HIFK teki vaivihkaa kovan ratkaisun – päävalmentaja Antti Törmäsen roolia muutettiin rajusti

Ailahtelevasti pelannut Helsingin IFK järjesteli uudelleen valmennuksen työnjaon. Päävalmentaja ei johda enää jääharjoituksia.

Kuvassa vasemmalta HIFK:n maalivahtivalmentaja Jan Lundell, apuvalmentaja Joonas Tanska, päävalmentaja Antti Törmänen sekä apuvalmentaja Pekka Kangasalusta.

Harjoittelun laatu on ollut läpi kauden yksi HIFK:n kipeistä sisäisistä puheenaiheista.

Kaikki pelaajat tai edes seurajohto eivät ole olleet tyytyväisiä päävalmentaja Antti Törmäsen päivittäiseen vaatimustasoon jääharjoituksissa.

On puhuttu lepsusta johtamisesta.

Ulkopuoliset tarkkailijat ovat myös kiinnittäneet huomiota siihen, etteivät kovin monet HIFK:n pelaajat tunnu menevän yksilötasolla eteenpäin, jos vertaa esimerkiksi runkosarjavoittonsa jo varmistaneeseen Tapparaan.

HIFK:n pelaaminen on ailahdellut lähinnä kahdesta syystä: huonosta viisikkopelin organisoinnista sekä siitä, että joukkue on vaikuttanut toisinaan voimattomalta, mikä usein on seurausta huonosta harjoittelun laadusta.

Nyt siihen on tullut muutos, koska valmennuksen työnjako on HIFK:ssa järjestelty kokonaan uudestaan.

Apuvalmentajat Pekka Kangasalusta ja Joonas Tanska ovat jo useamman viikon ajan vetäneet kaikki jääharjoitukset. HIFK:n sisältä tulleiden tietojen mukaan päivittäisen toiminnan taso on merkittävästi kohentunut ja turhat vapaapäivät ovat jääneet minimiin.

Törmäsen rooli harjoitusten vetämisessä on pienentynyt huomattavasti. Ulospäin syntyy kuva, että Törmäsestä on tehty nukkehallitsija, jolla ei ole edes puheoikeutta harjoittelun suhteen.

HIFK:n urheilujohtaja Tom Nybondas kiistää, että Törmänen olisi siirretty sivuun tehtävästään. Törmänen seurasi taannoin yhdet harjoitukset katsomosta. Se ajoittui juuri siihen hetkeen, kun valmennuksen tehtäviä järjestettiin uudelleen.

– Tässä ei ole mitään dramatiikkaa. Jokainen tietää, että meidän pelissämme on ollut ongelmia. Sitten istuimme yhdessä alas ja mietimme, miten saisimme jotain uutta. Olemme koettaneet tehdä asioita uudella tavalla, Nybondas sanoi Ilta-Sanomille.

– Tässä ole ollenkaan kyse siitä, että Törmänen olisi siirretty sivuun. Ei ole myrskyä vesilasissa, eikä ole savua kun ei ole tultakaan. Tämä valmennusryhmä on tehnyt yhdessä töitä 2,5 vuotta ja jatkaa edelleen hyvässä yhteistyössä. Halusimme ainoastaan kokeilla jotain uutta.

IS:n tietojen mukaan aloite tehtävien uudelleenjärjestelyyn lähti tympääntyneiltä ydinpelaajilta, mutta Nybondas korostaa tehneensä päätöksen yhdessä valmennuksen kanssa.

IS:n tietojen mukaan harjoittelun sisällöstä on käyty HIFK:n keskuudessa kovasanaista keskustelua jo pitemmän aikaa.

– Törmänen on jäällä joka harjoituksessa ja katsoo kokonaisuutta sekä keskittyy henkilökohtaisen palautteen antamiseen pelaajille. Ja hän johtaa ottelussa pelejä aivan normaalisti, kuten päävalmentajan tehtäviin kuuluu. Siihen olen tyytyväinen, että pelimme on viime aikoina kehittynyt. Esimerkiksi torstain ottelu Pelicansia vastaan oli yksi kauden parhaista ja jos se on edes osittain seurausta siitä, että olemme vähän muuttaneet toimintamme tapoja, sisältöä ja metodeja, niin silloinhan ratkaisu on ollut oikea.

Nybondas myöntää, että valmennuksen tehtävien uudelleenjako on harvinaista kesken kauden.

– Kyse oli siitä, että mietimme yhdessä, miten voisimme tehdä joitakin asioita toisin, uudella tavalla.

Samansuuntainen operaatio toteutettiin myös Oulussa jo aiemmin tällä kaudella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?