SM-liiga

Samaa polkua Ässistä Tapparaan – nouseeko porilaiskaksikko Tampereella SM-liigan huippuhyökkääjiksi?

Julkaistu:

sm-liiga
Porin pojat hakevat Tapparasta seuraavaa askelta uralleen.
Tapparan uusien tähtihyökkääjien Jarno Kärjen ja Niko Ojamäen kiekkouralta löytyy hämmentävän paljon yhtäläisyyksiä.

Molemmat asuivat viime kevääseen asti pelkästään Porissa ja pelasivat vain Ässissä. Molemmat saivat liigajoukkuetta luotsanneelta Pekka Rautakalliolta kunnon näyttöpaikan kaudella 2014–15 ja tarttuivat tilaisuuteensa.

Molemmat debytoivat Euro Hockey Tourilla viime helmikuun Sweden Hockey Gamesissa. Molemmat siirtyivät keväällä Tapparaan ja tekivät kahden vuoden sopimuksen kahden edelliskauden mestarin kanssa.


Yllä olevalla videolla Tuomas Nyholm ja Ismo Lehkonen arvioivat Tapparan joukkuetta.

Nyt he pelaavat samassa ketjussa niin kuin useimmiten Ässien A-junioreissa ja liigajoukkueessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eikä varmaan yllätä, että 22-vuotiaat Porin pojat asuvat samalla puolella Tamperetta. Toinen Atalassa ja toinen Takahuhdissa.

Ja kuinka ollakaan – kumpikin toivoo Tapparan olevan ponnahduslauta matkalla NHL:ään.

– Oli sattumaa, että tulimme Tapparaan samana keväänä. Tämä ei ollut mikään yhteinen juttu. Siirtoasioista ei puhuta ylipäätänsä pelaajien kesken, Ojamäki muistutti.

Yhdistävistä tekijöistä huolimatta Kärki ja Ojamäki ovat kulkeneet omia polkuja hallin ulkopuolella.

–  Olemme kotoisin eri puolelta Poria. Emme käyneet samoja kouluja – emmekä ole vapaa-ajalla läheisiä kavereita, Kärki selvitti.

He oppivat tuntemaan toisensa Ässien kautta.

– Ensimmäiset muistikuvani Japesta ovat C-junnuista, kun hän takoi älyttömästi maaleja, Ojamäki tuumi.

– Minulle jäi Ojis mieleen B-junnuissa, kun hän luisteli vimmatusti, Kärki kehui.

Hyökkääjien uralta löytyy sentään yksi merkittävä poikkeama. Ojamäki kolusi kaikki juniorimaajoukkueet läpi. Sen sijaan Kärki ei päässyt yrittämään kertaakaan missään ikäluokassa.

– Olin aika pitkä poika. Motoriikka, voima ja liikkuvuus eivät olleet riittävällä tasolla, Kärki kuvaili.

Myös viime talven maajoukkuekutsu tuli Kärjelle yllätyksenä.

– Peli ei kulkenut hirveän hyvin. Kesän lonkkaleikkaus vaati veronsa. Nopean paluun jälkeen tuli uutta remppaa jalkoihin. Ei tullut lentokeliä missään vaiheessa.

Ojamäenkin odotukset olivat korkeammalla hienon edelliskauden jäljiltä.

– Jäin polkemaan paikalleni. Ei tullut kehitystä seuraavalle askelmalle.

Porin pojat tietävät, että monen pelaajan tie on kulkenut Tapparan kautta kovempiin liigoihin ja kirkkaampiin valoihin. Siksi he ovat Tampereella.

– Täällä ei tarvitse olla pitkään, kun huomaa Tapparan ammattitaidon ja jokapäiväisen tekemisen tason. Kaikki tehdään viimeisen päälle. Vaikka nyt on vapaapäivä, koutsit istuvat kopissa ja miettivät miten peliä saisi parannettua, Ojamäki ihasteli.

– Kun olet ollut koko elämäsi samassa paikassa, et ymmärrä miten asiat voivat olla muualla. Huomasin eron heti ensimmäisissä treeneissä, kun menimme Kaukajärven Sentteriin, Kärki säesti.

Porin pelistä iho kananlihalle

Kun Jarno Kärki ja Niko Ojamäki tutkivat liigaohjelmaa, heidän katseensa nauliintui viidennen ottelun kohdalle. Tappara matkustaa silloin (19.9.) Ässien vieraaksi.

–Odotan jo sitä iltaa. Nautin, kun pääsen Poriin pelaamaan. Iho nousee varmasti kananlihalle samalla tavalla kuin Ässien pelatessa perjantai- tai lauantaiottelun Lukkoa vastaan, Kärki herkutteli.

–Sama tunne. Ei voi kieltää, Ojamäki säesti.

Kärki ja Ojamäki saavat varmasti erityishuomiota Isomäen hallin legendaariselta seisomakatsomolta.

–Se kuuluu asiaan. Ässissä pelanneet eivät pääse ikinä helpolla, kun palaavat Poriin. Kuittia tulee, Kärki tiesi.

–Sitä jopa toivoo, Ojamäki heitti.

Tappara on aloittanut kautensa häikäisevästi. Seitsemästä pelistä on herunut seitsemän voittoa maalein 36–11. Joukossa on neljä CHL-kamppailua.

–Olemme sisäistäneet pelitavan tärkeimmät jutut yllättävän nopeasti ja päässeet pureutumaan jo pienempiin juttuihin. Niistä löytyy vielä paljon viilattavaa, Ojamäki summasi.

Betoninkova puolustus on ollut aina Jukka Rautakorven luotsaamien joukkueiden kivijalka, mutta nyt Tappara on mellastanut iloisella hyökkäyspelillä.

–Puolustamista ei ole unohdettu, mutta lähdemme ylöspäin melkoista haipakkaa ja saamme hyökätä aika vapaasti, Kärki kuvaili.

–Trappia ei ole heitetty kuitenkaan roskikseen, Ojamäki virnuili.