Tamperelainen Nuutti, 8, häpesi ja pelkäsi sairauttaan – yhdellä tapaamisella oli käänteentekevä vaikutus

HIFK:n Teemu Ramstedt on ollut korvaamaton tuki suolistosairaudesta kärsivälle 8-vuotiaalle Nuutti Palvalle.

HIFK:n Teemu Ramstedt on tamperelaisen Nuutti Palvan esikuva ja kaveri.

10.1.2016 6:23

Tamperelainen Nuutti Palva, 8, katsoo tiistaina Urheilugaalan HIFK:n paita päällään ja joukkueen pipo päässään. Hän jännittää, valitaanko Vuoden esikuvaksi jääkiekkoilija Teemu Ramstedt.

Ramstedt on ilman palkintoakin Nuutin ehdoton esikuva. Nuutilla todettiin vuosi sitten vaikea suolistosairaus colitis ulcerosa. Poika häpesi sairautta ja pelkäsi kuolevansa.

Viime keväänä samaa tautia sairastava Ramstedt kutsui ryhmän IBD-sairauksista eli tulehduksellisista suolistosairauksista kärsiviä lapsia Helsingin IFK:n otteluun.

Pelin jälkeen lapset tapasivat Ramstedtin pukukopissa. Kokemus oli Nuutille käänteentekevä.

– Nuutti innostui valtavasti, vaikkei ollut aiemmin mikään jääkiekkokannattaja. Hän lähetti itse Facebookissa kaverikutsun Teemulle ja on ollut sitä kautta häneen yhteydessä, äiti Miia Palva sanoi.

Numero 46! Teemu Ramstedt on ilman palkintoakin Nuutti Palvan ehdoton esikuva.

Ramstedtin tuella on ollut Nuutin elämässä niin käänteentekevä vaikutus, että Miia-äiti kirjoitti koskettavan kirjeen Urheilugaalan suurelle raadille, joka äänesti eilen Vuoden esikuvasta.

Kirje jaettiin raadin jäsenille hetki ennen äänestystä.

”Pikku hiljaa Teemua seuraamalla sairaus ei pienen pojan pään sisällä näyttänyt enää pelkiltä veriripuleilta, pieruilta, hajuilta ja kivuilta. Niistä tuli vain piirre hänen ja hänen suuren esikuvansa arjessa, koska Teemu, joka sairastaa myös colitis ulcerosaa, on sairaudesta huolimatta urheilullinen, energinen, vahva, välittävä ihminen”, Palva kirjoitti.

Nuutti kävi keväällä katsomassa Tampereella Tapparan ja HIFK:n pudotuspeliotteluita, ja Teemu tervehti häntä niissäkin.

Joulukuussa hän tapasi esikuvansa uudelleen.

Kuuluisan jääkiekkoilijan kaveruuden ansiosta Nuutti on rohkaistunut myös koulussa ja päässyt mukaan kiekkopoikien piireihin, vaikkei itse sairauden takia pysty juuri pelaamaan.

Lapsilla colitis ulcerosan oireet ovat usein vakavampia kuin aikuisilla.

Teemu Ramstedt vei Nuutin tutustumaan HIFK:n pukukoppiin.

Ramstedtin sairaus diagnosoitiin helmikuussa 2014. Sen jälkeen hän on levittänyt aktiivisesti tietoa IBD-sairauksista, joista kärsii hänen lisäkseen muitakin jääkiekkoilijoita kuten Ville Uusitalo, Jesse Saarinen ja Jari Sailio.

– Olen ollut yhteydessä joihinkin tätä sairastaviin lapsiin, mutta enemmän aikuisiin. Tauti puhkeaa harvoin noin nuorilla. Vuoden aikana olen saanut melkein tuhat viestiä, Ramstedt kertoo.

– Sen jälkeen, kun olin esiintynyt Inhimillinen tekijä -ohjelmassa, kännykkää piti naputella pari päivää. Yritän vastata kaikkiin viesteihin, mutta en välttämättä ehdi tehdä sitä aina samana päivänä.

Ramstedt myös johtaa IBD Cycling -pyöräilyseuraa, joka osaltaan levittää tietoisuutta IBD:stä ja kannustaa siitä kärsiviä liikunnalliseen elämäntapaan.

Teemu Ramstedt ja samaa suolistosairautta sairastava Nuutti-poika.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?