Miksi HIFK:n tähti Teemu Ramstedt ei muistuta kasvoistaan huippu-urheilijaa?

Tähtisentteri Teemu Ramstedt ei muistuta huippu-urheilijaa, vaikka on sellainen.

Sairaus ei päättänyt HIFK:n Teemu Ramstedtin uraa huippu-urheilijana.

15.4.2016 9:35

SM-liigan runkosarjan parhaan joukkueen ja kukaties tulevan Suomen mestarin ykkössentterinä ei tänä päivänä pysty pelaamaan kuin huippu-urheilija.

HIFK:n Teemu Ramstedt, 28, dominoi tonttiaan jo runkosarjassa. Pudotuspeleissä hän on takonut tehopisteitä 12 ottelussa peräti 14 kappaletta.

Tästä huolimatta Ramstedtin ulkoisesta habituksesta ei ensimmäisenä tule mieleen äärimmilleen treenattu atleetti, vaikka keskushyökkääjä tiedetään kovaksi harjoittelijaksi ja jääkiekkokauden ulkopuolella suorastaan fanaattiseksi pyöräilyn harrastajaksi. Esimerkiksi Ramstedtin ja Lennart Petrellin yhteisiä kesäharjoituksia katselleille ei ole jäänyt epäselväksi, että silmien alla raataa huippu-urheilijakaksikko.

Ramstedtin posket ovat pullollaan, mikä helposti ruokkii mielikuvia vanhan liiton hokijätkästä, joka syö ja juo mitä sattuu ja koska sattuu.

 Ilman kortisonia olisi tällä kaudella jäänyt osa runkosarjan otteluista pelaamatta.

Taustalla suolistosairaus

Absolutisti Ramstedtin olemus ei kuitenkaan kieli löysistä elämäntavoista tai harjoittelun laiminlyömisestä, vaan siihen löytyy loogisempi selitys. Ramstedt sairastaa haavaista paksusuolentulehdusta, IBD:tä, jonka oireiden hoitoon käytetään mm. säännöllisiä kortisoniannoksia.

Kortisoni taas kerää kudoksiin nestettä, joka aiheuttaa merkittävääkin turvotusta. Kortisoni lisää tutkimusten mukaan myös ruokahalua.

– Aika usein joudun käyttämään kortisonia, ja sen ikävä sivuvaikutushan on juuri turvotus. Mutta hoito on välttämätöntä. Ilman kortisonia olisi tällä kaudella jäänyt osa runkosarjan otteluista pelaamatta, kaikki 60 peliä urakoinut Ramstedt kertoo.

Huomiota sairaudelle

Sairaus todettiin alkuvuodesta 2014. Pahimmillaan Ramstedt pelkäsi, että se tuhoaa hänen ammattilaisuransa, mutta oikean lääkityksen ja tiukan itsekurin avulla keskushyökkääjä on pystynyt vain parantamaan tasoaan.

Toissa talvena Ramstedt perusti jopa pyöräilytallin, IBD Cyclingin, saadakseen huomiota siihen asti melko heikosti tunnetulle sairaudelle. SM-liigan välieräpelaajista hänen kohtalotoverinsa on Kärppien Jari Sailio, muista lajeista esimerkiksi takavuosien arvokisakuulamörssäri Conny Karlsson. Kumpikin on osallistunut IBD Cyclingin toimintaan.

Kortisoni luokitellaan dopingaineeksi, jos sitä otetaan injektiona tai suun kautta, kuten Ramstedt. Tämän takia hänellä on antidopingvalvojien myöntämä erivapaus aineen käyttöön. Erivapaus myönnetään, jos on pitävä näyttö, että hoito on välttämätöntä sairauden hoitamiseksi.

MM-jääkiekko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?