) että kahdelle urheilujohtajalle (syrjään siirtyneelle Nybondakselle ja syksyllä nimetylle Tobias Salmelaiselle), maksaa siis myös kolmelle SM-liigan huippuvahdille.

Taloudellisen riippumattomuutensa NHL:ssä turvannut Bäckström antoi palatessaan HIFK:lle tuntuvan kotiseura-alennuksen, mutta ei hänkään ilmaiseksi pelaa. Engren ansaitsee tähtivahdin palkan, eli 200 000–300 000 euroa, eikä Lankisenkaan ole tarvinnut tyytyä juniorisopimukseen.

Voidaan huoletta arvioida, että HIFK:lla on pelkästään valmennuksessa, maalivahdeissa ja urheilujohtajissa kiinni puolet pikkuseuran pelaajabudjetista.

– Omistajana harmittaa, kun on puolentoista vuoden aikana nähnyt, miten paljon urheilupuolella tuhlataan rahaa. Onneksi varainhankinta on ammattilaisissa käsissä, toimiston puolella tehdään todella hyvää työtä. Kunpa saman voisi sanoa urheilupuolesta, Bäckström sanoo.

Bäckström puhuu HIFK:n maalivahtitilanteesta nimenomaan pienosakkaan äänellä, ei tylysti syrjäytetyn legendan.

Huoli Lankisesta

Engrenin jatkosopimuksesta johtuen Bäckström on huolissaan Lankisesta, jonka tilanteessa hän näkee samaa kuin omassaan vuosituhannen vaihteessa. Tuolloin hän joutui itse hakemaan peliaikaa ensin SaiPasta ja AIK:sta ennen kuin nousi huipulle Kärpissä.

HIFK:n kasvatti lähti NHL:ään Kärpistä 2006 hallittuaan sitä ennen SM-liigaa suvereenisti kaksi kautta.

– Engren on pelannut upean syksyn ja ansaitsi jatkosopimuksen, siinä ei ole mitään. Mutta miten tämä vaikuttaa Lankiseen, jonka pitää viimeistään ensi kaudella pelata se 50 peliä plus pudotuspelit, jos hän haluaa urallaan eteenpäin?

– Hänen asemassaan joutuisin tosi tarkkaan miettimään, mitä teen uralleni. Tuossa vaiheessa omaa urakehitystä on mietittävä tarkkaan, joten en pitäisi ihmeenä, jos hän joutuu harkitsemaan muualle lähtemistä, Bäckström pohtii.

– Hän on niin hyvä vahti, ettei tarvitse kuin yhden hyvän kauden ykkösvahtina, niin NHL on täysin mahdollista. Jos hän lähtee NHL:ään jostain muualta kuin HIFK:sta, niin omistajana harmittaisi, ettei siirtokorvaus tulisi kokonaan meille.

– Olen itse aikoinaan joutunut lähtemään, mikä saattoi loppujen lopuksi olla urani kannalta ihan hyvä, mutta ottaa koville, että omille kasvateille tehdään edelleen näin, Bäckström sanoo viitaten itseensä ja Lankiseen.

Bäckström mainitsee A-junioreissa torjuvan 19-vuotiaan Niilo Halosen, joka kuului nuorten MM-joukkueeseen vuodenvaihteessa. Hänen pitäisi myös pikkuhiljaa nousta liigavastuuseen.

– Mikä hänen tilanteensa on ensi kaudella? Tuntuu, ettei meillä ole minkäänlaista punaista lankaa siinä, miten omia kasvatteja viedään eteenpäin.

Ura ohi?

21 pistettä sarjakärki Kärppien perässä sarjassa kahdeksantena oleva HIFK kävi perjantaina häviämässä Lappeenrannassa SaiPalle. Bäckström vetäytyi mökilleen Inkooseen miettimään tulevaisuuttaan. Maanantaina hänen on tarkoitus hypätä tyhjään kaukaloon jatkamaan omatoimista harjoitteluaan.

– Ei tämä näin voi kauan jatkua. Tällä viikolla minun pitää keskustella asiat Salmelaisen kanssa. Jotain tässä on pakko tapahtua.

Bäckström haluaisi vielä pelata, ja hän uskoo myös pystyvänsä vielä pelaamaan laadukkaasti, mutta on myös valmis laittamaan pisteen uralleen. Olisi harvinaisen ruman näköistä, jos se tapahtuisi joukkueesta eristettynä harjoituspaita päällä.

Sillä tavalla HIFK kunnioittaisi jo kertaalleen hylättyä kasvattiaan, joka kaikesta huolimatta pelasi 413 NHL:n runkosarjaottelua, kuudenneksi eniten suomalaisvahtien historiassa, ja nousi keväällä 2009 finalistiksi NHL:n parhaan maalivahdin Vezina Trophy -valinnassa.

– Jos se loppuu, se loppuu. Ei tämä omaan uraani vaikuta, mutta jos se näin loppuu, niin paska maku jää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt