Tämän takia HIFK:n tähti itki astuessaan jäälle – ”Olin aika varma, että housuun tulee”

Teemu Ramstedt kuvaa raadollisesti sairauttaan.

Teemu Ramstedtin ura jatkuu KHL:ssä.

18.5.2016 6:22

Päättyneen SM-liigakauden tähtipelaajiin kuulunut HIFK-sentteri Teemu Ramstedt on puhunut avoimesti IBD-ryhmään kuuluvasta kroonisesta sairaudestaan, haavaisesta paksusuolentulehduksesta, joka ajoittain vaikeuttaa suuresti huippu-urheilijan ammattia.

Omaa blogia pitävä Ramstedt kertoo uusimmassa kirjoituksessaan http://ibdcycling.fi/aaltoileva-ibd/ erittäin raadollisesti, millaiseksi tilanne voi pahimmillaan käydä, kun sairaus on akuuttivaiheessa.

Ramstedt muistelee tekstissä 24. tammikuuta alkanutta, noin kaksi viikkoa kestänyttä akuuttivaihetta ja ennen kaikkea 30. tammikuuta pelattua runkosarjaottelua HIFK–HPK:

– Ensimmäisen veren jälkeen pönttö oli punainen lähes kaksi viikkoa, ja pahin vaihe oli noin viikon jälkeen. Muistan tuon runkosarjaottelun varmaan aika pitkään.

Ramstedt pelasi runkosarjassa kaikki ottelut, mutta tuolloin hän oli pukuhuoneessa pelivarusteet yllään kahden vaiheilla, pystyykö.

– Olin aika varma, että housuun tulee, kun lähdettiin kopista. Kun nimi kuulutettiin ja astuin jäälle, itkin ensimmäistä kertaa elämässäni jäälle mennessä, keskushyökkääjä muisteli ottelua, jonka aikana hänen olonsa kuitenkin alkoi helpottaa.

”Se oli tiukka paikka”

Ramstedt kertoi tiistaina Ilta-Sanomille saaneensa avoimesta kirjoituksesta paljon kiitosta IBD-yhteisön some-ryhmässä.

– Se oli tiukka paikka, mutta noin pahoja tilanteita on ollut varmaan alle viisi sen jälkeen, kun IBD-diagnoosin (alkuvuodesta 2014) sain. Ne liittyvät vain sairauden akuuttivaiheisiin. Silloin ulostin verta ennen peliä ja erätauoilla, mutta kesken pelin ei tarvinnut lähteä pöntölle.

Akuuttivaiheiden aikana Ramstedt informoi aina myös joukkuetta tilanteestaan.

– Kerroin Whatsapp-ryhmässämme, missä mennään.

Torstaina 19.5 vietetään maailmanlaajuista IBD-päivää. Ramstedt viettää sen Linnanmäelle kutsuttujen, IBD:tä sairastavien lasten seurassa yhdessä Brother Christmas -hyväntekijän kanssa. Päivään kuuluu myös Crohn ja Colitis ry:n tilaisuus, jossa Ramstedt puhuu.

Hän on aloittanut kesäharjoittelukautensa toisen mielilajinsa pyöräilyn parissa. HIFK-sopimus on päättynyt, uutta ei vielä ole. Sitä haetaan ensisijaisesti KHL:stä.

– Olen täysin levollinen. Minulle on ihan sama, laitanko nimen paperiin tänään vai heinäkuussa.

Klo 10.00: korjattu Ramstedtin diagnoosin vuosi, oli ensin virheellisesti 2015.

MM-jääkiekko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?