SM-liiga

Kommentti: Sensaatio hakee vertaistaan – KalPan kasvutarina on silmiä hivelevän kaunis

Julkaistu:

kommentti
26 vuoden odotus päättyi Kuopiossa tavalla, jota kukaan ei osannut syksyllä ennustaa, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Jussi Paasi.
KalPa marssii finaaliin 26 vuoden tauon jälkeen.

Tuo lause olisi kuulostanut huonolta vitsiltä viime vuoden syyskuussa. Kuopiolaisseuran lähtökohdat kauteen viittasivat siihen, että jo 10. sija olisi joukkueelle mestaruus.

Kriitikot saivat kuitenkin tarkistaa arvioitaan jo ennen joulua, kun KalPan pelaaminen oli viikosta toiseen vakuuttavalla tasolla. Loisteliaan runkosarjan jälkeen monet silti epäilivät, että fyysinen ja arvaamaton Pelicans nielaisee puolivälierissä kalakukon. KalPa tyrmäsi lahtelaiset tavalla, joka veti kaikki hiljaiseksi.

Välieräsarja JYPiä vastaan jatkui samanlaisena voittomarssina kahden ottelun ajan. Sen jälkeen JYPin rautaisella kokemuksella varustettu joukkue kampesi itsensä väkisin ottelusarjassa tasoihin ja venytti lopulta ratkaisun maagiseen game seveniin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja taas epäilijät heräsivät: kestääkö kokemattoman KalPan henkinen kantti?

Se kesti – ja millä tavalla! KalPasta huokui seitsemännessä välierässä itseluottamus Niiralan montun kattoon asti. Oli hivelevän kaunista katsoa, kuinka rohkeasti nuori ja kokematon joukkue pelasi.

Paineensietokyky oli jäätävän kovalla tasolla, kun ryhmä ylsi tiukimmassa mahdollisessa paikassa huippusuoritukseen. Se kertoo kaiken KalPan sensaatiomaisesta kasvutarinasta.

Tarina on muodostunut monesta palasesta. Useat joukkueen pelaajat ovat kehittyneet kauden aikana hurjilla harppauksilla. Niko Mikkola on yksi sarjan parhaimmista puolustajista. Matias Myttynen löysi KalPasta uuden kodin ja nosti urakäyränsä jyrkkään nousuun. Vastaavia esimerkkejä löytyy lukuisia.

Oman mausteensa keltamustien soppaan heitti myös Sami Kapanen, joka hyppäsi joukkueen penkin taakse. Kasassa oli loistava sekoitus Pekka Virran pitkään juurruttamaa luisteluvoimaista kiekkokontrollia ja Kapasen tuomaa kamppailuasennetta ja suoraviivaisuutta.

Kapanen on saanut ansaittua suitsutusta roolistaan, mutta Virta on mies, joka ansaitsee Niiralan montun ulkopuolelle patsaan. Virran edellinen työjakso KalPassa tuotti seuralle pronssia ja nipun pudotuspelipaikkoja. Tällä kertaa hän poistuu Kuopiosta vähintään hopeinen mitali kaulastaan.

Kevättä 1991 on Kuopiossa muisteltu haikeana yli neljännesvuosisadan ajan. Nyt perinteikäs seura saa historiaansa uuden merkkipaalun, josta riittää ammennettavaa vuosiksi eteenpäin. Ja tässä tarinassa on vielä yksi luku kirjoittamatta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt