Kommentti: Mikko Saarinen oli rehellinen mies, joka ei osannut pelata kulissipeliä - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Mikko Saarinen oli rehellinen mies, joka ei osannut pelata kulissipeliä

Julkaistu: 5.12.2017 17:29

Mikko Saarinen (1970–2017) ei ollut Suomen merkittävimpiä valmentajia, mutta hän oli yksi hienoimmista valmentajista, kirjoittaa Ilta-Sanomien uutispäällikkö Juha Hiitelä.

Viime viikolla 47-vuotiaana kuollut Mikko Saarinen ei ollut Suomen merkittävimpiä jääkiekkovalmentajia.

Kun aika kuluu, Saarinen jäänee vain muutamiksi riveiksi historiankirjoihin. Elleivät vuosikausia vaivanneet sairaudet olisi pilanneet orastavaa uraa, historiaan olisi saattanut jäädä pidempi ja maineikkaampi luku.

Sitä emme saa koskaan tietää. Sairaus vei nuoren valmentajan liian aikaisin.

Mutta ihmisenä Mikko Saarinen oli yksi hienoimmista jääkiekkovalmentajista, mitä vastaan on tullut. Rehellinen, avoin ja ystävällinen.

Alkuvuodesta 2009 Saarinen oli Tapparan päävalmentaja. Joukkue rämpi tappioputkessa, ja kieltämättä näytti siltä, että ensimmäistä vuottaan päävalmentajana SM-liigassa ollut nuori luotsi saattaisi valmentaa myös viimeistään.

Tapparassa elettiin silloin säästöliekillä, eikä joukkueen kokoonpano ollut samaa tasoa kuin viime vuosina. Pelaajia tuli ja meni.

Mikko Saarinen kantoi vastuunsa vaikeina hetkinä. Kyseinen piirre ei ole itsestäänselvyys.

Tuolloin Saarinen otti syyt niskoilleen eräästä epäonnistuneesta pelaajasiirrosta. Hän kommentoi asiaa yhden tappioputken jälkeen, eikä mikään media siihen tarttunut, mutta se jäi mieleen.

– Vastuu on minun, hän sanoi.

Kotimatkalla mietin, että olipa rehellistä puhetta. Harvinaisen rehellistä puhetta jääkiekkovalmentajalta.

Vähän sen jälkeen hän sairastui syöpään.

 Hän oli aina oma itsensä. Ei tainnut oikein osata pelata niitä kulissipelejäkään, joita olisi vaadittu, jos olisi halunnut menestyä ja päästä huipulle.

Seuraavana syksynä hän palasi Tapparan penkin päähän. Kävin ennen kauden alkua tekemässä hänestä ison haastattelun silloiseen Veikkaaja-lehteen. Istuimme pitkään Hakametsän jäähallin lähellä olevan leipomon kahvilassa ja puhuimme. Hän kertoi avoimesti kuolemanpelostaan ja kokemuksistaan syöpäpotilaana.

Ura Tapparassa loppui sen kauden päätteeksi keväällä 2010. Saarisen tie vei sen jälkeen Bluesiin ja Pelicansiin. Rooli oli pääsääntöisesti olla apuvalmentaja – tehtävä, josta hän varmasti nautti enemmän kuin päävalmentajuuden tuomista jatkuvista paineista.

Pysyi aina omana itsenään

En voi väittää olevani Saarisen ystävä, korkeintaan tuttu. Sellainen, jollaisia vuosikymmeniä halleilla pyörineillä on kymmeniä, ellei satoja. Juteltiin kun törmättiin, välillä jääkiekosta, välillä jostain muusta.

Kun lähdin tämän median NHL-kirjeenvaihtajaksi syksyllä 2011, Saarinen lähetti tekstiviestin. Se saapui perille, kun seisoskelin odottamassa vuoroani Vancouverin lentokentän maahanmuuttoviranomaisten käsittelyyn.

Viesti ei valitettavasti ole enää tallessa, mutta siinä toivotettiin onnea. Ja käskettiin olla oma itsensä – sillä kun pärjäisi pisimmälle.

Se oli ainoa vastaavanlainen viesti, jonka silloin sain.

Se oli myös mikkomainen viesti. Hän oli aina oma itsensä. Ei tainnut oikein osata pelata niitä kulissipelejäkään, joita olisi vaadittu, jos olisi halunnut menestyä ja päästä huipulle.

Mikko Saarinen neuvonpidossa Tapparan pelaajien kanssa harjoituksissa vuonna 2009.

Hän oli oma itsensä myös silloin, kun eräs media Tapparan tappioputkea korostaakseen julkaisi seuran kirveslogon väärinpäin. Päävalmentaja Saarinen sai aiheesta raivokohtauksen Hakametsän käytävällä.

Se ei ehkä ollut fiksua, ja osa piti sitä teatterina, mutta se oli aitoa Mikkoa. Hän oli aidosti närkästynyt itselleen tärkeän asian – Tapparan logon – puolesta.

Saarisen valmentajaura päättyi keväällä 2016 Pelicansissa. Jo tuolloin hän oli osan vuodesta sairauslomalla, mutta palasi pudotuspeleissä katsomovalmentajaksi. Veri veti takaisin pillin ääreen.

Sen jälkeen yhteydenotot olivat lähinnä sosiaalisesta mediasta.

Viime kauden ja tämän syksyn aikana kirjoitin muutamaan kertaan muistikirjaani: ”Soita Saarisen Mikolle.” Journalistina olisin voinut tehdä juttua, mutta olisin halunnut myös tietää, mitä miehelle kuuluu.

Ei tullut soitettua. Oli muka liian kiire.

Nyt se on myöhäistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?