SM-liigan kriisiseuran työntekijöiden perheitä ja lapsia on häiriköity – ”Selkeästi kyse ei ole mistään satunnaisesta”

Julkaistu:

sm-liiga
Sportin ja seuran ultrakannattajien välit ovat heikot.
Vaasan Sportin heikko alkukausi SM-liigassa on johtanut epämiellyttäviin seurauksiin.

Sportin puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoo Ilta-Sanomille, että seuran henkilöstöä on häiriköity näiden siviilielämässä. Hiltunen ei suostu yksilöimään, keihin seuran joukossa häirintä on kohdistunut.

Hiltunen kertoi asiasta ensimmäisenä Pohjalaisen haastattelussa. Hiltusen mukaan häiriköitä ovat rikkoneet työntekijöiden kotirauhaa. Puheenjohtaja kertoo, että häiriköinnin kohteena on ollut työntekijöitä, heidän perheitä ja lapsiaan.

Sport-pomon mukaan kyseessä ei ole suoraa uhkailua, mutta kyse on käytöksestä, jonka voi kokea uhkaavaksi.

– Minuun tämä ei ole kohdistunut, sen syvemmin en henkilöitä yksilöi. Se tarkoittaa pelaajia tai työntekijöitä. Kyse on siviilielämässä tapahtunutta häirintää, esimerkiksi oltu lähellä kotia. Eli tietoisesti, selkeästi pyritty jollain tavalla häiritsemään, Hietanen kertoo.

– En yksilöi tarkemmin, mutta selkeästi kyse ei ole mistään satunnaisesta, vaan on selkeitä merkkejä siitä, että se liittyy seuran toimintaan. Sellaista ei voi hyväksyä.

Hietanen kertoo vedonneensa toiseen seuran kannattajaryhmistä, Red Armyyn, jotta he sanoutuisivat irti häirinnästä ja tuomitsisivat sen julkisesti.

Välit kireänä

Sportilla on eripuraa molempien kannattajaryhmiensä kanssa. Red Army suuttui pahvisista läpsyttimistä, joita jaettiin ottelussa viikko sitten. Red Armyn puheenjohtaja kertoi tuolloin IS:lle seuran luvanneen, ettei läpsyttimiä koskaan jaettaisi peleissä.

Sportin johto pyysi tuolloin ratkaisuaan anteeksi.

Suurempi riita on toisen faniryhmän Ultras 06:n kanssa. Joulukuun alussa seurajohto antoi järjestyksenvalvojille käskyn poistaa päävalmentaja Tomek Valtosta kritisoinut lakana katsomosta. Lehtereillä puhkesi käsirysy. Kannattajaryhmä julisti seuran boikottiin ja sanoi, ettei palaa peleihin ennen kuin Valtonen on saanut potkut.

Seura pahoitteli myöhemmin toimintaansa ja Hietasen mukaan asiaa on yritetty sovitella. Hän ei pysty varmuudella sanomaan, liittyykö nyt tapahtunut häirintä aiempiin selkkauksiin.

– Emme pysty kohdistamaan tai halua kohdistaa tätä mihinkään kannattajaryhmään tai kehen tahansa. Vahva usko on, että tässä toiminnassa on mukana Sportia kannattavia henkilöitä. Se kuulostaa minusta rajan ylittämiseltä, puheenjohtaja pyörittelee.

– Ymmärrän, että urheilu on urheilua ja kaukalossa kuohuu. Foorumeilla voi huudella, mutta kun homma ei enää pysy siinä... Homman pitäisi mennä niin, että siviilielämä pysyy rauhassa. Ei minulle ole tullut tietoon uhkaavia tilanteita, mutta kyllä tällainen voi säikäyttää aika paljon. Sport ei voi missään tapauksessa hyväksyä, että urheilupuolen kannatus näkyisi minkäänlaisena lieveilmiönä normaalissa siviilielämässä perheissä, jotka ovat lähellä joukkuetta.


Eli onko kyse jonkinlaisesta norkoilusta joukolla paikoissa, joissa halutaan tehdä oma läsnäolo hyvin selväksi, vaikkei ehkä käyttäydyttäisi uhkaavasti?

– En halua lähteä siihen keskusteluun, on aika rajanveto sen suhteen, että mikä on uhkaavaa. Joku voi kokea uhkaavana sen, kun huomaa, että tällaista on olemassa. Huhuja liikkuu, joista minulla ei ole näyttöä, että Vaasassa olisi jotain merkkejä koulukiusaamisesta.

– Kaikki signaalit mitä kuuluu vaikuttavat todella epäterveiltä. Ei vaan voi ymmärtää tai hyväksyä. Ja jos joku teki näin vahingossa, niin halusin tuoda asian esille, jotta he tuntisivat piston omassatunnossaan eivätkä tekisi niin jatkossa.

Kannattajaryhmä Red Armyn puheenjohtaja Toni Laaksonen vahvistaa, että seurajohto on ollut ryhmään yhteydessä tapausten tiimoilta. Hän ei halua juurikaan kommentoida asiaa.

– En kommentoi asiaa muuten kuin sanomalla, että kyse ei ole meidän jäsenestämme enkä tiedä kuuluvatko mihinkään ryhmään. Jotain paikallisia idiootteja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt