120 neliön ero ratkaisee? KalPan ja JYPin välieräsarja on hyvin poikkeuksellista herkkua

Kun yhdistää kaksi eri pelitapaa, kaksi eri koulukuntaa, syntyy yksi upea pudotuspelisarja, joka huipentuu lauantaina, kirjoittaa jääkiekon sisältöpäällikkö Vesa Rantanen.

15.4.2017 10:30

On syytä kiittää jo nyt, sillä Järvi-Suomen derbyssä KalPa ja JYP, tai kuten voitaisiin sanoa kalapa ja jypi, ovat järjestäneet poikkeuksellisen hienon välieräsarjan SM-liigassa.

Jääkiekon hekumallisin kliimaksi on pudotuspelisarjan seitsemäs ottelu, ja sellainen pelataan lauantaina Kuopiossa, kun JYP onnistui tasoittamaan sarjan tilanteeseen 3–3 torstaina kotonaan.

Siinä pelissä JYP lähes murskasi KalPan kovalla riisto- ja kamppailupelillä.

Asetelma on merkittävästi erilainen nyt, kun siirrytään Kuopion Niiralaan, jonka 120 neliötä suuremman kaukalon KalPa haluaa käyttää täydellisesti hyväkseen.

JYPin Juha-Pekka Hytönen teki 3–2-voittomaalin kuudennessa välierässä torstaina.

Vaikka kumpikin joukkue on tehnyt yhden ison vierasryöstön, on kaukalon koolla valtava merkitys ottelujen luonteelle. Tässä katsannossa kotijoukkueella on etu, koska JYPin pelaamisen johtoajatus on voittaa tilaa luistelemalla ja KalPan käyttää tilaa syöttämällä.

Joka tapauksessa päätökseen tulee erittäin laadukas pudotuspelisarja, jossa kumpikin joukkue on pelannut väkevästi omilla vahvuuksillaan ja yleensä se joukkue on aina voittanut, joka on kyseisenä iltana päässyt oman pelinsä ytimeen.

Ottelusarjasta erityisen upean on tehnyt se, ettei yksikään voitto ole tullut vastustajan epäonnistumisen tai huonouden takia vaan nimenomaan oman huippusuorituksen kautta vaikka varmasti sekä KalPa että JYP ovat tappioidensa jälkeen pystyneet listaamaan asioita, jotka pitää tehdä paremmin.

Ja paremmin on sen jälkeen tehty.

Erilaiset filosofiat

Herkullista on sekin, että sekä JYP että KalPa pelaavat hyvin erilaista kiekkoa hyvin erilaisilla vahvuuksilla.

Kärjistäen: JYP haluaa luoda kaaosta, KalPa kontrollia. JYP on äärisuoraviivainen riistopelijoukkue, joka haluaa ajaa pelin kamppailuiksi KalPan maalin edessä. KalPa on äärimmäisen hienoviritteinen kiekkokontrollijoukkue, jonka paras ase on suorahyökkääminen. Se haluaa nopealla rytmillä JYPin päätyyn, jotta jos ei heti synny maalipaikkaa, pystytään vahvan perusvauhdin turvin luomaan kova jatkopaine.

KalPan Janne Keränen (1+3) on ollut välieräsarjan tehokkain pelaaja kuudessa ensimmäisessä ottelussa.

Siksi sarjan – ja erityisesti ratkaisevan seitsemännen pelin – keskeiset pelilliset elementit on helppo tunnistaa ja pelin aikana lukea.

Jos KalPa pääsee toistuvasti JYPin karvauksen alta pois ja hyökkäämään hyvässä rytmissä Niiralan kaukalon koko hyväksi käyttäen, se on vahvoilla etenemään finaaliin.

Jos JYP pystyy tukahduttamaan kovalla paineistuksella KalPan kiekollisen pelin ja voittaa päätypelissä kamppailuja sekä saa kiekkoja maalin edustalle, on se matkalla finaaliin.

Molemmat tavat ovat hienoja ja tuottavat nautinnollista jääkiekkoa. On suomalaisen jääkiekon rikkaus, että näin eri tavoin voi uskottavasti tavoitella kirkkainta palkintoa.

Tunne ratkaisee

Pelin aikana tehdään jatkuvasti erilaisia taktisia muutoksia peluutuksesta painotuksiin, mutta sitten on yksi käänteentekevä asia, joka loppujen lopuksi ratkaisee eniten. Se on jääkiekon tutkimattomin ja vaikeimmin kontrolloitava tekijä: suoritustunne.

Koska kummallakin joukkueella on hyvin toimiessaan voittava pelitapa, kuten kuusi tasaista välierää ovat todistaneet, ratkaisee finaaliin menijän se, kumpi saa parhaan pelinsä esiin nyt.

Ja tähän vaikuttaa kaikista eniten suoritustunne. Siihen taas vaikuttavat stressi- ja väsymystilat, mahdolliset loukkaantumiset ja hyvin paljon se, miten ottelu ylipäätään lähtee liikkeelle.

JYPin toistaiseksi tehokkain pelaaja välierissä on ollut peruspakki Mikko Kuukka (1+2).

KalPa on nuori haastaja, jonka hienostuneeseen ja valtavasti teknistä taitoa ja luistelun raikkautta vaativaan pelitapaan tarvitaan täydellinen henkinen vireystila. KalPalla on ollut sarjassa kaksi mahdollisuutta viedä etu: ensin 2–0-johdossa ottaa täysnelson voittamalla kolmas peli ja viimeksi torstaina 3–2-tilanteessa katkaisemalla sarja.

Molemmilla kerroilla joukkue kiirehti suuren mahdollisuuden innostamana ohi omasta pelaamisestaan, jolloin kiekollisesta pelistä katosi rytmi ja sitä myöten koko peli.

Rutinoitunut ja kaiken kokenut JYP, jonka pelaaminen on yksinkertaisempaa ja fyysisempää, on puolestaan pystynyt puristamaan juurikin samoissa kolmannessa ja kuudennessa, omissa ”kuolemanpeleissään”, itsestään parhaan suorituksen. Molemmilla kerroilla JYPin vahva luistelu ja tiivis viisikko ovat tuhonneet yli-innokkaan KalPan pelin ytimen, eli kuopiolaisten kiekollisuuden.

Seitsemäs peli voi tietenkin ratketa yhteen huonoon jäähyyn, helppoon maaliin, onnekkaaseen pomppuun tai jonkun yksittäisen pelaajan superonnistumiseen, mutta todennäköisesti peli kuitenkin ratkeaa siihen, kumpi jaksaa ja uskaltaa pelata omilla vahvuuksillaan.

Ja se edellyttää täydellisen suoritustunteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

MM-jääkiekko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?