Kolumni: VilleGalle ja Ari Vallin – Suomi-kiekon tulevaisuus

Julkaistu:

Kolumni
Suomalainen jääkiekkoskene ottaa itsensä jatkossa toivottavasti yhä vähemmän vakavasti ja uskaltaa repiä ilon irti arjesta, kirjoittaa Tuomas Nyholm.
Kävin Nottinghamissa, työtehtävissä. Aiheena oli paikallinen jääkiekkojoukkue Panthers. Matkan hedelmät ovat nautittavissa Urheilulehden sivuilta, mutta mukaan tarttui muutakin kuin reportaasin materiaalit.

Ymmärsin sattumalta ja yllättävän kirkkaasti, mitä suomalaisesta jääkiekkoilusta edelleen puuttuu. Kuten niin usein, oivallus syntyi ihan pienestä havainnosta.

Hymyilytti. Koko ajan.

Miksi?

Aluksi arvelin, että kyse on itse keikasta. Tiesin olevani hyvän aiheen jäljillä – totta kai, koska jos brittiläinen jääkiekkojoukkue pyyhkii vastustajillaan pöytää CHL:ssä ja sen yleisökeskiarvo keikkuu lähellä 6 000 katsojaa, on toimittajan syytä ostaa lentolippu.

Vaikka Panthers on ihan oikeasti uskottava jääkiekkojoukkue ja koko Nottinghamin-operaatio pääpiirteiltään liigatasoa, mukana on totta kai pientä komediallis-sympaattista vivahdetta. Koska kyse on kuitenkin brittikiekosta eikä Änhiksestä.

Huoltajan kotikutoinen viritelmä siellä, jumbotron vuodelta 1982 täällä. Juuri puitteiden viittä vaille maailmanluokkaa -taso mahdollistaa sen, että pelaajilla, kannattajilla ja koko kaupungilla pysyvät jalat maassa yhtä varmasti kuin hymy huulilla.

Nottingham Panthersin ympärillä oli hieno tunnelma. Kukaan ei elätellyt harhaluuloja siitä, tuleeko ensi kaudella CHL:n mestaruus vai ei. Hallin vieressä olevassa pubissa kumottiin olutta ja heitettiin legendaa muistellen, millaista oli käydä Euroopassa viskomassa oravia suurseurojen muuntajaan.

Oli kuulemma mahtavaa.

Kaikki ottivat homman tosissaan, mutta ei turhan vakavasti.

***

Ymmärsin kaipaavani samaa rentoutta Suomeen ja SM-liigaan. Hymyä. Naureskelua. Yritystä ja erehdystä, jota ei seuraa kyyninen tuomio. Kykyä itseironiaan. Tarinoita, joilla ei ole välttämättä mitään tekemistä lopputulosten kanssa.

Otteluiden jälkeen ei usein ole vitsien aika, mutta entä välipäivinä? Voisiko suomalainen jääkiekko niinä hetkinä suoristaa otsaryppynsä? Löytyisikö jostain edes yksi tiistai, jolloin ei ole mitään väliä sillä, onko SM-liiga auki vai kiinni?

Ajatus ei ole ristiriidassa sen kanssa, että töitä tehdään tosissaan. Eikä rentous, positiivisuus ja kevyempi ote ole pois itse peliltä. Tai pelipuheelta. Sille on aina paikkansa, mutta Suomessa tuo paikka on kasvanut kovin suureksi.


Urheilu on viihdebisnestä, elämysmatkailua ja virtuaalitodellisuuden varhainen ilmenemismuoto. Tämä on ymmärretty Pohjois-Amerikassa (jossa fakta ja fiktio ovat sekoittumassa jo niilläkin elämän osa-alueilla, joilla oikeasti on merkitystä). Sieltä voi ottaa vaikkapa pikkuisen mallia, mikäli brittikiekko ei inspiroi tarpeeksi.

Nottingham Panthers on kuin pipopäinen, hymyilevä VilleGalle ulkojäällä. Vegasin kultainen ritari, jolla räppi kulkee, putki kulkee ja hombrella on aina suuri syli, vaikkei tuote kaikkien mielestä olisikaan ihan NHL.

Suomi-kiekko on onneksi ottanut askeleita oikeaan suuntaan, ja Kaisaniemen ulkoilmaottelussa luukuista tultiin komeasti Haloo Helsinki! edellä. Mainittu VilleGalle nähtiin aiemmin KHL-ulkoilmapelissä. En tunne kaveria eli jäbää henkilökohtaisesti, mutta erittäin positiivisen oloinen hahmo. Tekee hyvää lätkälle.

Molemmissa tapahtumissa mukana oli tietenkin myös entinen huippupelaaja Ari Vallin. Lukemattomien mestaruuksien mies, josta uran jälkeen tuli käytännössä yhdessä yössä jääkiekkoilun kävelevä viihdekeskus. Hän yhdistää tv-persoonana raskaan sarjan asiantuntemuksen viihdyttävyyteen fantastisella tavalla.

Suunta on oikea.

Seuraava askel on tuoda sen harmaimman arjen ytimeen lisää lentävää säkkipilliä ja beatboxia – myös Helsingin ulkopuolella.

Ja vielä...

Nottinghamin ja Tampereen suurin ero on ohjauspeli. Nimittäin paremmalla ohjauspelillä Panthersin tulokset paranisivat, mutta lajikulttuurin viihdeaspektiin se ei loisi mitään lisäarvoa. Jos taas Tampereelle tuodaan vielä yksikin uusi kaukaloiden rivitanssiversio, Suomi-kiekon käyttöjärjestelmä romahtaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt