SM-liigaan palannut kultaleijona hirveistä kivuistaan: ”Itku pääsi monta kertaa”

Petteri Nokelainen, 29, on joutunut pelkäämään kiekkouransa loppua ja kärsimään hirvittävistä kivuista.

Petteri Nokelainen

16.10.2015 7:15

Bratislavan MM-finaalissa keväällä 2011 Suomelle voittomaalin viimeistellyt Petteri Nokelainen unelmoi läpi kesän yhdestä asiasta: kunpa hän saisi pelata todella pitkästä aikaa ehjän kauden.

Nokelainen on joutunut pelkäämään neljänä edellisenä talvena, ettei pysty pelaamaan jääkiekkoa ammattilaisena enää koskaan.

Hänen selkäänsä on leikattu kolme kertaa, viimeksi joulukuussa 2014. SaiPassa kautensa aloittanut Nokelainen ei voi vieläkään olla varma, onko selkä nyt kunnossa.

– Tavoitteeni on pelata ehjä kausi, pysyä terveenä ja nauttia vielä urasta, Nokelainen summaa.

Viime kaudella KHL:ssä pelannut NHL:n ykköskierroksen varaus kesältä 2004 valitsi seurakseen SaiPan vuoden sopimuksella. Ei pelkästä kotiseuturakkaudesta.

– Viime leikkauksen jälkeen peli vihellettiin kokonaan poikki. SaiPan lähestymismalli on loistava: olemme menneet selän ehdoilla.

Montrealissa kaudella 2012–13 NHL-pelit pilanneet selkäkivut äityivät sietämättömiksi. Nokelainen nukkui patjattomalla lattialla monta kuukautta.

– Iskiaskipu jalassa ja pakarassa oli niin paha, että nukuin jalat ylhäällä seinää vasten. Hermokipu on todella veemäinen eivätkä kipulääkkeet auta siihen.

– Itku pääsi monta kertaa, Nokelainen myöntää muistellessaan selkäongelmiaan.

Nokelaisen amerikkalainen vaimo Ashley hoiti pitkään perheen kaikki arkiaskareet.

– Emme voineet mennä 1,5 vuoteen edes ravintolaan syömään, koska olisi pitänyt istua ja odottaa ruokaa. En halua missään tapauksessa kokea vastaavaa uudestaan.

Nokelainen myöntää, että häneltä pääsi itku monta kertaa.

– Normaali toimiminen on ollut hilkulla paitsi jääkiekossa, myös muussa elämässä. Voisin miettiä loppuelämäni, mitä olisin voinut tehdä toisin, mutta on mentävä eteenpäin. Toki olen tehnyt analyysit siitä, mitä voin tehdä paremmin.

Syksy on ollut Nokelaiselle aurinkoinen. Ainoastaan kuume on pitänyt hänet sivussa tositoimista.

Keskushyökkääjä on pelannut tunteikkaasti, mennyt täysillä voittamaan jokaista kaksinkamppailua sekä onnistunut iskemään yhdeksässä ottelussa 4+3=7 tehopistettä.

– Olen onnellinen siitä, että voin pelata ja harjoitella. Olen saanut treenata kovaa ja päässyt lepäämään terveenä. Se on helpottanut ihan älyttömästi. Olen saanut siitä mielettömästi energiaa.

Nokelainen ei vielä suostu julistamaan itseään parantuneeksi. Useat vammat ovat jääneet jyskyttämään takaraivoon. Hän tuntee saaneensa merkittävää apua kroppansa nykykuntoon Timo Suikilta, Sami Hämäläiseltä ja Harri Kokolta.

– Olemme kenties löytäneet kultaisen keskitien. Levon ja rasituksen suhde on tärkeä. En ala puhua tarkemmin kauden aikana. Tavoitteeni on edelleen sama: edetä päivä kerrallaan nousujohteisesti kauden loppuun saakka.

Mihin tämä mies vielä yltääkään, jos suunnitelma pitää kutinsa loppuun asti?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?