Kuva kertoo vakavista terveyshuolista – kiekkolegenda Matti Hagman: ”V***ttaa todella suuresti” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kuva kertoo vakavista terveyshuolista – kiekkolegenda Matti Hagman: ”V***ttaa todella suuresti”

HIFK:n ikonin kävelykyky on heikentynyt dramaattisesti. Nyt hän kertoo, miksi.

Matti Hagman elää vaikeita vuosia: edes lääkärit eivät ole löytäneet apua pahaan polvivaivaan.

9.10.2016 5:55

Mikä on jääkiekkolegenda Matti "Hakki" Hagmanin terveydellinen kunto tällä hetkellä?

Tämä kysymys on herättänyt keskustelua suomalaisissa urheilupiireissä viime aikoina, erityisesti Helsingissä. HIFK:n ikoniksi tituleeratun Hagmanin, 61, liikkuminen on ollut sen verran vaivalloista, että hän on joutunut käyttämään keppiä apunaan. Hänen jaloissaan on ollut nähtävissä selvää turvotusta.

Nyt Hagman, jota pidetään yhtenä Suomen kiekkoilun kaikkien aikojen parhaista keskushyökkääjistä, avartaa Ilta-Sanomien haastattelussa terveystilannettaan.

– Muuten kaikki on ihan jees, mutta liikkumiseni on tosiaan haastavaa. Se johtuu siitä, että molemmat polveni ovat täysin sökönä. Niissä on ollut häikkää jo pitkään, Hagman kertoo.

Matti Hagman vieraili pesäpallon hyväntekeväisyystapahtumassa Helsingissä toissa viikolla yhdessä rumpalilegenda Remu Aaltosen kanssa. Hagmanin vasen jalka oli turvonnut todella rajusti.

– Vasemmalle polvelleni yksikään lekuri (lääkäri) ei ole suostunut tekemään minkäänlaista operaatiota, ja voi olla, ettei sille ole enää hirveästi tehtävissäkään. Oikeassa polvessani tilanne on siinä mielessä parempi, että sen voi ilmeisesti pelastaa tekonivelellä.

Lukuisia operaatioita

SM-liigan 1980-luvun suurimman tähden polvet operoitiin lukemattomia kertoja jo uran aikana – niin usein, ettei maestrolla itsellään ole muistikuvaa niiden todellisesta määrästä. Uran päätyttyä hänen polvensa olivat kaikkea muuta kuin kunnossa.

–  Polvissani oli uran aikana milloin mitäkin vammoja. Uran jälkeen niiden tilanne on kehittynyt hiljalleen heikompaan suuntaan. Polvissa on viime vuosina ollut esimerkiksi pari ruusua, ja todennäköisesti juuri niiden vuoksi polvissa on liikkumista vaikeuttavaa turvotusta, Hakki selvittää.

Espoossa asuva kiekkomies on ollut vakiokasvo polvia tutkivien lääkäreiden ja ortopedien vastaanotoilla, varsinkin viime vuosina.

– Monet eri lääkärit ovat tutkineet polviani, mutta mitään selkeää ratkaisua ei ole tähän mennessä löytynyt. Hoidatan vasenta polveani kahdesti viikossa, mutta ei ole varmaa, saadaanko sitä leikkauskuntoon. Oikean polven kohdalla valoa on sikäli tunnelin päässä, että HIFK on ymmärtääkseni valmis jeesaamaan asiassa – kuten itse asiassa jo urani päätyttyä (1992) seuran kanssa sovimme, Hagman ruotii.

– Jos nyt ihan suoraan sanon, niin polvieni kunto v***ttaa todella suuresti! Usko on ollut koetuksella.

Ei puhtain pulmunen

Hagmanin äänessä on vanhaa tuttua Hakkia, sellaista itsevarmaa kaikua, joka osaltaan nostatti hänen arvostuksensa aikanaan pilviin. Tuolloin elettiin myös aikaa, jolloin SM-liigan kiekkoilijat tykkäsivät irrotella säännöllisesti vapaa-ajallaan. Se kuului kulttuuriin.

Hagmanille, tuon ajan tuotteelle, kosteat illanistujaiset maistuivat myös. Hagman eli 1980-luvulla ennennäkemättömässä tähtiloisteessa, ja sittemmin hän on myöntänyt, että uran jälkeiseen aikaan on ollut vaikeaa tottua.

– Kun puhutaan alkoholin käytöstä, en ole ollut Suomen kiekkoilun puhtain pulmunen, sen voin avoimesti myöntää, Hagman linjaa.

– Mutta se sitä vastoin ottaa kupoliin, että mun on vihjailtu käyttäneen huumeita urani aikana tai muulloin. Voin vakuuttaa, että en ole koskaan edes kokeillut huumeita. Ne puheet ovat täyttä sontaa, hän painottaa.

Päivitetty kello 12.48.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?