SM-liigaan palannut kanadalainen Jokereista ja HIFK:sta: ”En tiedä, olenko sen jälkeen nähnyt missään vastaavaa” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

SM-liigaan palannut kanadalainen Jokereista ja HIFK:sta: ”En tiedä, olenko sen jälkeen nähnyt missään vastaavaa”

Juttusarjassa haastatellaan SM-liigajoukkueiden ulkomaalaisvahvistuksia.

27.11.2016 19:45

Kouvolan KooKoo teki lokakuussa peliliikkeen hankkimalla maalinsa suulle kanadalaisvahti Leland Irvingin. NHL:ssä, KHL:ssä ja aiemmin SM-liigassa Jokereissa torjunut Irving, 28, on ottanut paikkansa KooKoon ykkösmaalivahtina. Viime kaudella Irving pelasi AHL:ssä Iowa Wildin riveissä.

Irving on pelannut KooKoossa 11 ottelua (2–5–3) torjuntaprosentilla 91,55 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 2,21.

Videolla Irvingin torjuntoja alkukaudelta.

 

Pelasit Jokereissa 2013–2014. Lopputulos ei ollut Jokerien toivoma (säälipleijarit), mutta mitä kaudesta jäi mieleen?

– Se oli mahtava vuosi. Oli hienoa päästä kokemaan ja näkemään Eurooppaa sillä tavalla. Meillä oli hyvä ryhmä jätkiä. Maalivahtivalmentaja Markus Ketterer oli myös kääntäjäni ja auttoi tosi paljon maahanmuuttoasioiden ja kaikkien jään ulkopuolisten juttujen kanssa. Se teki kaikesta paljon helpompaa. Kokemus oli silmiä avaava ja tosi nautinnollinen.

Jäikö mitään tiettyjä hetkiä tai otteluita mieleen?

– Erityisesti tietysti matsit IFK:ta vastaan. Se paikallisasetelma oli valtava. En voi sanoa mitään yksittäistä matsia, joka olisi ollut ylitse muiden. Ne olivat kaikki aika mieleenpainuvia. Fanit olivat molempien kotihalleissa uskomattomia ja todella äänekkäitä. En tiedä, olenko sen jälkeen nähnyt missään vastaavaa tunnelmaa.

 

Siirryit Jokereista KHL:ään Salavat Julajef Ufaan. Minkälaista aika Venäjällä oli?

– Heh, se oli hyvin erilainen kokemus... Kielimuuri oli paha. Olin ainoa pohjoisamerikkalainen koko joukkueessa, mikä oli aika vaikeaa. Lonkkani leikattiin kesällä, ja minulla meni puoli kautta, ennen kuin tunsin kroppani olevan taas kunnossa. Pelasin hyviäkin pelejä, mutta en varmasti niin hyvin kuin pystyn.

Kenen kanssa vietit aikaa? Entä oliko perhe mukana Venäjällä?

– Perhe oli mukana, onneksi. Joukkueen pelaajista hengasin suomalaisten kanssa: Antti Pihlströmin, Teemu Hartikaisen ja Ilkka Heikkisen. He ovat mahtavia tyyppejä.

Olit ennen Eurooppaan tuloa Calgary Flamesin organisaatiossa. Maalivahteina pidetään usein outoina lintuina, millaista oli mielenkiintoisena persoonana Miikka Kiprusoffin kakkosmaalivahtina?

– Heh, sellainen mainehan maalivahdeilla vähän on... Olin onnekas, että sain olla vähän aikaa hänen kakkosmaalivahtinaan ja ottaa oppia. Hänellä oli omat rutiininsa, niin kuin kaikilla veskareilla. Hän oli ammattilainen ja tiesi mitä hänen piti tehdä ollakseen valmis peleihin ja saadakseen itsestään kaikki irti.

Mikä on paras muistosi NHL:stä?

– Varmaankin ensimmäinen voittoni Vancouverissa. Se on kaupunki, joka on ollut hyvä minulle. Minulla on sieltä paljon muistoja, lähtien 12-vuotiaana tulleista turnausvoitoista. NHL-draftini oli myös Vancouverissa. Lisäksi olin nuoruudessani Canucksin fani, joten oli erityistä voittaa Canucks.

Olit lähes kymmenen vuotta sitten voittamassa nuorten MM-kultaa 2007. Et päässyt Carey Pricen takana pelaamaan, mutta millaista siinä joukkueessa oli olla?

– Carey Pricen kakkosveskarina oleminen siinä turnauksessa oli jotain todella näkemisen arvoista. Hän on maailman paras maalivahti. Hän näytti tasonsa jo silloin. Olen tosi ylpeä ja kiitollinen, että olin mukana siinä joukkueessa ja pukeutua Kanadan paitaan. Yksi urani parhaista muistoista on, kun seisoimme yhdessä juhlimassa siniviivalla turnauksen lopussa. Kanadan kansallislaulu soi ja meillä oli kultamitalit kaulassamme.

 

Kuinka paljon helpotti KooKoon joukkueeseen sopeutumista, että teillä on myös muita pohjoisamerikkalaisia, kuten kapteeni Josh Green?

– Se on yksi parhaista asioista joukkueessamme, että kopissa on luonnetta. Minut otettiin hyvin vastaan joukkueeseen. Josh Green on pelannut pitkään tässä liigassa ja on loistava johtaja. Puhuin hänen kanssaan jo ennen sopimuksen allekirjoittamista. Hän on ollut hyvin auttavainen.

Miten kommentoit joukkueesi viimeaikaisia otteita?

– Olemme mielestäni pelanneet viime aikoina hyvin. Parannamme koko ajan. Meillä on tosin viime aikoina ollut vähän loukkaantumisia. Meillä on kirittävää pudotuspeleihin, mutta mielestäni joukkueemme taso riittää sinne. Menemme oikeaan suuntaan.

Entä omaa peliäsi?

– Olen ollut tyytyväinen itseeni. Haluan antaa joka ilta jätkille mahdollisuuden voittaa ja yritän tuoda vähän johtajuutta pukukoppiin. En ole tyytyväinen voittojen määrään, mutta muut tilastoni ovat ok. Minulla on yhä korkeat odotukset ja uskon, että pystyn olemaan yksi liigan parhaista maalivahdeista.

Leland Irving jutteli HIFK:n Brad Thiessenin kanssa lokakuussa 2013 ennen HIFK–Jokerit-ottelua.­

Leland Irving pelasi Jokereissa 55 ottelua kaudella 2013–2014. Torjuntaprosentiksi kirjattiin 92,2 ja päästettyjen maalien keskiarvoksi 2,14.­

Irving pelasi viime kauden Iowa Wildissä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?