Jääkiekko kärsii Kekkosen valtakauden herrakultista

Julkaistu:

SM-liiga
Harha on saanut happea. Jääkiekko on edelleen pelaajien peli, kirjoittaa Marko Lempinen.
Me jääkiekosta säännöllisesti kirjoittavat suomalaiset toimittajat olemme välillä totaalisen pihalla. Olkoon tämä kirjoitus eräänlainen henkilökohtainen anteeksipyyntöni.

SM-liigassa on tänäkin keväänä pelattu upeita pudotuspelikampailuja, ja erityisesti Tapparan ja KalPan finaalisarjassa on nähty juuri sellaista raivokasta intensiteettiä, josta koko peli elää.

Pelaajat ovat omilla intohimoisilla suorituksillaan tehneet pelistä kauniin – puhuttiinpa sitten syöttämisestä, laukomisesta, harhauttamisesta, taklaamisesta, luistelemisesta, kamppailemisesta, torjunnoista, mistä ikinä.


Silti me (muka)kaikkitietävät toimittajat olemme luoneet kirjoituksillamme liiaksi mielikuvaa, että jääkiekko olisikin valmentajien peli.

Joitakin valmentajia jumaloimme, toisia vähättelemme. Ylipäätään puhumme liikaa valmentajista, heidän taktiikoistaan ja sukkiensa väreistä.

Korostamalla liikaa valmentajien merkitystä olemme synnyttäneet ikävän harhan. Kärsijöitä ovat tietysti pelaajat, ja juuri heille anteeksipyyntönikin on osoitettu. Jääkiekko on pelaajien peli, eikä tämä fakta ole koskaan muuksi muuttuva.

***

Kaikki urheilua seuraavat ymmärtävät, ettei valmentaja voi voittaa mestaruuksia ilman yksilöitä, mutta yksilöistä koostuva joukkue voisi voittaa jopa ilman valmentajiakin.

Tästäkin huolimatta harha on saanut happea. Yksinkertaisesta on puoliväkisin väännetty monimutkainen.

Enää liigassa ei ole yhtä suurta väliä valmentajan absoluuttisella valmentamistaidolla, vaan valmentajan pitää taitaa myös mediapeli, median miellyttäminen.

En missään nimessä yritä väittää, että valmentajilla ei olisi mitään roolia lätkässä. Tietysti on. Mutta tämä merkitys on huipputasolla huomattavasti suurempi ihmisjohtamisen kuin pelitaktiikan näkökulmasta.

***

Ehkä suomalaisen jääkiekkoilun valmentajakeskeisyys on perua Kekkosen valtakauden herrakulttipalvonnasta, ehkä jostain vielä syväluotaavammasta.

Että me todella yritämme olla kiinnostuneita siitä, laittavatko liigavalmentajat housut jalkaan yksi vai kaksi lahjetta kerrallaan. Että me todella annamme ymmärtää, että taktiikat voittaisivat lätkässä.

Huh.

Jos taktiikat voittaisivat joukkueurheilussa, mikään joukkue ei koskaan häviäisi. Ei tietenkään, koska kaikki pelaisivat sillä samalla, voittavalla, systeemillä.

Harhaa symboloi osuvasti iso mainosplakaatti Lahden Isku Areenan ulkoseinällä. Kuvassa ovat Pelicansin valmentajat Petri Matikainen ja Pasi Nurminen, mutta pelaajista ei mainita mitään.

Saa nähdä, kuinka monta maalia Matikainen iskee ensi kaudella.

***

Tapparan pelaajat erityisesti Veli-Matti Savinaisen ja Henrik Haapalan johdolla ovat aikeissa lähettää samppanjapullon SM-liigan toimistolle, mikäli joukkue voittaa mestaruuden.

Kiitokseksi siitä, että Savinainen sai toisen finaalin jälkeen pelikiellon lyötyään mailansa säpäleiksi. Juuri sääntöfarssi kuulemma herätti nukkuvan karhun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt