Tätä ällistyttävää urheiluennätystä ei kenenkään pitänyt Suomessa rikkoa – eilen se kuitenkin tapahtui! - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Tätä ällistyttävää urheiluennätystä ei kenenkään pitänyt Suomessa rikkoa – eilen se kuitenkin tapahtui!

Julkaistu: 15.12.2015 20:32

Juha Leimu rikkoi Erkki Suokon nimissä yli 50 vuotta olleen ennätyksen.

Tampereen Kilpa-Veljien (myöhemmin KooVee) sentteri Erkki Suokko teki vuonna 1961 jääkiekon pääsarjassa jotain, johon kenenkään kiekkoilijan ei pitänyt enää koskaan ylimmällä sarjatasolla yltää.

Suokko iski SM-sarjan ottelussa puhtaan kypärätempun, eli kolme peräkkäistä maalia vastustajan verkkoon 50 sekunnissa.

Ennätys oli niin kova, että Suokko itsekin arveli vielä 50 vuotta ennätyksen jälkeen, ettei kukaan pysty samaan.

– Kyllä se ennätys rikkomatta jää. Tänä päivänä pelataan hyvin lyhyitä vaihtoja, 15-25 sekuntia. Kentälliset vaihdetaan maalin jälkeen, jotta hyvänolon tunne ei kostautuisi. On mahdoton kuvitella, että pelaaja kaksi maalia vajaan minuutin sisällä tehneenä kumartuisi vielä aloitukseen, Suokko sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa vuonna 2011.

Mutta 15. joulukuuta vuonna 2015 ihme tapahtui. Pelicansin puolustaja Juha Leimu iski kiekon kolme kertaa JYPin verkkoon vain 44 sekunnissa. Lahtelaisjoukkue pelasi tilanteessa kahden miehen ylivoimalla, kun JYPille oli tuomittu kaksi viiden minuutin rangaistusta.

Viiden minuutin rangaistukset jatkuvat, vaikka ylivoimalla syntyisi maali. Pelicans teki jyväskyläläisten jäähyjen aikana yhteensä neljä osumaa.

Erkki Suokko vitsaili vielä neljä vuotta sitten IS:lle, että hänelle voi taas soittaa, kun ennätys täyttää tasavuosia.

– Palataan ennätykseen taas 10 vuoden päästä, Suokko velmuili tuolloin.

Suokko teki ennätyksen lisäksi kaudella 1961–62 hurjaa jälkeä SM-sarjassa. Hän voitti pistepörssin tekemällä 18 ottelussa peräti 37 tehopistettä (21+16). Lukemien arvoa nostaa entisestään se, että tuolloin vain ensimmäisestä maaliin johtaneesta syötöstä annettiin merkintä pistetilastoon.

Suokon hämmästyttävän ennätyksen rikkonut Leimu on tehnyt tällä kaudella jo 14 maalia, mikä on puolustajalle kova lukema.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?