Kärpät jättävä Juha Junno muistelee uransa hetkiä – vei Jere Karalahdelle Pako-sarjan dvd:n - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kärpät jättävä Juha Junno muistelee uransa hetkiä – vei Jere Karalahdelle Pako-sarjan dvd:n

Yksi SM-liigahistorian menestyksekkäimmistä putkista päättyy tulevana vappuna, kun Juha Junno jättää Kärppien toimitusjohtajan pestin.

Juha Junno lähtee Kärpistä pitkän palveluksen jälkeen.

23.2.2017 16:57

21 vuotta on järjettömän pitkä aika missä tahansa urheilubisneksen työssä. Kun puhutaan jääkiekon SM-liigasta, koko maan ylivoimaisesti seuratuimmasta palloilulajista, aletaan puhua jo lähes loppuun kuluneesta miehestä.

Mutta sellainen ei ole Kärpistä lähtevä Juha Junno, vaikka hän on sinut jo 58-vuoden iän kanssa.

– En minä varmaan eläkkeelle jää, mutta katsotaan rauhassa. Mä alan olla kuitenkin jo vanha ukko, Junno sanoo.

Meriittilista on komea: Kärppien vuonna 2000 tapahtuneen liiganousun jälkeen seura on ollut kahdeksan kertaa SM-liigan finaaleissa, joista se on poistunut voittajana kuudesti. Kolme kertaa Kärpät pääsi kisaamaan Euroopan mestaruudesta, mutta hävisi jokaisen finaalin.

Kun Junno aloitti Kärpissä 1996, seuran toimisto oli oululaisen urheiluliikkeen alakerrassa. Toimisto oli käytännössä ikkunaton huone, ja bisnes kaukalossa aivan nappikauppaa.

Kun Junno lyö viimeisen kerran toimiston oven kiinni, on Kärppien liikevaihto 100-kertainen tuohon verrattuna. Kärpät on perustanut lyhyen ajan sisään henkilöstövuokrausfirman ja ostanut 30 000 kävijää vetävän Qstock-festivaalin osake-enemmistön.

Velmuilevan ilmeen taakse kätkeytyy ainakin tuhat ja yksi tarinaa. Armoton myyntimies – välillä jopa puhdas ilmakin on käynyt kaupaksi. Ulkokuortaan paljon kovempi vaikuttaja kulisseissa. Ääni, jota kuunnellaan jopa kansainvälisen kiekkoliiton sikarikabinetissa.

Mutta ennen kaikkea pidetty seuramies, joka on seisonut Kärppien toteemipaaluna niin tyynessä kuin myrskyssä.

– En ole kauhean väärässä, jos sanon, että Kärpät on vienyt mun ajasta 150 prosenttia. Se on ehkä asia, joka vähän harmittaa. Välillä ei ole ollut mitään muuta kuin Kärpät. Siitä kiitos vaimolle ja lapsille, että ovat kestäneet.

Vappupäivänä oululaisseuran jykevä patruuna alkaa uuden elämän. Ensimmäiseksi auton keula menee kohti Kouvolaa, jossa Junnon tytär asuu lapsineen. Silloin on aika vaihtaa urheilumogulin viitta arkisiin papan kamppeisiin.

– Matias ja Minni odottaa pappaa. Olen ollut jo kaksi vappua siellä, mutta nopeasti on ollut palattava arkeen ja alettava kasaamaan joukkuetta. Silloin ei ole kiire kuitenkaan mihinkään, Junno fiilistelee.

Kun Junnolta tivaa hänen seuraavaa siirtoaan, nousee kasvoille tuttu ja leveä hymy. Junno on tunnettu siitä, että ajoittain vastuu jää kuulijalle. Jos velmuilulta voi jotain lukea, ei Junno ole todellakaan jättämässä huippukiekkoilua. Suunnitelmia on, ja supliikille miehelle on aina käyttöä.

Esimerkiksi Euroopan kiekkosarjojen yhdistyminen, yhteinen eurooppalainen liiga, Champions Hockey Leaguen kehittäminen. Siinä asioita, joista Junno puhuu yhä suurella palolla ja hänen mielenkiintonsa on nimenomaan näiden hankkeiden asiantuntijatehtävissä.

Juha Junno on istunut samalla paikalla yli 20 vuotta.

Junno jää edelleen asumaan Ouluun ja pysyy Kärppien kannattajana. Kun SM-liigakausi alkaa syyskuussa 2017, on yksi mies pois paikaltaan. Paraatipaikalla Raksilan hallissa, C-katsomossa rivillä 9, istuu toinen mies.

– Se on ollut mun paikkani 21 vuotta. Nyt joudun varmaan luopumaan siitä paikasta, kun ei minulla ole siihen etuosto-oikeutta. Pitää yrittää löytää uusi paikka, Junno nauraa.

Mutta hetkinen, mitä tapahtuu nyt kultaiselle kravaatille?

– Jääkiekkomuseo on sitä jo pari vuotta sitten kysellyt. Pitää nyt katsoa, Junno hekottelee.

Juha Junnon uran kolme kovinta paikkaa:

1. Kärppien liiganousu 2000

– Se on ehdottomasti se isoin juttu. SM-liiga oli vähän erilainen, kun ei lisenssillä ja hakemuksilla noustu. Se oli aika raakaa hommaa. Divariseura laitettiin pelaamaan viisi peliä kahdeksaan päivään ja liigajoukkue tuli levänneenä. Silti me hoidettiin se homma ja mentiin paraatiovista SM-liigaan. Se oli kovin juttu!

2. TuTostrofi 1999. Kärppien ylivertainen materiaali kyykähti jo ennen liigakarsintaa, kun turkulaisen TuTon kaveriporukka pysäytti Kärpät voitoin 3-2.

– Se oli kovin pettymys. Silloin piti miettiä vähän aikaa, että mitä tässä tehdään seuraavaksi, taas menee vuosi. Mutta samana iltana oli jo tulevaisuuden suunnitelmat selvillä.

3. Jere Karalahden huumepidätys Kärppien harjoituksista 2007. Karalahti vietiin maaottelutauolla suoraan Kärppien harjoituksista pitkään tutkintavankeuteen. Junno tuli vauhdilla SM-liigahallituksen kokouksesta Espanjasta myrskyn silmään.

– Se oli varmasti eriskummallisin tapahtuma. Silloin oli vaan rehellisesti kerrottava totuus, mitä on tapahtunut. Olimme liigahallituksessa tekemässä Arposen Sepon kanssa tästä asiasta selvitystä, ja kun astuimme ulos, oven takana oli varmaan sata toimittajaa ja mikrofoni lyötiin nenän eteen. Mutta Jere hoiti meidän suuntaan kaikki miten sovittiin.

– Myöhemmin kävin tapaamassa meidän juristin kanssa Jereä tutkintavankeudessa Helsingissä. Vein joukkueen puolesta sille Pako-sarjan (Prison Break) dvd:n, Junno muistelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?