SM-liiga

Kommentti: Kuulitteko mitä Lauri Marjamäki vaati? Se voisi olla SM-liigan pelastus!

Julkaistu:

SM-liiga
Maajoukkueen päävalmentaja tuli tarjonneeksi nopeaa ja toimivaa lääkettä SM-liigalle, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Jussi Paasi.
Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki piti pitkän ja analyyttisen puheenvuoron Suomen World Cup -turnauksen päätyttyä. Marjamäki nosti esiin kysymyksiä, jotka ovat hänen mukaansa ratkaisevia suomalaisen jääkiekon kehityksessä.

Mukaan mahtui yksi konkreettinen ehdotus, jota Suomessa kannattaa pohtia heti laajemmin.

Marjamäki vaati, että Suomeen pitää saada nopeasti yksi 61x26 -metrinen kaukalo. Siis NHL-kokoinen aski, jotta pienen kaukalon peliä ja sen erilaisia vaatimuksia voitaisiin harjoitella Suomessa.

Marjamäki pyysi yhtä pientä kaukaloa. Niitä pitäisi tehdä heti 15!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksi SM-liigassa ei voisi olla jokaisessa hallissa NHL:n standardien mukainen kaukalo?

Asiasta on keskusteltu aiemminkin. Ison kaukalon puolestapuhujat ovat perustelleet näkemystään muun muassa sillä, että iso jää kehittää pelaajien luistelua, joka on yksi suomalaisen jääkiekon menestyksen perustekijöistä.

Etteikö pieni kaukalo kehittäisi luistelua? Höpöhöpö. Kaikki näkivät World Cupissa Pohjois-Amerikan nuorten joukkueen häkellyttävän peli- ja luistelunopeuden. Onko Connor McDavid tarvinnut luistelunsa kehittämiseen isoa kaukaloa? Ei todellakaan.


Kapea kaukalo pakottaa pelaajia kehittymään erityisesti niissä taidoissa, joissa jääkiekon tulevaisuus vahvasti on: pelinopeudessa ja kamppailukovuudessa. SM-liiga ei kehitä näissä taidoissa pelaajia tarpeeksi hyvin.

Kuvaavaa on, että yhä useammat lupaavat nuoret suomalaiset kiekkoilijat lähtevät entistä aikaisemmin Pohjois-Amerikkaan. SM-liigan verkkainen tempo ja lentokentän kokoiset kaukalot eivät tarjoa sitä, mikä nuoria huippuja odottaa NHL:n porteilla.

Suomen pääsarjassa on tilaa ja aikaa ratkaisujen tekemiseen. Ja se on vain ja ainoastaan negatiivinen asia – niin pelaajille kuin katsojillekin.

Marjamäki puhui voimakkaasti myös huomion keskittämisestä yksilöihin. Hänen mielestään Suomessa pitäisi päästä pois valmentajakeskeisyydestä ja teknis-taktisen ajattelun ylikorostumisesta. Tämäkin on äärimmäisen viisasta puhetta.

Pieni kaukalo olisi helppo ja nopea lääke siihen suuntaan, että kaiken keskipisteenä olisi kaukalossa koko ajan pelaaja, ei taktiikka. World Cup osoitti kristallinkirkkaasti, kuinka ratkaisevan tärkeää on yksilötaito. Valmennuksella, pelitavalla tai -kirjalla ei ole mitään arvoa, jos joukkue häviää vastustajalle yksilötaidossa. Leijonat pelasi turnauksessa taktisesti lähes täydellistä lätkää, mutta ei voittanut peliäkään ja teki tasan yhden maalin.

Laitojen kaventaminen nopeuttaisi SM-liigassa peliä, muuttaisi sitä väkisin fyysisen kaksinkamppailulätkän suuntaan ja vähentäisi unista kiekon hieromista. Se pakottaisi yksilöt reagoimaan nopeammin ja olisi myös yleisön silmille paljon mielenkiintoisempaa seurattavaa kuin jatkuvasti lätkäshakkiin kallellaan oleva varovainen kiekonsiirtely.

Marjamäen sanat kannattaa ottaa tosissaan. Jos jääkiekossa ei ole taitavia yksilöitä, jää jäljelle vain valmentajia, fläppitauluja, tusseja ja harmaata pelaajamassaa. Ja loputtomia selityksiä siitä, kuinka taas luotiin pelissä 26 laatupaikkaa, mutta ei vain saatu kiekkoa maaliin.

61x26. Yksilöt kaiken keskipisteeksi. Siitä se lähtee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt