Onko tämä mies alkukauden suurin yllättäjä SM-liigassa? - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Onko tämä mies alkukauden suurin yllättäjä SM-liigassa?

KooKoon Frederic Cloutier keikkuu SM-liigan maalivahtien tilastojen kärkikahinoissa. Enää pitäisi vain tietää, kuka on Frederic Cloutier.

Frederic Cloutier on alkukauden isoin yllättäjä.­

21.10.2015 6:04

Torjuntaprosentti 94,35. Päästettyjen maalien keskiarvo 1,83 per peli.

Zapolski? Kilpeläinen? Toivonen? Markkanen?

Ei.

Cloutier.

KooKoo on yllättänyt monet lyhyellä SM-liigataipaleellaan, ja yksi suurimmista yllättäjistä on nimenomaan maalivahti Frederic Cloutier. Heti kauden alussa hän pelasi nollapelin TPS:ää vastaan ja kiinnitti kiekkoyleisön huomion.

Kuluva kausi ei kuitenkaan ole Cloutierin, 34, ensimmäinen Suomessa, sillä hän edusti KooKoota jo edelliskaudella Mestiksessä ja kävi liigassa HIFK:n luukulla. Kouvolaan Cloutier saapui vanhan tutun avustuksella.

– Jukka Kuusivuori [KooKoon maalivahtivalmentaja] houkutteli minut tänne. Hän valmensi minua, kun pelasin Itävallassa. Pidimme yhteyttä, ja KooKoosta soitettiin minulle kauden päätyttyä, Cloutier kertoo.

Kanadalainen kuvailee itseään aggressiiviseksi maalivahdiksi, joka tahtoo päästä aina vastustajien ihon alle.

– Haluan haastaa laukojat ja horjuttaa vastustajien itseluottamusta. En ole isokokoinen, joten minun pitää olla aggressiivinen, 183-senttinen kanadalainen kertoo.

– Olen näyttävä maalivahti ja fanit pitävät siitä. Joskus kehuskelen sillä liikaakin, Cloutier nauraa.

Sarjanousijan maalilla pelaaminen ei ole helppoa, mutta Cloutier ottaa asian rennosti.

– Siirtyminen SM-liigaan on ollut helpompaa, sillä olen toista vuotta Suomessa. Kaikki asiat olivat jo tuttuja, ja minun tehtäväni on vain pelata ja pysäyttää kiekkoja.

Maalivahdin itsevarmuus on kasvanut kasvamistaan, mikä selittää hänen loistavaa virettään KooKoon maalilla.

– Olen ehtinyt tehdä enemmän töitä maalivahtivalmentajani kanssa. Olemme hioneet tekniikkaani kesästä lähtien ja itsevarmuuteni on kasvanut, Cloutier kertoo.

Cloutier ei ole mikään tulokas - päinvastoin hän on nähnyt paljon maailmaa. Pohjois-Amerikan sarjojen lisäksi hän on pelannut Italiassa, Itävallassa ja Saksassa. Nämä sarjat ovat Cloutierin mukaan täysin erilaisia kuin SM-liiga.

– Itävallassa puolustaminen on heikompaa. Suomessa maalivahdin täytyy olla jatkuvasti hereillä: laukauksia ei tule välttämättä kymmeneen minuuttiin, mutta kun yksi veto tulee, se voi olla vaikea kopata, hän analysoi.

Kanadalaista ei koskaan varattu NHL:ään, mutta hän kävi 2000-luvun alkupuolella kolkuttelemassa sekä Minnesota Wildin että New York Islandersin ovia. NHL-sopimusta ei kuitenkaan koskaan syntynyt.

– New Yorkissa valmentaja sai potkut ja kaikki oli yhtä sotkua. Kaksi parasta maalivahtia olivat loukkaantuneina ja joukkueella oli kaksi AHL-vahtia. Minut kutsuttiin ylös, mutta loukkaannuin, Cloutier harmittelee.

Hän pelasi AHL:ssä eli farmissa ja ECHL:ssä eli ”farmin farmissa”, mutta paikka auringosta ei ikinä auennut. Silloin Cloutier päätti vaihtaa maisemaa.

– Loppukesällä 2007 selvisi, etten pääse NHL:ään. Monella eurooppalaisella joukkueella oli jo maalivahti, mutta pääsin Italiaan.

– Oli harmillista, ettei NHL-sopimusta tullut, mutten halunnut pelata EHCL:ssä ja odottaa mahdollisuuttani, sillä en olisi ehkä koskaan saanut pelata NHL:ssä.

Eurooppaan siirtyminen oli neljää kieltä puhuvalle Cloutierille mieluisa ratkaisu, sillä hän on osittain italialainen.

– Juureni ovat Italiassa, joten se oli minulle myös hyvä mahdollisuus saada maan kansalaisuus. Sain sen, ja voin edustaa Italiaa vuonna 2016 arvokisoissa, maalivahti iloitsee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?