Patrik Laineen laukaus sotii kaikkia todennäköisyyksiä vastaan – tämän takia NHL-seurat voivat maksaa siitä miljoonia

Tapparan tykki tekee suuren osan maaleistaan tilanteista, joissa todennäköisyydet ovat tavallista pelaajaa vastaan.

23.4.2016 14:39

Maalin tekeminen on jääkiekossa vaikeaa. Jokaista osuma kohden tarvitaan huipputasolla pitkälti toistakymmentä laukausta.

Edes Patrik Laine ei ole tässä asiassa poikkeus. Tapparan ihmepojan käsi on ollut kiistatta kuuma pudotuspeleissä, mutta silti hän on tarvinnut keskimäärin runsaat 11 laukausta jokaista pudotuspelimaaliaan kohti.

Silti Laine on poikkeus – ja vielä tavalla, josta NHL:n seurat ovat valmiita maksamaan miljoonia. Hän pystyy tekemään maaleja tilanteista, jotka ovat monille pelaajille käytännössä toivottomia.

Toisin sanoen hän tekee toistuvasti lähes mahdottomia maaleja.

Patrik Laine tekee tutkimustulosten vastaisia maaleja.

Jos tilanne on pysähtynyt ja maalivahti ehtii nähdä kiekon hyvissä ajoin, hyökkääjän mahdollisuudet kutistuvat äärimmäisen pieniksi.

– Kyse on oikeastaan siitä, ehtiikö maalivahti nähdä kiekon puolen sekunnin ajan ennen laukausta vai ei. Jos ehtii, maalin syntyminen on erittäin epätodennäköistä, asiaa tutkinut entinen NHL-vahti Steve Valiquette kertoo Hockey Newsille.

Valiquetten tutkimuksen mukaan maalivahdit torjuvat 97 prosenttia laukauksista, jotka he näkevät hyvissä ajoin. Kun maalivahti ehtii nähdä kiekon, arvioida etäisyydet ja laskea kulmat, hyökkääjä on täysin laukaisutaitonsa varassa.

Tässä vaiheessa vertailu Laineeseen menee mielenkiintoiseksi. Pelkästään Laineen Kärppiä vastaan välierissä tekemistä maaleista peräti neljä täyttää Valiquetten mainitsemat kriteerit.

Kun hyökkääjä onnistuu toistuvasti näin epätodennäköisessä, suorastaan epätoivoisessa tilanteessa, kyse ei ole enää sattumasta.

Punaisten laukausten mestari

Valtaosa NHL:n maaleista syntyy niin sanotuista vihreistä laukauksista. Näihin kuuluvat laukaukset suoraan syötöstä (varsinkin, jos syöttö ylittää kentän keskustan), laukaukset kentän keskustan ylittävästä kuljetuksesta, maskilaukaukset ja kimmokkeet. Tutkimuksessa 76 prosenttia maaleista syntyi näistä tilanteista.

Jäljelle jäävä neljännes maaleista syntyi taas niin sanotuista punaisista laukauksista, jotka monesti myös lauotaan heikommilta alueilta. Kuten Valiquette edellä jo kertoi, niiden hyötysuhde on huomattavan paljon vihreitä laukauksia heikompi.

Jopa vihreiden laukausten jatkotuotteet ovat paljon laadukkaampia. Valiquetten tilastojen mukaan vihreiden laukausten paluukiekoista tehdään maali noin 30 prosentin todennäköisyydellä, punaisilla laukauksilla vastaava luku on neljä prosenttia.

Moni Laineen pudotuspeleissä tekemä maali on ollut tilastollisestikin poikkeuksellinen.

– Punaiset laukaukset ovat surkea tapa tehdä maaleja, ne ovat surkea tapa hankkia reboundeja. Ne ovat kaiken kaikkiaan surkeita, Valiquette tylyttää.

Tästä huolimatta jääkiekko-ottelussa on aina paljon enemmän punaisia kuin vihreitä laukauksia. Tämä johtuu siitä, että joukkueet tietävät vihreiden paikkojen arvon ja pyrkivät puolustamaan niin, että vastustaja pääsee hyville paikoille mahdollisimman harvoin.

Koska joukkueet ajautuvat pakostakin toistuvasti heikompiarvoisiin tilanteisiin, hyökkääjät jotka pystyvät tekemään niistä maaleja, ovat kultaakin kalliimpia. Niitä, jotka pystyvät tekemään maalin pysähtyneestä tilanteesta ja tavallista huonommasta paikasta.

Patrik Laine kuuluu tähän vähälukuiseen joukkoon. Hänen kutinsa tuntuu sekä ohittavan maalivahdit että kaatavan kaikki tutkimukset.

MM-jääkiekko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?