Jukurien pelaajan ala-arvoinen ja rasistinen huutelu on anteeksiantamatonta typeryyttä - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Jukurien pelaajan ala-arvoinen ja rasistinen huutelu on anteeksiantamatonta typeryyttä

Ala-arvoisesti käyttäytyvä Jukurien jätkälauma pilasi jääkiekon maineen vuosiksi. Kiitos siitä, typerykset, kirjoittaa sisältöpäällikkö Vesa Rantanen.

20.1.2017 13:13

Olen viettänyt jääkiekkojoukkueiden pukuhuoneissa sen verran aikaa 1970-luvulta lähtien, ettei oikeastaan mikään enää yllätä.

Ei pitäisi voida yllättää, sillä olen uskoakseni nähnyt ja kuullut kaiken.

En ollut.

Jukka Tammi soittamassa MM-pokaalilla ilmakitaraa pelkkiin alasuojiin pukeutuneena on sen alakulttuurin tyylikkäimmästä päästä. Harmitonta hauskaa, niin kuin suurin osa poikien jutuista on.

Navanalus- ja pieruhuumori muodostavat keskeisen osan kaikkien joukkueiden pukukoppivitseistä. Yhdysvaltain presidentin valan perjantaina vannova Donald Trump sai lukuisilta joukkueurheilijoilta sapiskaa, kun hän vähätteli rivon ilmaisunsa naisten genitaalialueelle tarttumisesta olleen vain ”pukukoppijuttu”.

Joukkueurheilijoiden mielestä pukukoppijutut eivät ole sentään niin alatyylisiä.

No, kiitos liiganousija Mikkelin Jukurien, on menty Trumpiakin alhaisemmalle tasolle. Rima on viety nyt niin alas, ettei sen alittaminen onnistu ilman kaivinkonetta.

Syy ei ollut somen

Jääkiekko on saanut vuosien saatossa monta mustaa silmää. Niitä kaikkia ei jaksa kukaan luetella, mutta tässä pari muistin virkistämiseksi: nuorten MM-kisoissa 2016 oli nuuskakohu. MM-kultaa vuonna 2011 seurannut känninen törttöily oli ääliömäinen örvellys. Viime syksyn World Cupissa saatettiin paheksua NHL:n dopingsääntöjä. Sitten on ollut erilaisia väkivaltakohuja kautta historian lähtien Ari Lähteenmäestä päätyen Semir Ben-Amoriin.

On ollut suurkohu MM-kisalippujen hinnoista, ja kaikkea hölmöä on vuosien saatossa möläytelty.

Näistä kaikista vahva laji on aina selvinnyt, mutta nyt tuli kohu, joka riivaa lajin mainetta vuosiksi eteenpäin. Minä en ole koskaan hävennyt itselleni rakkaan lajin puolesta niin pahoin kuin nyt.

Oksettavaa.

Jukurien mediavastaavan Eero Tuomisen on turha selitellä, että virhe syntyi siinä, kun pukukopin rivo kieli päätyi joukkueen somekanavaan.

Ei. Virhe ei syntynyt siitä, vaikka moni joukkue varmaan miettii entistä tarkemmin, miten paljon kulissien takaista elämää halutaan edes avata.

 Rima on viety nyt niin alas, ettei sen alittaminen onnistu ilman kaivinkonetta.

Virhe syntyi siitä, että joku pelaaja huusi jollekin toiselle, että hänet pitäisi palkita voittomaalista neekerihuoralla.

Pahoittelut, mutta minun oli pakko kirjoittaa tuo auki, vaikka se aiheuttaa inhoa.

Joukkueen somekanavaansa tarjoilema oksennus on pahempi moka kuin yksikään showtappelu tai edes vaarallinen taklaus. Tai kännikohu. Tai nuuskakohu. Mikään kohu.

Tämä oli mauttomin, rumin ja vastenmielisin rimanalitus, johon olen törmännyt kohta 40 vuoden aikana jääkiekossa.

Tyrmäävä isku koko lajille

Ymmärrän, että jääkiekko on äärimmäisyyksien laji, jossa liikutaan niin sanotusti reunalla sekä fyysisesti että henkisesti koko ajan. Jääkiekko on myös äärimmäisten tunteiden laji, ja kovan stressin purkautuminen johtaa joskus ylilyönteihin.

Kuten siihen, että kiltti perheenisä karjuu pelin jälkeen, että ööö tai äää. Tai että v**tu, me tehtiin se! Jiihaa.

Törkeä kyynärpäätaklaus toista pelaajaa päähän on fyysisesti vaarallisempi teko kuin rivouden huutaminen, mutta tämä mauttomuus osui tyrmäävästi koko lajia niin sanotusti ylävartaloon.

Laji ei kestä uusia ylävartalovammoja.

Inhottavinta tässä on, ettei kyse ole yksittäisestä tapauksesta. HIFK:n pukukopissa huudettiin tismalleen sama juttu viime kaudella.

Onko jääkiekkoon syntynyt uusi alakulttuuri, jossa ”jätkien läppänä” on huutaa jotakin vastaavaa?

Jos näin on, kuten ikävä kyllä näyttää, se pitää siivota heti pois.

Sanoilla on valtava mahti. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että väärään puheeseen tartutaan heti.

Jos h*ttelu ja n-sanan käyttö kiinnittyvät arkipuheeseen, on siitä lyhyt matka siihen, että Trump on hyvin käyttäytyvä ja kohtelias herrasmies yhteenkään lätkänpelaajaan verrattuna.

Kiitos Jukurien, sadoillatuhansilla suomalaisilla on nyt sellainen käsitys, että rivon seksistinen ja ruman rasistinen puhe on arkipäivää jääkiekossa.

Voitte aina valehdella, että se oli yhden pelaajan yksittäinen virhearviointi, mutta ikävä kyllä, ei se tainnut olla.

Jukurien pitäisi maksaa vahingot

Toki me lajin ytimessä olevat tiedämme, ettei tilanne todellisuudessa ole niin paha, mutta herranjestas, te mikkeliläiset testosteroniääliöt, te veditte kaiken vessanpöntöstä alas. On oikeastaan sivuseikka, että mölinänne päätyi julkisuuteen. Pidän vielä pahempana sitä, että teidän niin sanotut aivonne pystyvät tuottamaan tuollaista puhetta edes pienen piirin riemuksi.

Te hankitte kaikille jääkiekkoon liittyville tekijöille lajin historian pahimman mustan silmän, ja jos mahtini riittäisi, määräisin koko seuran hakemaan vauhtia alimmalta mahdolliselta sarjatasolta.

Teidän käytöksellenne ei edes ole tarpeeksi alhaista sarjatasoa.

Kiimassanne ja huumassanne, heimoveljeydessänne, avasitte sellaisen matopurkin, jota ei edes pitäisi vuoden 2017 Suomessa olla olemassa. Sellaista ei saa olla olemassa. Ei missään yhteiskunnassa, eikä jääkiekossa, joka liikuttaa kymmeniätuhansia lapsia ja perheitä, jotka haluavat tehdä joka päivä maailmasta ja lajistaan paremman.

Näiltä pohjilta, kiitos Mikkelin Jukurien, joka on nyt SM-liigan virallinen ääliölauma, hyvän rakentaminen on todella vaikeaa.

Jos SM-liigan yleisömääriin tulee nyt notkahdus, mikä olisi hyvin loogista, muiden joukkueiden tappiot pitäisi ottaa teidän palkkapusseistanne.

Klo 14.16: otsikkoa muokattu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?